Εξασθενές χρώμιο σε μεγάλες συγκεντρώσεις εντοπίστηκε στην περιοχή του Ασπροπύργου μετά από δειγματοληψίες του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής.
Εξασθενές χρώμιο σε μεγάλες συγκεντρώσεις εντοπίστηκε στην περιοχή του Ασπροπύργου μετά από δειγματοληψίες του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής.
Στο συγκεκριμένο σημείο διενεργήθηκαν νέες δειγματοληψίες καθώς και αυτοψίες σε παρακείμενες επί του αγωγού δραστηριότητες, προκειμένου να διαπιστωθεί από πού προέρχονται τα ακατάλληλα απόβλητα που καταλήγουν στον αγωγό. Η ΕΥΔΑΠ διέθεσε ειδικό όχημα εφοδιασμένο με κάμερα η οποία εισέρχεται στον αγωγό και φωτογραφίζει όλες τις συνδέσεις, ενώ πραγματοποίησε τρείς αυτοψίες, παρουσία υπαλλήλων της αρμόδιας Υπηρεσίας της Περιφέρειας και του Δήμου Ασπροπύργου σε τρεις αγωγούς που καταλήγουν στον εν λόγω αγωγό, χωρίς όμως να μπορέσει να εντοπίσει τον προβληματικό αγωγό που διοχετεύει τα απόβλητα με το εξασθενές χρώμιο στον οχετό.
Οι αυτοψίες από την ΕΥΔΑΠ σταμάτησαν, όταν κατά τη διάρκεια του τελευταίου ελέγχου διαπιστώθηκε η ύπαρξη υπόγειου φρεατίου πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις ιδιωτικής εταιρείας και δεν ήταν προσβάσιμο. Ακολούθησε γραπτό αίτημα της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, το οποίο και έγινε αποδεκτό από τους υπευθύνους της εταιρείας, προκειμένου να συνεχιστούν οι αυτοψίες.
Συνολικά έγιναν 11 δειγματοληψίες και ελήφθησαν 25 δείγματα υγρών και λάσπης τόσο στο επίμαχο σημείο όσο και σε παρακείμενες τοποθεσίες και σε εταιρείες.
Από τις ίδιες εταιρείες ελήφθησαν δείγματα υγρών αποβλήτων και χώματος τα οποία διαβιβάστηκαν στο Γενικό Χημείο του Κράτους και στο Γενικό Χημείο Λειβαδιάς.
Μετά από δειγματοληψία που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις εταιρείας στον Ασπρόπυργο, διαπιστώθηκε πώς το νερό του πηγαδιού που χρησιμοποιείτο, περιέχει εξασθενές χρώμιο σε ποσοστά που υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια και αποτελούν κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον (συγκεντρώσεις μεγαλύτερες των 450mg/lt, τιμή που υπερβαίνει το όριο των 50mg/lt).
Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώθηκαν από δύο πρόσθετες δειγματοληψίες στο ίδιο σημείο, στις 23-02-2011.
Παράλληλα, δύο δειγματοληψίες πραγματοποιήθηκαν και σε γαλβανιστήριο εταιρείας, το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το ανωτέρο πηγάδι. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν την ύπαρξη ολικού χρωμίου σε συγκεντρώσεις της τάξης των 9-10mg/Kg και συγκέντρωση Νικελίου ίση με 78,2mg/Kg.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφέρειας Αττικής , προχώρησε στην έγγραφη εντολή άμεσης διακοπής χρήσης της εν λόγω γεώτρησης, προς την εταιρεία, ενώ παράλληλα εισηγήθηκε την επιβολή προστίμου στην εταιρεία που λειτουργεί το γαλβανιστήριο.
Παράλληλα όμως, κρίνεται απαραίτητη η συνδρομή όλων των συναρμόδιων φορέων ώστε να ελεγχθεί το καθεστώς αδειοδότησης των υφιστάμενων γεωτρήσεων.
Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι δειγματοληψίες και οι αυτοψίες στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και η ενημέρωση όλων των εταιριών για την άμεση παύση χρήσης νερού, δεν θα σταματήσουν, αν δεν εκτιμηθεί το μέγεθος και η έκταση του προβλήματος κι αν δεν υπάρξει η εγγύηση πως διασφαλίζονται τόσο η Δημόσια Υγεία όσο και η Προστασία του Περιβάλλοντος.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός απέστειλε επιστολή για το θέμα στον Πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και την υπουργό ΠΕΚΑ, με την οποία ζητεί τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων κυβερνητικών φορέων με την Περιφέρεια Αττικής για να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα στην περιοχή του Ασπροπύργου και να αποφευχθούν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία αλλά και την οικονομία της τοπικής κοινωνίας.