Αύξηση της ποσότητας του φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα συζητείται σε επίπεδο εταιρειών, όπως δήλωσε ο Αζέρος υπουργός Εξωτερικών, Ελμάρ Μαμαντιάροφ, σε συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα ομόλογό του Δημήτρη Δρούτσα μετά τη συνάντησή τους.
Αύξηση της ποσότητας του φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα συζητείται σε επίπεδο εταιρειών, όπως δήλωσε ο Αζέρος υπουργός Εξωτερικών, Ελμάρ Μαμαντιάροφ, σε συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα ομόλογό του Δημήτρη Δρούτσα μετά τη συνάντησή τους.
Ο Αζέρος υπουργός σημείωσε ότι το φυσικό αέριο από τη χώρα του βρίσκεται ήδη στην ελληνική αγορά σε ποσότητα 700 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων και «σε επίπεδο εταιρειών συζητούμε για αύξηση αυτής της ποσότητας».
Από την πλευρά του ο κ. Δρούτσας επανέλαβε την ισχυρή δέσμευση της Ελλάδας για την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου ITGI, τον οποίο χαρακτήρισε «ώριμο πρότζεκτ».
Επιπλέον, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ως ενδεικτικό της ανάπτυξης των σχέσεων των δύο χωρών την πυκνή ανταλλαγή επισκέψεων σε υψηλό επίπεδο και ανήγγειλε την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, στο Μπακού, στις αρχές Απριλίου.
Στο πλαίσιο της περιφερειακής συνεργασίας, τις δύο πλευρές απασχόλησε και το θέμα των εξελίξεων στη Λιβύη, τις οποίες, όπως είπε ο Έλληνας υπουργός, «παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία».
Αναφερόμενος στο θέμα, επισήμανε ότι «πρωταρχικός μας στόχος είναι η επιστροφή όλων των Ελλήνων πολιτών και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες, ώσπου να επιστρέψει και ο τελευταίος». Απέδωσε, δε, εύσημα για τη χτεσινή εξαιρετικά δύσκολη επιχείρηση, στον υφυπουργό Εξωτερικών Δ. Δόλλη και τον ΓΓ του υπουργείου Ι.Α. Ζέπο.
Ερωτηθείς για πιθανή συνεισφορά σε ανθρωπιστικό ρόλο μίας στρατιωτικού τύπου επιχείρησης, απάντησε ότι τα θέματα ασφάλειας παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο και τόνισε ότι «είμαστε σε συννενόηση με όλους τους εταίρους μας εντός και εκτός της ΕΕ για να δούμε πώς θα μπορέσουμε να συμβάλουμε και να εγγυηθούμε τη σταθερότητα στην άμεση περιοχή και ιδιαίτερα στη Λιβύη».
Εξέφρασε παράλληλα ανησυχία για το ενδεχόμενο μεταναστευτικών ροών από τη Β. Αφρική, το οποίο έχει θέσει η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο από την αρχή των ταραχών, προσθέτοντας ότι το ζήτημα ετέθη και κατά τις επαφές που είχε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής με τους ομολόγους του των μεσογειακών χωρών και στο πλαίσιο του αρμόδιου Συμβουλίου της ΕΕ.
Η κρίση στη Λιβύη, πάντως, σημείωσε ο κ. Δρούτσας, ανέδειξε και την ιδιαίτερη σημασία της Ελλάδας στη γειτονιά της και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τρίτες χώρες, όπως η Κίνα, απευθύνθηκαν στην Ελλάδα και της εμπιστεύτηκαν την επιχείρηση απεγκλωβισμού των δικών τους πολιτών, μέσω Κρήτης με ένα πολύ σοβαρό επιχειρησιακό πρόγραμμα.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ