Η Επιστήμη το πιστοποιεί για ακόμη μια φορά: οι γυναίκες είναι -θεωρητικά τουλάχιστον- το πιο «πράσινο» φύλο αφού οι άνδρες επιλέγουν πιο ρυπογόνους τρόπους μεταφοράς, καταναλώνουν περισσότερο (και όμως!) και τρώνε περισσότερο κρέας.
Η Επιστήμη το πιστοποιεί για ακόμη μια φορά: οι γυναίκες είναι -θεωρητικά τουλάχιστον- το πιο «πράσινο» φύλο αφού οι άνδρες επιλέγουν πιο ρυπογόνους τρόπους μεταφοράς, καταναλώνουν περισσότερο (και όμως!) και τρώνε περισσότερο κρέας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής και Οικονομικών της Γαλλίας, οι Γαλλίδες παράγουν κατά μέσο όρο 32,3 κιλά διοξειδίου του άνθρακα σε καθημερινή βάση, ενώ οι άνδρες παράγουν… 39,3 κιλά! Η μεγάλη αυτή διαφορά των 7 κιλών αποδίδεται κυρίως στη διατροφή και στις λιγότερο «αποδοτικές» επιλογές των ανδρών σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις τους.
Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που επιστήμονες «καταδικάζουν» τους άνδρες για τη συμπεριφορά τους απέναντι στον πλανήτη που τους φιλοξενεί. Τον Αύγουστο του 2009, δύο ερευνήτριες από τη Σουηδία και τη Φινλανδία μελέτησαν δέκα καθημερινές δραστηριότητες, στις οποίες επιδίδονται και τα δύο φύλα σε τέσσερις χώρες, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την έκθεσή τους, οι άνδρες καταναλώνουν περισσότερο κρέας και αναψυκτικά, ενώ χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους συχνότερα και για να διανύσουν μεγαλύτερες αποστάσεις – δραστηριότητες που αυξάνουν και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των ανδρών έναντι αυτού των γυναικών. Στην περίπτωση της Ελλάδας μάλιστα, η ποσότητα των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που παράγουν οι άνδρες είναι κατά 39% μεγαλύτερη από αυτήν που αναλογεί στις γυναίκες!
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι σε κάποιους τομείς –π.χ. στο θέμα του μεταφορικού μέσου- το… χάσμα θα μπορούσε να γεφυρωθεί προς όφελος του περιβάλλοντος.
Όπως ωστόσο επισημαίνουν σε έκθεσή τους δύο επιστήμονες από το Ινστιτούτο Έρευνας Κλίματος, στο Πότσνταμ της Γερμανίας, «οι διατροφικές συνήθειες είναι πιο στενά συνυφασμένες με το φύλο: οι άνδρες τείνουν να τρώνε περισσότερο κρέας και οι γυναίκες τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά – συνήθειες που είναι δύσκολο να αλλάξουν».