Πολιτική
Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011 15:09

Εφθασαν από τη Λιβύη στην Κρήτη τα δύο ελληνικά πλοία

Στο Ηράκλειο Κρήτης έφθασαν το μεσημέρι οι πρώτοι 48 Ελληνες πολίτες της Λιβύης, αλλά και περίπου 2.500 Κινέζοι, που ταξίδευσαν από τη Βεγγάζη με δύο επιβατηγά πλοία.

Στο Ηράκλειο Κρήτης έφθασαν το μεσημέρι οι πρώτοι 48 Ελληνες πολίτες της Λιβύης, αλλά και περίπου 2.500 Κινέζοι, που ταξίδευσαν από τη Βεγγάζη με δύο επιβατηγά πλοία της ΑΝΕΚ.

Τα πλοία Hellenic Spirit και Olympic Champion έδεσαν στο λιμάνι στις 14.00 και 15.00 αντίστοιχα. Η Κρήτη αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό για τον επαναπατρισμό των Κινέζων στη χώρα τους. Θα παραμείνουν μερικές ημέρες στο νησί, έως ότου οργανωθεί η ασφαλής μετακίνησή τους στην Κίνα, η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός 15 ημερών.

Το Hellenic Spirit αλλά και το Olympic Champion απέπλευσαν και πάλι από το λιμάνι του Ηρακλείου με προορισμό το λιμάνι της Βεγγάζης, ενώ το «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο είχε αποπλεύσει νωρίτερα από το λιμάνι της Βεγγάζης με προορισμό το λιμάνι της Σούδας, επέστρεψε στη Βεγγάζη, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Στο λιμάνι της Βεγγάζης αναμένεται και το «Νήσος Ρόδος» της εταιρείας Hellenic seaways.

Επίσης το πλοίο της ίδιας εταιρείας «Εξπρές Σαντορίνη» αναμένεται να φθάσει τις βραδινές ώρες σήμερα στο λιμάνι Ρας Λανούφ, ενώ το «Κνωσσός Παλάς» των Μινωϊκών απέπλευσε μεσημβρινές ώρες σήμερα από το λιμένα Ηρακλείου για Μιζουράτα.

Οι αρχές της Κρήτης έχουν φροντίσει ώστε όλοι οι ξένοι υπήκοοι να μεταφερθούν σε ξενοδοχεία της πόλης.

Η Πολιτική Προστασία, το λιμενικό σώμα, η αστυνομία, τα νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ και κάθε εμπλεκόμενη υπηρεσία του νησιού, βρίσκεται σε επιφυλακή.

Εν τω μεταξύ, το απόγευμα C-130 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Σάμπχα στις 18:15 μεταφέροντας 36 επιβάτες με προορισμό το αεροδρόμιο της Σύρτης.