Συμπλοκές ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις ασφαλείας σημειώνονται στο Ομάν, κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων με αίτημα την προώθηση πολιτικών μεταρρυθμίσεων.
Συμπλοκές ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις ασφαλείας σημειώνονται στο Ομάν, κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων με αίτημα την προώθηση πολιτικών μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα προκειμένου να διαλύσει τους διαδηλωτές που εκτόξευαν πέτρες στη βιομηχανική πόλη Σοχάρ, καθώς η αναταραχή στον αραβικό κόσμο εξαπλώθηκε τις τελευταίες ημέρες και στο σουλτανάτο του Κόλπου.
Κινητοποιήσεις γίνονται επίσης στην πόλη Σαλάλα, στα νότια, όπου διαδηλωτές έχουν στρατοπεδεύσει από την Παρασκευή έξω από το γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας.
Το Σάββατο ο σουλτάνος του Ομάν Καμπούς μπεν Σαΐντ προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, αλλάζοντας έξι υπουργούς για λόγους «δημόσιου συμφέροντος», καθώς για τρίτη φορά εφέτος αναφέρθηκε διαδήλωση σε σημαντικό αστικό κέντρο με αίτημα πολιτικές μεταρρυθμίσεις.
Ο ανασχηματισμός ανακοινώθηκε ενώ περίπου 500 διαδηλωτές που απαιτούσαν τον εκδημοκρατισμό της χώρας και θέσεις εργασίας απέκλεισαν δρόμο και έσπασαν λάμπες σε δρόμους στη Σόχαρ, τη μεγαλύτερη βιομηχανική πόλη της χώρας. Οι διαδηλώσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες στο Ομάν, μια από τις πιο μικρές σε έκταση και πληθυσμό χώρες του Αραβικού Κόλπου, όπου τα πολιτικά κόμματα είναι απαγορευμένα.
Σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ONA, ο Καμπούς εξέδωσε διάταγμα με το οποίο ονομάζει το Μοχάμεντ μπεν Νάσερ αλ Χαμπίσι υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας, το Χαμούντ μπεν Φάισαλ αλ Μπουσάιντι υπουργό Πολιτικών Υπηρεσιών και το Μαντίχα μπεν Άχμεντ μπεν Νάσερ υπουργό Παιδείας.
Ο Σέιχ Μοχάμεντ μπεν Αμπντάλα αλ Χάρτι, που ήταν υπουργός Πολιτικών Υπηρεσιών, διορίστηκε υπουργός Περιβάλλοντος, ενώ ο Μακμπούλ μπεν Άλι μπεν Σουλτάν είναι ο νέος υπουργός Μεταφορών, ανέφερε το πρακτορείο.
Το διάταγμα ονομάζει το Μοχσέν μπεν Μοχάμεντ αλ Σέιχ υπουργό Τουρισμού κι αναφέρει ότι ο ανασχηματισμός γίνεται προς εξυπηρέτηση του ‘λαϊκού συμφέροντος’, χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες.
Ο ανασχηματισμός δεν οδήγησε στην απομάκρυνση σημαντικών υπουργών, αν και στα υπουργεία Τουρισμού και Παιδείας αναδείχθηκαν νέα πρόσωπα.
Κυβερνήσεις αραβικών χωρών σπεύδουν να λάβουν μέτρα για να κατευνάσουν τους πολίτες μετά τις λαϊκές εξεγέρσεις που οδήγησαν στην ανατροπή των ηγετών της Τυνησίας και της Αιγύπτου.
Στη Σόχαρ, διαδηλωτές εμπόδισαν αυτοκίνητα και καταναλωτές να εισέλθουν σε ένα εμπορικό κέντρο και απαίτησαν το εκλεγμένο συμβουλευτικό σώμα της χώρας του αραβικού κόλπου να αποκτήσει νομοθετικές εξουσίες, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Φώναζαν συνθήματα όπως «θέλουμε οι διεφθαρμένοι υπουργοί που κυβερνούν χρόνια να φύγουν», «θέλουμε η Σούρα να έχει νομοθετική εξουσία», «θέλουμε δουλειές», «θέλουμε δημοκρατία»
Το συμβούλιο Σούρα, τα 84 μέλη του οποίου αναδεικνύονται από τους ψηφοφόρους σε 61 περιφέρειες, έχει μόνο συμβουλευτικό ρόλο και δεν διαθέτει νομοθετικές εξουσίες.
Την περασμένη εβδομάδα περίπου 300 άνθρωποι, ανάμεσά τους και γυναίκες, απαίτησαν πολιτικές μεταρρυθμίσεις και αυξήσεις μισθών σε μια ειρηνική διαδήλωση στην πρωτεύουσα Μουσκάτ. Μια ακόμα διαδήλωση είχε σημειωθεί στα μέσα Ιανουαρίου.
Στα μέσα Φεβρουαρίου το σουλτανάτο ανακοίνωσε ότι ο κατώτατος μισθός των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αυξάνεται κατά 43% στα 520 δολάρια ΗΠΑ τον μήνα (περίπου 377 ευρώ).
Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για το ποσοστό της ανεργίας. Η CIA εκτιμούσε το 2004 ότι έφθανε, τότε, το 15% του ενεργού εργατικού δυναμικού.
Ο Καμπούς ανακοίνωσε επίσης χθες ότι αυξάνονται τα κοινωνικά επιδόματα για τους φοιτητές από 25 ως 90 ριάλ (65 ως 234 δολάρια, 47 ως 169 ευρώ), με στόχο «να επιτευχθεί περαιτέρω ανάπτυξη και ... να εξασφαλιστεί πιο αξιοπρεπής διαβίωση για το λαό», σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο. Διέταξε, παράλληλα, την δημιουργία μιας υπηρεσίας προστασίας του καταναλωτή, ενώ η κυβέρνηση θα εξετάσει την δημιουργία «συνεταιρισμών».