Πολιτική
Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2011 08:44

Κρίσιμο τετ α τετ την Τρίτη στο Βερολίνο

Κρίσιμες επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες ξεκινά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις 25 Μαρτίου. Στο Βερολίνο ταξιδεύει σήμερα, όπου αύριο θα συναντήσει την Αγκελα Μέρκελ.

Κρίσιμες επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες ξεκινά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις 25 Μαρτίου, κατά την οποία θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για το μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης.

Σήμερα Δευτέρα μεταβαίνει στο Βερολίνο, όπου αύριο θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Στην ατζέντα των συζητήσεων αναμένεται να συμπεριληφθούν η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, η μείωση των επιτοκίων δανεισμού, αλλά και το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και ο ευρωπαϊκός μηχανισμός.

Οι τελευταίες ειδήσεις από το Βερολίνο δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνες, γι' αυτό και ο πρωθυπουργός προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτή την εφ' όλης της ύλης συζήτηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, η οποία εμμένει σε σκληρούς όρους.

Όπως δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, κατά τη συνάντηση «θα συζητηθεί η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς και τα σημαντικά μέτρα που παίρνει η χώρα στο πλαίσιο του προγράμματος εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών της». Ο εκπρόσωπος υπογράμμισε εξάλλου τη «γερμανική υποστήριξη στις μεγάλες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες τις οποίες κάνει η Ελλάδα».

Πριν από τη συνάντησή του με την Γερμανίδα Καγκελάριο ο Πρωθυπουργός θα έχει σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας της χώρας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Φράνκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, με τον συμπρόεδρο των Πρασίνων, Τζεμ Έτσντεμιρ, με τον υπουργό Εξωτερικών και πρόεδρο του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP), Γκίντο Βεστερβέλε, καθώς επίσης και με την Συμπρόεδρο των Πρασίνων, Κλαούντια Ροτ.

Την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός θα φθάσει στο Ελσίνκι, όπου θα έχει συνάντηση με τη Φινλανδή ομόλογό του.

ΣΥΝ: Μεγάλο έλλειμμα αξιοπιστίας

«Ο κ. Παπανδρέου χαρακτηρίζεται από ένα μεγάλο έλλειμμα αξιοπιστίας», σχολιάζει ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Π. Σκουρλέτης και συμπληρώνει: «Την ίδια ώρα που καλούσε τον κ. Στρος Καν για να μπούμε στο ΔΝΤ, το διέψευδε στο εσωτερικό της χώρας. Το ίδιο επιχειρεί και τώρα με την κα Μέρκελ».

Προσάπτει επίσης στον Πρωθυπουργού ότι «ερήμην του λαού προωθεί μια πολιτική που υποθηκεύει το μέλλον των επόμενων γενεών και μας ρίχνει στο γύψο της δια βίου λιτότητας μέσω της συνταγματοποίησης του νεοφιλελευθερισμού και του νέου συμφώνου ανταγωνιστικότητας».

«Αυτή η πολιτική», υποστηρίζει ο κ. Σκουρλέτης, «δεν έχει όμως καμιά νομιμοποίηση».