Πολιτική
Τρίτη, 01 Μαρτίου 2011 17:00

Διαψεύδονται τα περί πρόωρων εκλογών

Σύμπνοια και συμπόρευση ζήτησε από τις πολιτικές δυνάμεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προκειμένου η Ελλάδα να βγει από την κρίση, διαψεύδοντας για ακόμη μία φορά τα σενάρια πρόωρων εκλογών. Επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με αφορμή τις φραστικές επιθέσεις κατά κυβερνητικών στελεχών.

Σύμπνοια και συμπόρευση ζήτησε από τις πολιτικές δυνάμεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προκειμένου η Ελλάδα να βγει από την κρίση, διαψεύδοντας για ακόμη μία φορά τα σενάρια πρόωρων εκλογών.

Ο κ. Πεταλωτής υποστήριξε μάλιστα πως «για ορισμένους οι έννοιες της σύμπνοιας και της συμπόρευσης περιορίζονται στον δικό τους μικρόκοσμο, στα δικά τους μικρά συντεχνιακά και κομματικά συμφέροντα».

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «οι εκλογές ορίζονται από το Σύνταγμα» και ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνουν εκλογές», καθώς η κυβέρνηση έχει να επιτελέσει ένα πολύ συγκεκριμένο και αυξημένο εθνικό, πατριωτικό καθήκον. «Οι εκλογές δεν εξυπηρετούν κανέναν που σκέφτεται τον τόπο μας και όσοι απεργάζονται τέτοια σενάρια έχουν τους δικούς τους λόγους», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η λαϊκή εντολή επαναβεβαιώθηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ακόμη ότι δεν αφορά την κυβέρνηση το γεγονός ότι το «φλερτ» μεταξύ ΛΑΟΣ-ΝΔ επανέρχεται κατά διαστήματα, αλλά αντίθετα, όπως είπε, αυτό που την αφορά είναι η πρόσκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις από τη δεξιά μέχρι την αριστερά, «να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε σε συγκεκριμένα ζητήματα για να βγούμε από την κρίση, κρατώντας φυσικά ο καθένας τις ιδεολογικές και πολιτικές του προσεγγίσεις».

Παράλληλα τόνισε ότι οι απλοί πολίτες που έχουν υποστεί διαχρονικά θυσίες, είναι και οι πρώτοι που αντιλαμβάνονται τις απαιτήσεις των συνθηκών, αλλά ότι «δυστυχώς δεν επιδεικνύουν τη ίδια μέριμνα κάποιοι καλοβολεμένοι αλλά και κάποιες πολιτικές παρατάξεις που αντιλαμβάνονται τη σημερινή πραγματικότητα με όρους είτε πελατειακούς, είτε μηδενισμού, είτε αρνητισμού».

Απέρριψε και τα περί ανασχηματισμού

Ταυτόχρονα, απέρριψε και τα περί ανασχηματισμού, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως ο Πρωθυπουργός «ούτε κυβερνητική επιτροπή σκέφτεται, ούτε ανασχηματισμό».

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Πεταλωτής επισήμανε ότι «διαθεσμικό όργανο υπάρχει και λειτουργεί όταν πρέπει και η συνάντηση και η συνεργασία με τους υπουργούς είναι καθημερινό φαινόμενο για την κυβέρνηση αυτή που εργάζεται». Ανέφερε ακόμη ότι η συνεργασία με τους υπουργούς μπορεί να πάρει διάφορες μορφές και δεν αποτελεί πρωτοτυπία.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σοφίας Γιαννακά ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν μπορεί να συντονίσει το κυβερνητικό έργο, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι δεν είναι ο ρόλος του κ. Πάγκαλου να συντονίζει και επεσήμανε ότι έχει συγκεκριμένο ρόλο και αρμοδιότητες.

«Πρόβλημα συντονισμού για την κυβέρνηση δεν υφίσταται, συντονιστής είναι ο πρωθυπουργός, αρκεί ο κάθε υπουργός, βουλευτής και στέλεχος να κάνουν τη δουλειά τους και την κάνουν», υπογράμμισε.

Επιπλέον, δήλωσε πως το να εκφράζεται η αγωνία κάποιων βουλευτών, όπως και υπουργών, είναι δείγμα υγείας και ότι κανείς δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι αυτή η κυβέρνηση είναι αλάθητη.

Επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Ερωτηθείς σχετικά με τις αποδοκιμασίες που έχουν παρατηρηθεί απέναντι σε κυβερνητικά στελέχη, αλλά και στον πρωθυπουργό στο Βερολίνο, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι «την όποια αποδοκιμασία και την όποια διαφορετική άποψη απέναντι σε απόψεις του πρωθυπουργού, υπουργών, πολιτικών ή οποιουδήποτε πολίτη από οποιοδήποτε πολιτικό χώρο», η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να «την υποδαυλίζει, ούτε να επενδύει σε αυτήν με μια διάθεση στρατηγικής αποσύνθεσης και κατάστασης μπάχαλου».

Κατηγόρησε επίσης επίλεκτα στελέχη της ΝΔ και μάλιστα με ανώτερες θέσεις μέσα στον κομματικό μηχανισμό ότι «πολλές φορές και δημοσίως παροτρύνουν και προτρέπουν τους πολίτες να οδεύουν προς την αυτοδικία και σε άκρατο λαϊκισμό με διάφορες και συγκεκριμένες κινήσεις».

Κληθείς να προσδιορίσει ποιες πολιτικές δυνάμεις υποκινούν τέτοιου είδους επιθέσεις κατά πολιτικών στελεχών, ο κ. Πεταλωτής επεσήμανε ότι η έννοια επίθεση είναι πολύ ευρεία και «δεν μιλάμε για σωματική επίθεση».

Συμπλήρωσε πως δεν είναι δεδομένο ότι ειδικότερα κάποιες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα, «να αποκόψουν τη σημερινή κυβέρνηση από το να έχει επαφή με τον πολίτη» και ξεκαθάρισε πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να το πετύχουν.

Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση ούτε στοχοποιεί ούτε θα πρέπει να περιορίζει αυτές τις κινήσεις σε έναν συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, καθώς «και η ΝΔ με τους δικούς τους τρόπους ακόμη και με τα ΜΜΕ υποθάλπει τέτοιου είδους κινήσεις, και στελέχη της που βρίσκονται σε ανώτερες θέσεις στον κομματικό μηχανισμό όχι απλώς επιδοκιμάζουν κινήσεις μπαχαλοποιήσης αλλά τις οργανώνουν κιόλας».

Για το εάν φοβάται η κυβέρνηση ότι θα έχει ίδια τύχη με την απελθούσα κυβέρνηση της Ιρλανδίας, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένας τέτοιος φόβος», προσθέτοντας ότι τα αίτια της κρίσης στις δύο χώρες είναι διαφορετικά.

«Για να έχουμε εγγυημένα αποτελέσματα θα πρέπει να υπάρχει εθνική συμπόρευση, θα πρέπει να ισχυροποιηθούμε όλοι μας ώστε να απαιτήσουμε από τους εταίρους και να καταδείξουμε στους πολίτες τη σημασία και το βάρος που έχει το πολιτικό μας πρόγραμμα ή όποιο πρόγραμμα διαμορφωθεί μέσα από προτάσεις των υπολοίπων κομμάτων», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ