Πολιτική
Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011 19:09

ΣτΕ: Συνταγματικό το διάταγμα για την προστασία του Υμηττού

Συνταγματικό και νόμιμο κρίθηκε από το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 34/2011 γνωμοδότησή του το Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Περιβάλλοντος για τον καθορισμό των μέτρων προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού

Συνταγματικό και νόμιμο κρίθηκε από το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ' αριθμ. 34/2011 γνωμοδότησή του το Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Περιβάλλοντος για τον καθορισμό των μέτρων προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού

Το Προεδρικό Διάταγμα θέτει φραγμούς στην οικοδόμηση του Υμηττού, επεκτείνοντας κατά 25% τα όρια της ζώνης απόλυτης προστασίας του, ενώ παράλληλα προβλέπει την ίδρυση των μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή (1.000 στρέμματα) και Ιλισίων (2.000 στρέμματα).

Ωστόσο, αναφερόμενοι στο «δάσος κεραιών» που υπάρχει στην κορυφή Εύζωνας του Υμηττού, οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι είναι «ανεκτή» η ρύθμιση του Π.Δ. (άρθρο 3) που προβλέπει την κατασκευή μόνο δύο ιστών (κεραιών) και τη συγκέντρωση των εγκαταστάσεων κεραιών ραδιοφωνίας και τηλεόρασης (και των συνοδευτικών τους εγκαταστάσεων).

Σημειώνουν μάλιστα ότι πρέπει να αναδιατυπωθεί η σχετική διάταξη έτσι ώστε η κατάλληλη θέση για την τοποθέτηση των ιστών, κυρίως από άποψη προστασίας του περιβάλλοντος και ασφαλείας των πτήσεων, να επιλεγεί σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας περί τηλεπικοινωνιών.

Νόμιμη έκρινε το ΣτΕ την πρόβλεψη του διατάγματος που αναφέρει ότι στη Ζώνη Β, η οποία είναι περιοχή γεωργικής χρήσης, εκπαίδευσης, υπαίθριας αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού, επιτρέπει την κατασκευή εγκαταστάσεων εκπαίδευσης του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων.

Αντίθετα, σύμφωνα με το ΣτΕ, το υπουργείο Περιβάλλοντος πρέπει να διευκρινίσει στο διάταγμα με σαφήνεια εάν είναι επιτρεπτή η εγκατάσταση ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στη Ζώνη Β’ του Υμηττού.

Στη Ζώνη Γ (περιοχή προστασίας αρχαίων) επιτρέπεται η γεωργική χρήση και η ανέγερση αποθηκών έως 30 τ.μ. σε οικόπεδα 20 στρεμμάτων, σύμφωνα με το διάταγμα. Όμως, οι δικαστές υπογραμμίζουν ότι πρέπει να προστεθεί στο διάταγμα ότι η ανέγερση των αποθηκών αυτών θα γίνεται «κατά τις διατάξεις της αρχαιολογικής νομοθεσίας».

Το Ε' Τμήμα αναφέρει ακόμη στη γνωμοδότησή του ότι μόνο για εύλογο χρονικό διάστημα μπορεί να ανατεθεί προσωρινά η διαχείριση και παρακολούθηση της προστασίας των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή και Ιλισίων στον Οργανισμό της Αθήνας.

Για το λόγο αυτό- σημειώνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας- «επιβάλλεται να συσταθεί το ταχύτερο δυνατόν, ο προβλεπόμενος για τη διαχείρισή τους φορέας».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ