Κόσμος
Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2002 08:33

Κατά μιας επίθεσης εναντίον του Ιράκ τάσσονται οι Βρετανοί

Εναντίον μιας ενδεχόμενες επίθεσης στο Ιράκ, τάσσονται δύο στους τρεις Βρετανούς ψηφοφόρους, όπως προκύπτει από τα στοιχεία δημοσκόπησης, που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Daily Telegraph.

Το 90% των ερωτηθέντων δηλώνει πεπεισμένο ότι μια τέτοια επίθεση, θα είχε ως αποτέλεσμα αντίποινα από την πλευρά ισλαμιστών εξτρεμιστών. Το 82% θεωρεί ότι θα υπάρξουν πολλά θύματα μεταξύ των αμάχων στο Ιράκ και το 62% πιστεύει ότι θα προκληθεί διευρυμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι περισσότεροι από τους μισούς Βρετανούς, ποσοστό 54%, πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, συμπεριφέρεται «σαν το σκυλάκι του Αμερικανού προέδρου».

Στενός συνεργάτης του Βρετανού πρωθυπουργού, πάντως, εξηγεί στο σημερινό φύλλο των Times, ότι ο κ. Μπλερ δεν έχει λάβει καμμία οριστική απόφαση και προσθέτει ότι δεν πρόκειταί να διαθέσει βρετανικά στρατεύματα στο πλευρό των Αμερικανών, εάν δεν είναι απολύτως πεπεισμένος για την αναγκαιότητα της επιχείρησης.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, γερουσιαστές του ρεπουμπλικανικού κόμματος δήλωναν, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη αρκετούς λόγους για να αποφασίσει την επίθεση.