Πολιτική
Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2011 15:54

Γ. Πεταλωτής: Η έκθεση της Κομισιόν λέει το αυτονόητο

«Όλα τα μέτωπα σε αυτή την εθνική μάχη που δίνουμε είναι ανοιχτά και αν δεν δώσουμε αυτές τις μάχες και κυρίως όλοι μαζί, τότε σαφώς και τίποτα δεν είναι εγγυημένο», δήλωσε ο Γιώργος Πεταλωτής με αφορμή την έκθεση της Κομισιόν για το επικαιροποιημένο μνημόνιο.

«Όλα τα μέτωπα σε αυτή την εθνική μάχη που δίνουμε είναι ανοιχτά και αν δεν δώσουμε αυτές τις μάχες και κυρίως όλοι μαζί, τότε σαφώς και τίποτα δεν είναι εγγυημένο», δήλωσε ο Γιώργος Πεταλωτής με αφορμή την έκθεση της Κομισιόν για το επικαιροποιημένο μνημόνιο.

«Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λέει το αυτονόητο και πως η κυβέρνηση είναι η πρώτη που λέει ότι καμία επιτυχία δεν είναι εγγυημένη, αν δεν τηρούμε τους στόχους μας, αν δεν καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου και δεν προτάσσουμε ρεαλιστικές προτάσεις», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι «η μόνη εγγύηση είναι να υπάρχει εθνικό σχέδιο -που υπάρχει αυτή τη στιγμή-, να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, να υπάρχει συνεχής εγρήγορση και να υπάρχει σοβαρός πολιτικός λόγος από όλες τις πολιτικές και κοινωνικές ομάδες».

«Εγγύηση δεν υπάρχει αν δεν υπάρχει συνέπεια. Αυτό το αυτονόητο είπε η Κομισιόν και παρερμηνεύεται από πολλές πλευρές», συμπλήρωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Εξάλλου, ο κ. Πεταλωτής επιχείρησε να βάλει τέλος στο «απέραντο» όπως είπε «γαϊτανάκι» της καταστροφολογίας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν πτωχεύουμε, είναι ξεκάθαρο. Ο κίνδυνος αυτός ήταν έντονος πριν ένα χρόνο, με αυτά που κάνουμε ξεπερνάμε τον κίνδυνο».

Επεσήμανε ακόμη ότι θα πρέπει να σταματήσουν να συνδέονται συνεχώς τα «νέα μέτρα» με περικοπές μισθών και συντάξεων, κάτι που, όπως είπε, τρομοκρατεί τον κόσμο και αποπροσανατολίζει και από τη μεγάλη εθνική προσπάθεια που γίνεται, διότι «η κυβέρνηση μιλά για διαρθρωτικές αλλαγές».

Παράλληλα, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι η κυβέρνηση δίνει μάχη μέρα με τη μέρα, προσθέτοντας ότι «σαφώς και υπάρχει εθνικό σχέδιο και ότι ωστόσο «δεν λύνονται όλα με το πάτημα ενός κουμπιού».

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι δεν πρέπει ούτε να θεοποιούμε ούτε να δαιμονοποιούμε το Μνημόνιο και πρόσθεσε ότι το εθνικό σχέδιο που έχει η κυβέρνηση σαφώς και ξεπερνά το Μνημόνιο.

«Η εξασφάλιση της τέταρτης δόσης του δανείου συνιστά άλλη μια διάψευση της εγχώριας και διεθνούς καταστροφολογίας και αποτελεί σαφέστατο μήνυμα ότι όσο είμαστε συνεπείς και τηρούμε απαρέγκλιτα τους στόχους μας, τότε δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα», τόνισε.

Όσον αφορά την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, ο εκπρόσωπος επεσήμανε ότι υπάρχει μια καταρχήν απόφαση στο Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής και ότι «συνεπώς τα πράγματα βαίνουν καλώς». «Από εκεί και πέρα», πρόσθεσε, «υπάρχουν πολλές παράμετροι για τις οποίες παλεύουμε».

Παράλληλα, ο κ. Πεταλωτής χαρακτήρισε εντελώς άκαιρη τη συζήτηση για τα επιτόκια και πρόσθεσε ότι, καθώς η ΕΕ είναι ένα πεδίο διαπραγματεύσεων, «θα ήταν τελείως κατώτερο των περιστάσεων αν περιμέναμε να ανοίξουν τα χαρτιά τους οι χώρες με τις οποίες γίνονται οι μεγάλες διαπραγματεύσεις» νωρίτερα από τις αποφάσεις του Μαρτίου.

Επίθεση στη ΝΔ

Επανέλαβε ότι τα σενάρια πρόωρων εκλογών τα διακινεί η ΝΔ και είπε ακόμη ότι «είναι απορίας άξιο πως αν και εκείνη φέρει κυρίως την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση, αρνείται πεισματικά να γίνει μέρος της μεγάλης εθνικής προσπάθειας και να προσέλθει με ρεαλιστικές προτάσεις στο τραπέζι του διαλόγου».

«Η εθνική προσπάθεια που καταβάλλουμε όλοι, πρώτα οι πολίτες και η κυβέρνηση, τους ξεπερνά και τους εγκλωβίζει σε έναν στείρο αρνητισμό και στην πολιτική τους απομόνωση», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Όποιος μπορούσε να μιλήσει για μαγική λύση θα έλεγε ψέμα στον ελληνικό λαό», είπε, παραπέμποντας στην αξιωματική αντιπολίτευση και συμπλήρωσε: «Αντίθετα, εμείς είπαμε ότι ξεκινάμε μια μεγάλη εθνική προσπάθεια και ότι η μόνη λύση είναι η απαρέγκλιτη τήρηση των στόχων».