Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2011 19:32

Στο 20% του ΑΕΠ η αδήλωτη εργασία

Στο 20% του ΑΕΠ αντιστοιχεί η αδήλωτη εργασία στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα του Σ.ΕΠ.Ε., Μιχάλη Χάλαρη.

Στο 20% του ΑΕΠ αντιστοιχεί η αδήλωτη εργασία στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα του Σ.ΕΠ.Ε., Μιχάλη Χάλαρη.

Όπως εξήγησε ο κ. Χάλαρης, μιλώντας στη συνάντηση εργασίας για την Εμπορία Ανθρώπων και την Εργασιακή Εκμετάλλευση στην Ελλάδα και την Κύπρο, η πλειονότητα των αδήλωτων εργαζομένων ανήκει στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, εποχικοί και μετανάστες).

Τόνισε εξάλλου ότι το εργασιακό trafficking και η αδήλωτη εργασία είναι ένας από τους βασικούς μοχλούς της παραοικονομίας και φαινόμενο το οποίο παρουσιάζει πανευρωπαϊκή έξαρση.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στις αρμοδιότητες και στα αποτελέσματα του έργου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων για εργασιακή εκμετάλλευση, αλλά και τη συσχέτισή τους με την αδήλωτη εργασία.

Σύμφωνα με τους ελέγχους που διενεργήθηκαν από τα μικτά κλιμάκια ΣΕΠΕ - ΕΥΠΕΑ το 2010 σε 27.538 επιχειρήσεις, οι οποίες αντιστοιχούν στο 3% των συνολικών επιχειρήσεων, ο αριθμός των εργαζομένων ανέρχεται σε 77.666 και ο αριθμός των ανασφάλιστων εργαζομένων σε 19.435.

Από τους 19.435 οι 6.687 είναι αλλοδαποί και αντιπροσωπεύουν το 31,54% σε σχέση με τον αριθμό των αλλοδαπών εργαζομένων που αντιστοιχεί στις 21.119 για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν οι έλεγχοι.

Ο κ. Χάλαρης επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί το φαινόμενο του εργασιακού trafficking και το Σ.ΕΠ.Ε. εντάσσει την ελεγκτική του δράση σε κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας όπου είναι πιθανό να υπάρχουν θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης (τεχνικά - οικοδομικά έργα, γραφεία ευρέσεως εργασίας, νυχτερινά κέντρα κ.τ.λ.).

Υπογράμμισε επίσης ότι το Υπουργείο Εργασίας, αποφασισμένο να συμβάλει στη μείωση του φαινομένου, αναλαμβάνει νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας διαμονής σε μετανάστες, αλλά και αυστηρές κυρώσεις σε εργοδότες που απασχολούν προσωπικό με μαύρη εργασία.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ