Πολιτική
Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου 2011 10:42

Κρίσιμο «ραντεβού» Παπανδρέου - Μέρκελ την Τρίτη

Στην κρίσιμη συνάντηση του Ελληνα Πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο την προσεχή Τρίτη 22 Φεβρουαρίου έχει στραμμένο το ενδιαφέρον του το κυβερνητικό επιτελείο. Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν η ελληνική οικονομία, αλλά και η προετοιμασία του άτυπου Συμβουλίου Κορυφής της 11ης Μαρτίου.

Στην κρίσιμη συνάντηση του Ελληνα Πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο την προσεχή Τρίτη 22 Φεβρουαρίου έχει στραμμένο το ενδιαφέρον του το κυβερνητικό επιτελείο.

Επί τάπητος θα βρεθούν η πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και η προετοιμασία του άτυπου Συμβουλίου Κορυφής της 11ης Μαρτίου. Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να διερευνήσει τις προθέσεις της γερμανικής πλευράς όσον αφορά στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και προβλέπεται να εκθέσει στην κ. Μέρκελ τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Στην ατζέντα των συζητήσεων αναμένεται να συμπεριληφθεί η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου και το ελληνικό αίτημα για χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο Στέφεν Ζάιμπερτ σχετικά με το τετ-α-τετ του κ. Παπανδρέου με την κ. Μέρκελ, «θα συζητηθεί η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς και τα σημαντικά μέτρα που παίρνει η χώρα στο πλαίσιο του προγράμματος εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών της».

Ο κ. Ζάιμπερτ δεν παρέλειψε μάλιστα να υπογραμμίσει τη «γερμανική υποστήριξη στις μεγάλες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες τις οποίες κάνει η Ελλάδα».

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη γερμανική πρωτεύουσα, ο κ. Παπανδρέου θα έχει σειρά επαφών με αξιωματούχους της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά και αρχηγούς κομμάτων. Συγκεκριμένα θα συναντηθεί μεταξύ άλλων με τον υπουργό Εξωτερικών και πρόεδρο του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων Γκίντο Βεστερβέλε, τον πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD και πρώην υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ και τους προέδρους των Πρασίνων Κλάουντια Ροτ και Τζεμ Έτσντεμιρ.

Αύριο Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου ο κ. Παπανδρέου θα δώσει διάλεξη στο πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου με θέμα: «Η αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης, μια ευκαιρία για την Ευρώπη», στο πλαίσιο των «διαλέξεων για την Ευρώπη».

Την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να μεταβεί στο Ελσίνκι, όπου θα έχει συνάντηση με τη πρωθυπουργό Μάρι Κιβινιέμι.

Επιπλέον, στην φινλανδική πρωτεύουσα, ο κ. Παπανδρέου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Σάουλι Νιϊνίστο (Sauli Niinisto), ο οποίος θα παρουσιάσει τον Έλληνα πρωθυπουργό ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, καθώς επίσης και με την πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος, Jutta Urpilainen.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία και η Φινλανδία ήταν οι δύο χώρες που τήρησαν την πιο σκληρή στάση στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, αναφορικά με το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας.

Έναν ακόμη σταθμό εν όψει των κρίσιμων συνόδων κορυφής του Μαρτίου αποτελεί και η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαρτίου, στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Μέγαρο Μουσικής.

Γ. Παπακωνσταντίνου: Διεκδικούμε καλύτερους όρους δανεισμού

«Υποστηρίζουμε και διεκδικούμε αποφάσεις που σχετίζονται με καλύτερους όρους δανεισμού και διαχείρισης του δημόσιου χρέους μας», επισήμανε με αφορμή τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής».

Σε αυτές, διευκρίνισε, περιλαμβάνεται και η επέκταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, που έχει, ήδη, συμφωνηθεί, αλλά και καλύτεροι όροι δανεισμού από το Ευρωπαϊκό Ταμείο και δυνατότητα επαναγοράς μέρους του χρέους.

Αλ. Παπαρήγα: Συνεκμεταλλευτής των λαών ο Γ. Παπανδρέου

Κριτική κατά της κυβέρνησης και της ΕΕ άσκησε με αφορμή το ταξίδι του κ. Παπανδρέου στην Ευρώπη η γ.γ. της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, από την Φλώρινα όπου βρίσκεται.

«Η ΕΕ είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που προκάλεσε το ελληνικό πρόβλημα, το χρέος και τα ελλείμματα και επομένως η μόνη λύση που μπορεί να δώσει, είναι να διαπραγματευτούν μεταξύ τους μια νέα επίθεση εναντίον των εργαζομένων και την κατανομή της πίτας των κερδών και της ζημιάς», σχολίασε, τονίζοντας μάλιστα ότι ο κ. Παπανδρέου πηγαίνει εκεί ως συνεκμεταλλευτής των λαών.

Αλ. Τσίπρας: Συμφωνίες κάτω από το τραπέζι

Για συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, που «υποθηκεύουν το μέλλον των δύο επόμενων γενεών», έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας το επικείμενο ταξίδι του Ελληνα Πρωθυπουργού στο Βερολίνο.

«Ο κ. Παπανδρέου, όπως το Δεκέμβρη του 2009, ερήμην του ελληνικού λαού, ενώ άλλα έλεγε δημοσίως είχε πάει στον κ. Στρος - Καν και ζήτησε από το ΔΝΤ να έρθει στη χώρα, έτσι και τώρα, ερήμην του ελληνικού λαού, ετοιμάζεται να κλείσει συμφωνίες με την κα Μέρκελ κάτω από το τραπέζι», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Χαρακτήρισε επίσης την τακτική του Πρωθυπουργού «βαθιά αντιδημοκρατική και επικίνδυνη για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού».

«Κάποιος πρέπει να πει στον Πρωθυπουργό ότι δεν έχει κληρονομικό δικαίωμα να διαχειρίζεται τις τύχες του ελληνικού λαού. Σε αυτή τη χώρα υπάρχει δημοκρατία, υπάρχει κοινοβούλιο», κατέληξε.

Ουσιαστική διαπραγμάτευση με το Βερολίνο ζητεί η Ντ. Μπακογιάννη

Στη διπλή, όπως είπε, σημασία της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο Βερολίνο αναφέρθηκε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, σε δηλώσεις της από τα Ιωάννινα.

«Περιμένω να γίνει μια πολύ σκληρή και ουσιαστική διαπραγμάτευση», τόνισε, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας θα πρέπει αφενός να εξασφαλίσει την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου της με χαμηλότερο επιτόκιο και αφετέρου να εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, χωρίς να μπει σε λογικές γερμανικής φύσεως, που δεν θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να έχει αναπτυξιακά εργαλεία.

«Η Ευρώπη οφείλει να πάρει δύσκολες αποφάσεις, αν θέλουμε σοβαρά να στηρίξουμε το ευρώ», πρόσθεσε.