Στον Οσάμα Μπιν Λάντεν και τους υποστηρικτές του επέρριψε την ευθύνη για τις ταραχές στη Λιβύη ο Μουαμάρ Καντάφι, τη στιγμή που το καθεστώς του χάνει τον έλεγχο μεγάλων περιοχών στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Στον Οσάμα Μπιν Λάντεν και τους υποστηρικτές του επέρριψε την ευθύνη για τις ταραχές στη Λιβύη ο Μουαμάρ Καντάφι, τονίζοντας ότι έχει μόνο «πνευματική εξουσία».
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ο Καντάφι είπε ότι οι νέοι παίρνουν ναρκωτικά και πίνουν αλκοόλ προκειμένου να προκαλέσουν «καταστροφή και σαμποτάζ».
«Ο Μπιν Λάντεν... αυτός είναι ο εχθρός που που χειραγωγεί το λαό», δήλωσε.
Εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες τεσσάρων ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας, του αποκάλεσε «παιδιά της Λιβύης».
Αναφερόμενος στις συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα στην Ζαουίγια, μία πόλη 50 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας, ο Λίβυος ηγέτης έκανε λόγο για «φάρσα». «Αυτό που συμβαίνει στη Ζαουίγια είναι φάρσα... Οι λογικοί άνθρωποι δεν συμμετέχουν σε τέτοια φάρσα».
«Εχω μόνο πνευματική εξουσία», τόνισε, προσθέτοντας ότι η Λιβύη δεν είναι σαν την Αίγυπτο και την Τυνησία, καθώς ο λαός μπορεί να αποφασίσει την τύχη του μέσω των λαϊκών επιτροπών.
Ο Καντάφι έχει κατά τα φαινόμενα απωλέσει τον έλεγχο μεγάλων περιοχών του ανατολικού τμήματος της χώρας, πλούσιων σε πετρέλαιο.
Αιγύπτιοι εργάτες που πέρασαν τα σύνορα με την Τυνησία ανέφεραν στο Reuters ότι οι διαδηλωτές έχουν επίσης αναλάβει τον έλεγχο στην πόλη Ζουάρα, περίπου 120 χλμ. δυτικά της Τρίπολης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Κουρίνα, η οποία επικαλείται ιατρικές πηγές, 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 44 τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που ξέσπασαν σήμερα μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και δυνάμεων που παραμένουν πιστές στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στην πόλη Ζαουίγια.
Η εφημερίδα κάνει λόγο για σφοδρή ανταλλαγή πυρών που εμπόδισε τους τραυματίες να φτάσουν στα νοσοκομεία. Υποστηρίζει μάλιστα ότι ορισμένοι απομακρύνουν τους τραυματισμένους συγγενείς τους από τα νοσοκομεία επειδή φοβούνται μήπως πέσουν στα χέρια των υποστηρικτών του Καντάφι.
Eκτελέσεις μέσα σε νοσοκομεία της Τρίπολης από μέλη των επανασταστικών επιτροπών του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι κατήγγειλε ο γενικός γραμματέας του Λιβυκού Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Από τις 15 Φεβρουαρίου, 300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, οι περισσότεροι στην Βεγγάζη, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της χώρας. Ωστόσο, η Διεθνής Ομοσπονδία Ενώσεων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH) έκανε λόγο για τουλάχιστον 640 νεκρούς, 275 στην Τρίπολη και 230 στη Βεγγάζη, ενώ ο Γάλλος γιατρός Ζεράρ Μπιφέ έκανε λόγο στο BBC για «περισσότερους από 2.000 νεκρούς» μόνο στην πόλη της Βεγγάζης.
Αμεσο τερματισμό της βίας ζητούν Ομπάμα - Σαρκοζί
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του Νικολά Σαρκοζί για τη Λιβύη είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Όπως ανακοίνωσε το Παρίσι, οι δύο ηγέτες ζήτησαν τον άμεσο τερματισμό της χρήσης βίας.
«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας σήμερα για να συζητήσουν την κατάσταση στη Λιβύη», σημειώνει στο ανακοινωθέν της η γαλλική προεδρία και προσθέτει: «Απέναντι στη συνεχιζόμενη ωμή και αιματηρή καταστολή και τις απειλητικές δηλώσεις της λιβυκής ηγεσίας, οι δύο πρόεδροι επανέλαβαν την αξίωσή τους για έναν άμεσο τερματισμό της χρήσης βίας κατά του άμαχου πληθυσμού».
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος «ανακοίνωσε την πρόθεση της Γαλλίας να ζητήσει μία νέα έκτακτη σύνοδο του ΣΑ του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Λιβύη», τονίζοντας πως έπειτα από την κοινή απόφαση της 22ης Φεβρουαρίου πλέον είναι «απαραίτητα συγκεκριμένα μέτρα, ιδίως για να διευκολυνθεί η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και για να υπάρξουν κυρώσεις κατά των υπευθύνων της βίας κατά του άμαχου πληθυσμού στη Λιβύη».