Πολιτική
Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011 18:53

Σε υφιστάμενα κτήρια και προκατασκευασμένες εγκαταστάσεις κέντρα υποδοχής μεταναστών

Τη δυνατότητα αλλαγής χρήσης σε υφιστάμενα κτήρια και ανέγερσης προκατασκευασμένων εγκαταστάσεων σε δημόσια ή ιδιωτικά οικόπεδα σε εκτός σχεδίου περιοχές, ώστε να λειτουργήσουν ως Κέντρα Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ) για μετανάστες που έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Τη δυνατότητα αλλαγής χρήσης σε υφιστάμενα κτήρια και ανέγερσης προκατασκευασμένων εγκαταστάσεων σε δημόσια ή ιδιωτικά οικόπεδα σε εκτός σχεδίου περιοχές, ώστε να λειτουργήσουν ως Κέντρα Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ) για μετανάστες που έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για τη σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος.

Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, στόχος της λύσης που προκρίνεται είναι αφενός η αντιμετώπιση των αναγκών υποδοχής όλων των υπηκόων τρίτων χωρών που εισέρχονται χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις στη χώρα και, αφετέρου, η κράτηση των υπηκόων τρίτων χωρών που υπόκεινται σε διαδικασία επιστροφής.

Η λύση αυτή προκρίνεται καθώς κρίνονται χρονοβόρες οι παρεμβάσεις που απαιτούνται για την προσαρμογή των εγκαταστάσεων των στρατοπέδων στις ανάγκες των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής, τη στιγμή που η εισροή λαθρομεταναστών στην ελληνική επικράτεια είναι αθρόα.

Στην περίπτωση της αλλαγής χρήσης ιδιωτικών μισθούμενων ακινήτων, η παρέκκλιση των υφιστάμενων χρήσεων γης θα ισχύει όσο διαρκεί η χρήση για τη στέγαση Κέντρου Πρώτης Υποδοχής και Υπηρεσιών Ασύλου.

Για την τοποθέτηση ή ανέγερση προκατασκευασμένων εγκαταστάσεων για τις ίδιες ανάγκες σε εκτός σχεδίου δημόσια ή ιδιωτικά οικόπεδα, το ελάχιστο εμβαδόν του οικοπέδου πρέπει να είναι 4.000 τ.μ., το συνολικό ποσοστό κάλυψής του δεν μπορεί να ξεπερνά το 30%, ο συντελεστής δόμησης δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος του 0,5 και η συνολικά δομούμενη επιφάνεια δεν μπορεί να ξεπερνά τα 5.000 τ.μ. Και σε αυτή την περίπτωση η παρέκκλιση των υφιστάμενων χρήσεων γης θα ισχύει όσο διαρκεί η χρήση για τη στέγαση Κέντρου Πρώτης Υποδοχής και Υπηρεσιών Ασύλου.

Για την αλλαγή χρήσης και αυτές τις κατασκευές δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας αλλά η έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας. Απαιτείται, επίσης, η έγκριση περιβαλλοντικών όρων για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ