Κόσμος
Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2011 11:53

Ιράκ: Δύο νεκροί στην «Ημέρα Οργής»

Τουλάχιστον δυο διαδηλωτές σκοτώθηκαν και 20 τραυματίσθηκαν κατά τη σημερινή «ημέρα οργής» στο Ιράκ σε συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων της τάξης. Χιλιάδες στους δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα, για να διαδηλώσουν κατά της διαφθοράς και της έλλειψης βασικών υπηρεσιών.

Τουλάχιστον δυο διαδηλωτές σκοτώθηκαν και 20 τραυματίσθηκαν, ανάμεσά τους επτά αστυνομικοί, κατά τη σημερινή «Ημέρα Οργής» στο Ιράκ, σε συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων της τάξης στη Χαουίτζα, στο βόρειο τμήμα της χώρας, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Χιλιάδες Ιρακινοί ξεχύθηκαν στους δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα, από το Κιρκούκ στο Βορρά ως τη Βασόρα στο Νότο, για να διαδηλώσουν κατά της διαφθοράς και της έλλειψης βασικών υπηρεσιών.

Εκατοντάδες, κρατώντας ιρακινές σημαίες και πανό, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο της Βαγδάτης, όπου έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ζητώντας οικονομικές μεταρρυθμίσεις, δουλειές και πάταξη της διαφθοράς. Περισσότεροι άνθρωποι αναμένεται να κατευθυνθούν στην πλατεία Ταχρίρ μετά την προσευχή της Παρασκευής.

Στη Βασόρα, εκατοντάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν διαδήλωση το πρωί ζητώντας την αποπομπή του κυβερνήτη, τον οποίο κατηγορούν για διαφθορά.

Διαδηλώσεις με αίτημα τη βελτίωση των κοινωνικών υπηρεσιών, πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Κιρκούκ, τη Φαλούτζα και τη Βαγδάτη.

Οι αρχές έχουν επιβάλει αυστηρά μέτρα ασφαλείας μετά τις εκκλήσεις θρησκευτικών και πολιτικών ηγετών προς τους Ιρακινούς να μην πάρουν μέρος στις διαδηλώσεις.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός, τάχθηκε υπέρ της άσκησης του δικαιώματος σε ειρηνικές διαδηλώσεις, ωστόσο χθες προειδοποίησε τους πολίτες να μείνουν μακριά από τις συγκεντρώσεις, καθώς μπορεί να αποτελέσουν στόχο της αλ-Κάιντα.