Κόσμος
Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου 2011 11:29

Κάλεσμα Ομπάμα για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στο Μπαχρέιν

Κάλεσμα για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο βασιλιά του Μπαχρέιν Χάμαντ μπιν Ίσα αλ Χαλίφα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε μαζί του το απόγευμα της Παρασκευής, καταδικάζοντας παράλληλα τη βία εναντίον των διαδηλωτών στη χώρα.

Κάλεσμα για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο βασιλιά του Μπαχρέιν Χάμαντ μπιν Ίσα αλ Χαλίφα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε μαζί του το απόγευμα της Παρασκευής, καταδικάζοντας παράλληλα τη βία εναντίον των διαδηλωτών από την αστυνομία και το στρατό της χώρας.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνι, ο Ομπάμα επανέλαβε την καταδίκη της βίας που ασκείται εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών και ζήτησε από την κυβέρνηση του Μπαχρέιν να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να προσαγάγει τους υπεύθυνους για τη βία στην δικαιοσύνη.

Η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών έγινε την ημέρα που ο στρατός του Μπαχρέιν χρησιμοποίησε πραγματικά πυρά εναντίον διαδηλωτών σε πλατεία στην Μανάμα. Πληροφορίες έκαναν λόγο για 26 τραυματίες, ένας εκ των οποίων είναι κλινικά νεκρός, ενώ τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 230 τραυματίστηκαν την Πέμπτη.

Το Μπαχρέιν, ένα μικρό βασίλειο στον Κόλπο, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι σιίτες και η διακυβέρνηση ασκείται από το 18ο αιώνα από μια σουνιτική δυναστεία, είναι σύμμαχος-κλειδί των Ηνωμένων Πολιτειών στην Μέση Ανατολή, καθώς φιλοξενεί το αρχηγείο του αμερικανικού Πέμπτου Στόλου.

Κάθριν Αστον: Έκκληση για άμεση έναρξη του διαλόγου

Τη βαθύτατη ανησυχία της για την άσκηση βίας κατά των διαδηλωτών από τις δυνάμεις ασφαλείας, καθώς και την λύπη της για τους ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους στο Μπαχρέιν εξέφρασε εν τω μεταξύ σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον.

Σε ανακοίνωσή της, η κ. Αστον τόνισε ότι ο πολιτικός διάλογος που πρότεινε ο πρίγκιπας διάδοχος του Μπαχρέιν θα πρέπει να ξεκινήσει χωρίς καθυστέρηση, ενώ κάλεσε τις αρχές της χώρας «να σέβονται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης και του δικαιώματος στην ελεύθερη συνάθροιση».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Γερμανικό πρακτορείο