Στο συνολικό πακέτο που θα διαμορφωθεί στα δύο κρίσιμα Συμβούλια κορυφής της Ε.Ε (11/3 και 24-25/3/2011) παραπέμπεται η οριστική διευθέτηση και των ζητημάτων "ελληνικού" ενδιαφέροντος όπως η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και το ύψος των επιτοκίων.
Στο συνολικό πακέτο που θα διαμορφωθεί στα δύο κρίσιμα Συμβούλια κορυφής της Ε.Ε (11/3 και 24-25/3/2011) παραπέμπεται η οριστική διευθέτηση και των ζητημάτων "ελληνικού" ενδιαφέροντος όπως η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και το ύψος των επιτοκίων.
Αυτό προκύπτει από τη συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. Τόσο ο κ. Παπανδρέου όσο και η κ. Μέρκελ διασαφήνισαν ότι δεν πρόκειται για τη λήψη νέων μέτρων, αλλά για την εφαρμογή των ειλημμένων αποφάσεων.
«Τα μέτρα βοήθειας της Ελλάδας είναι περιορισμένα στα τρία χρόνια, ενώ για την Ιρλανδία η αντίστοιχη περίοδος είναι επτά χρόνια. Υπάρχει μία συζήτηση, αλλά αυτή η συζήτηση και αυτή η απόφαση θα ληφθεί σε συνδυασμό με όλα τα άλλα μέτρα», είπε η κ. Μέρκελ στην κοινή εμφάνιση με τον κ. Παπανδρέου στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή τους στην καγκελαρία. Πρόσθεσε ότι «η συζήτηση αφορά στο κατά πόσο θα μπορέσει να υπάρξει μια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, αλλά είναι ένα μέρος του συνολικότερου πακέτου».
Η κ. Μέρκελ αναγνώρισε τις προσπάθειες που έκανε η ελληνική κυβέρνηση. Οπως είπε, «απέδειξε ότι έχει τη βούληση να οδηγήσει τη χώρα σε μία πορεία βιωσιμότητας» και αυτό παρ' ότι υπήρξαν και μεταρρυθμίσεις που ήταν οδυνηρές για το λαό». Η κ. Μέρκελ σημείωσε ότι «πολλοί στη Γερμανία είναι πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, αλλά παραμένουν κάποια πράγματα που πρέπει να γίνουν. Οσο πιο σταθερά συνεχιστεί η πορεία αυτή, τόσο περισσότερο θα υπάρξει και η πεποίθηση στην Γερμανία, ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει την πορεία αυτή με επιτυχία». Ταυτόχρονα η καγκελάριος παραδέχτηκε τα πλεονεκτήματα που έχει το κοινό νόμισμα για τη Γερμανία καθώς τα 2/3 των εξαγωγών της βρίσκονται στην Ευρώπη, «οπότε είναι και δικό μας συμφέρον να παραμείνει σταθερό το ευρώ», σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι τα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση έχουν διαμορφωθεί στη βάση της παραδοχής ότι θα επανακτηθεί η εμπιστοσύνη στις αγορές και στους δανειστές, ώστε να μην χρειαστεί καμία αναδιάρθρωση ή haircut. «Μπορώ να πω σαφώς, ότι όχι, δεν θα επιβαρύνουμε τον Γερμανό φορολογούμενο. Εχουμε πάρει ένα δάνειο, το οποίο αποπληρώνουμε με τόκο. Και αυτό για μας είναι θέμα εμπιστοσύνης, να υπάρξει μια εμπιστοσύνη μεταξύ ημών και των εταίρων μας στην Ευρώπη, αλλά και στη διεθνή οικονομία». Κατά τον κ. Παπανδρέου υπάρχουν διαφορετικές ιδέες για τη διαχείριση του χρέους, οι οποίες ωστόσο δεν περιλαμβάνουν το λεγόμενο «κούρεμα».
«Είμαστε στη σωστή πορεία και δεν υπάρχουν νέα, πρόσθετα μέτρα», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός. Όπως είπε, «υπάρχουν μόνο μέτρα, τα οποία θα μας καταστήσουν πιο ανταγωνιστικούς, πιο διαφανείς και θα βοηθήσουν στην ευημερία της Ελλάδας. Αυτό είναι σημαντικό και για την Ευρώπη», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.
Αναφορικά με τη γερμανο-γαλλική πρόταση για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «τα περισσότερα από αυτά που έχουν προταθεί, αν όχι όλα, στο πλαίσιο ήδη, τα έχουμε κάνει». Υπογράμμισε όμως την ανάγκη ενός συνολικού πακέτου το οποίο θα διαμόρφωνε ένα καλύτερο κλίμα και θα προσέφερε μια «αίσθηση ασφάλειας και σταθερότητας» στην Ευρωζώνη.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ