Πολιτική
Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2011 13:26

Σε εξέλιξη η προσπάθεια για τους εναπομείναντες Έλληνες

Σε εξέλιξη είναι οι προσπάθειες του ΥΠΕΞ για τον επαναπατρισμό των εναπομείναντων Ελλήνων στο Τζιάλο της Λιβύης. Για τις εξελίξεις ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Σε εξέλιξη είναι οι προσπάθειες που καταβάλλει το υπουργείο Εξωτερικών για τον επαναπατρισμό των εναπομείναντων Ελλήνων στο Τζιάλο της Λιβύης, σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών Δ. Δόλλη στην κρατική τηλεόραση

Η περιοχή Τζιάλο βρίσκεται στην έρημο και διαθέτει ιδιωτικό αεροδρόμιο, για το οποίο όμως οι λιβυκές αρχές δεν δίνουν άδεια υπερπτήσεως και προσγείωσης.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών είναι σε συνεχή επαφή με τους οκτώ εναπομείναντες Έλληνες σε εργοτάξιο της περιοχής, οι οποίοι βρίσκονται εκεί μαζί με δέκα Κυπρίους και πάνω από 200 συναδέλφους τους άλλων εθνικοτήτων. «Είναι οκτώ Έλληνες αλλά είναι σαν να είναι 1.008. Την ίδια σοβαρότητα δίνουμε στους οκτώ που δίναμε και στους υπόλοιπους», τόνισε ο κ. Δόλλης σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ.

Όπως διευκρίνισε, οι προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό των εργαζομένων στην περιοχή του Τζιάλο είναι σε εξέλιξη εδώ τρεις μέρες και γίνονται σε συντονισμό και με άλλες χώρες.

Οι δυσκολίες της επιχείρησης, σημείωσε ο υφυπουργός, θυμίζουν το Σεράγεβο το 1995, όπου κυριαρχούσε το απόλυτο χάος σε όλα τα επίπεδα και υπήρχαν μεγάλες δυσκολίες για τον κόσμο και τις δυνατότητες παρέμβασης.

Ερωτηθείς σχετικά με τα παράπονα που εκφράστηκαν για την ελληνική πρεσβεία στη Λιβύη ο κ. Δόλλης απάντησε: «Είναι αποδεκτά όλα τα παράπονα, διότι ποτέ δεν μπορείς να πεις σε κάποιον που θεωρεί ότι κινδυνεύει η ζωή του, ότι βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση ότι δεν έχει το δικαίωμα να παραπονεθεί για τη δυσκολία του».

«Την ίδια στιγμή, όμως», συμπλήρωσε, «χθες φέραμε και έναν τραυματισμένο υπάλληλο της πρεσβείας, ο οποίος πυροβολήθηκε προσπαθώντας να κάνει τη δουλειά του. Είναι ένας άνθρωπος τον οποίο γνωρίζω και ο οποίος κάνει τη δουλειά του με γενναίο τρόπο. Δέχομαι τα παράπονα, όπως αποδέχομαι και τον φόβο και τον κίνδυνο, διότι αυτοί που κάθονται σε καρέκλες και επιχειρούν με οποιοδήποτε τρόπο από καρέκλα, δεν βγάζουν τίποτα. Όταν κάποιος επιχειρήσει στην πραγματικότητα θα δει και ποιες είναι οι δυσκολίες».

Σε δηλώσεις του στο Real FM, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας παραδέχθηκε ότι υπήρξαν κάποια παράπονα για την επιχείρηση επαναπατρισμού, ωστόσο, όπως επεσήμανε, η χθεσινή επιχείρηση έληξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, εκτιμώντας ότι τα αποτελέσματα δικαίωσαν τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1937556 .

Όπως εξάλλου έγινε γνωστό, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα απέπλευσε από το λιμάνι της Βεγγάζης με προορισμό το λιμάνι του Ηρακλείου, το Ε/Γ-Ο/Γ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» Ν. Χανίων 20, ενώ στο αγκυροβόλιο Ρας Λανούφ της Λιβύης κατέπλευσε το Ε/Γ-Ο/Γ «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ» Ν.Π. 10144. Το μεσημέρι στο λιμάνι της Βεγγάζης κατέπλευσαν τα Ε/Γ-Ο/Γ «HELLENIC SPIRIT» Ν. Χανίων 30 και «ΝΗΣΟΣ ΡΟΔΟΣ» Ν.Π. 11520.

Εν τω μεταξύ, στα ανοικτά του κόλπου της Σύρτης, σε διεθνή ύδατα, παραμένει (από 23/2) η φρεγάτα «Ψαρά», για επιτήρηση των θαλασσίων γραμμών μεταξύ Λιβύης και στενού Κρήτης-Κυθήρων και παροχή προστασίας σε εμπορικά πλοία ελληνικών συμφερόντων που μεταφέρουν πολίτες από λιμένες Λιβύης. Σε ετοιμότητα την ίδια ώρα στο λιμάνι της Σούδας βρίσκονται η Φ/Γ «ΥΔΡΑ» και το ΠΓΥ «ΑΛΙΑΚΜΩΝ».

Για την εξέλιξη της ελληνικής επιχείρησης εκκένωσης και την παρουσία της ελληνικής φρεγάτας στην ευρύτερη περιοχή, ενημέρωσε τους ομολόγους του στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βουδαπέστη, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική και ιδίως στη Λιβύη, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας της Κρήτης, η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες σε όλους τους εταίρους, αλλά και σε τρίτες χώρες, προκειμένου να διευκολυνθούν σε επιχειρήσεις εκκένωσης και προστασίας των πολιτών τους.