Κόσμος
Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2011 09:59

ΟΗΕ: Σχέδιο απόφασης για κυρώσεις κατά της Λιβύης

Σχέδιο απόφασης για κυρώσεις κατά της Λιβύης κατέθεσαν στα Ηνωμένα Εθνη η Γαλλία και τη Βρετανία. Σε μαζικές διαδηλώσεις μετά τις προσευχές της Παρασκευής καλούν οι αντικαθεστωτικοί. Παροχές και αυξήσεις μισθών ανακοίνωσε ο Καντάφι.

Σχέδιο απόφασης για εμπάργκο όπλων, οικονομικές κυρώσεις και υποβολή αιτήματος προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την δίωξη των Λίβυων ηγετών για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατέθεσαν στα Ηνωμένα Εθνη η Γαλλία και τη Βρετανία, όπως έκανε γνωστό η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Αλιό Μαρί.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όπου και θα εξεταστεί το γαλλοβρετανικό σχέδιο απόφασης, αναμένεται αργότερα σήμερα Παρασκευή.

«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, πρέπει οπωσδήποτε να επιληφθεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Πρέπει να δοθεί ένα πολύ ισχυρό μήνυμα», υπογράμμισε η Γαλλίδα ΥΠΕΞ, κάνοντας λόγο για εκατοντάδες νεκρούς στη Λιβύη, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σαφής απολογισμός θυμάτων από την καταστολή της εξέγερσης.

Την ίδια στιγμή, οι αντικαθεστωτικοί καλούν, μέσω ιστοσελίδων κοινωνικών δικτύωσης, σε μαζικές διαδηλώσεις σήμερα στην πρωτεύουσα Τρίπολη μετά τις προσευχές της Παρασκευής το μεσημέρι.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση του συμβουλίου του Οργανισμού την Παρασκευή για να εξεταστούν οι εξελίξεις στη βορειοαφρικανική χώρα. «Συγκάλεσα έκτακτη συνάντηση του συμβουλίου του ΝΑΤΟ σήμερα το απόγευμα για τη γοργά εξελισσόμενη κατάσταση (στη Λιβύη)… γι αυτό θα επιστρέψω στις Βρυξέλλες (έδρα της Συμμαχίας)», δήλωσε ο κ. Ράσμουσεν στο Reuters κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βουδαπέστη.

«Προηγουμένως», συμπλήρωσε, «θα συναντηθώ με τους υπουργούς Αμυνας της Ε.Ε. και θα συζητήσω μαζί τους πως μπορούμε πραγματικά να βοηθήσουμε όσους έχουν ανάγκη και περιορίσουμε τις συνέπειες των γεγονότων αυτών (στη Λιβύη)». Προτεραιότητα, είπε, θα δοθεί στην εκκένωση της χώρας και την ενδεχόμενη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας». «Είναι πρώιμο να εξειδικεύσουμε, αλλά είναι γνωστό πως το ΝΑΤΟ έχει τα μέσα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μία κατάσταση σαν κι αυτή και η Συμμαχία μπορεί να λειτουργήσει ως συντονιστής σε περίπτωση που μεμονωμένα κράτη – μέλη επιθυμούν να αναλάβουν δράση», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ράσμουσεν.

Για «επικίνδυνη κλιμάκωση» της κατάστασης στη Λιβύη έκανε λόγο η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νάβι Πιλάι, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να βάλει τέλος στο αιματοκύλισμα. «Σε μία ασύστολη και συνεχιζόμενη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, η καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων στη Λιβύη κλιμακώνεται επικίνδυνα με αναφορές για μαζικές δολοφονίες, αυθαίρετες συλλήψεις, κρατήσεις και βασανιστήρια διαδηλωτών», δήλωσε η Πιλάι σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1937560

«Όλα τα ενδεχόμενα στο τραπέζι»

Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε επικοινωνία με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας σχετικά με την αντιμετώπισης της κρίσης. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων. Ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνει είπε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει «διμερείς επιλογές».

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει περιοριστικά μέτρα εναντίον της Λιβύης. «Ήρθε η ώρα να εξετάσουμε τη λήψη περιοριστικών μέτρων (με στόχο την ηγεσία της Λιβύης) και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ασκήσουμε έντονη πίεση και να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε τις βιαιότητες στη Λιβύη ώστε να μπορέσει η χώρα να προχωρήσει», όπως είπε, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται σε μέτρα όπως απαγόρευση των μετακινήσεων και πάγωμα καταθέσεων για τους Λίβυους ηγέτες και πως «κανείς δεν έχει μιλήσει ως τώρα για στρατιωτική δράση» εναντίον της Λιβύης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βέστερβέλε είπε ότι πρέπει να απαγορευτούν τα ταξίδια για τα μέλη της οικογένειας του Μουάμαρ Καντάφι και να παγώσουν οι καταθέσεις τους στο εξωτερικό, αλλά απέρριψε την επιβολή οικονομικών κυρώσεων.

Αυξήσεις μισθών και παροχές από τον Καντάφι

Εν τω μεταξύ, σε μία κίνηση αντιπερισπασμού, η κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε αυξήσεις μισθών και άλλες παροχές προκειμένου να κερδίσει την εύνοια του λαού. Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, κάθε οικογένεια θα λάβει 500 δηνάρια Λιβύης (περίπου 400 δολάρια) για να ανταπεξέλθει στο αυξημένο κόστος των τροφίμων, ενώ οι μισθοί για ορισμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων αυξάνονται κατά 150%.