Με αιματηρό πόλεμο απείλησε ο Μουαμάρ Καντάφι σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ στη Λιβύη.
Με αιματηρό πόλεμο απείλησε ο συνταγματάρχης Καντάφι σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, δηλώνοντας εξάλλου έτοιμος να συζητήσει συνταγματικές αλλαγές χωρίς τη χρήση βίας.
«Θέλουν να γίνουμε πάλι σκλάβοι όπως τότε με τους Ιταλούς;» διερωτήθηκε αναφερόμενος στην πρωην αποικιοκρατική δύναμη στη Λιβύη. «Δεν θα το δεχθούμε ποτέ», διεμήνυσε, «θα εισέλθουμε σε έναν αιματηρό πόλεμο και χιλιάδες Λίβυοι θα πεθάνουν, αν οι ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ εισβάλουν στη χώρα».
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον υποστηρικτών του σε τελετή για την 34η επέτειο της εγκαθίδρυσης της «εξουσίας των μαζών» στη Λιβύη, ο Καντάφι κάλεσε τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ να διερευνήσουν τα γεγονότα στη Λιβύη, με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι πρόκειται για συνωμοσία που έχει στόχο την ανάληψη του ελέγχου της Λιβύης και του πετρελαίου της. «Σας προκαλώ να βρείτε ότι σκοτώθηκαν ειρηνικοί διαδηλωτές. Στην Αμερική, τη Γαλλία και παντού, αν οι άνθρωποι έκαναν επιθέσεις σε στρατιωτικές αποθήκες και προσπαθούσαν να κλέψουν όπλα, θα τους πυροβολούσαν», παρατήρησε.
Ο Λίβυος ηγέτης κάλεσε ΟΗΕ και ΝΑΤΟ να ιδρύσουν επιτροπές για την εξεύρεση της αλήθειας και επανέλαβε τα περί συνωμοσίας για τον έλεγχο του λιβυκού πετρελαίου και εδάφους. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πετρελαιοπαραγωγές περιοχές είναι ασφαλείς, αλλά οι ξένες εταιρείες φοβούνται τυχόν επιθέσεις ενόπλων.
«Ο Μουάμαρ Καντάφι δεν είναι πρόεδρος για να παραιτηθεί, δεν έχει ούτε κοινοβούλιο για να διαλύσει», ανέφερε νωρίτερα στην ομιλία του, υπογραμμίζοντας πως δεν κατέχει κανένα αξίωμα από το οποίο να μπορεί να παραιτηθεί. «Το λιβυκό σύστημα», τόνισε, «είναι ένα σύστημα του λαού και κανένας δεν μπορεί να εναντιωθεί στην αρχή του λαού (...) Ο λαός είναι ελεύθερος να επιλέξει την αρχή που κρίνει αρμόζουσα».
«Από το 1977 εγώ ο ίδιος και οι αξιωματικοί (της επανάστασης του 1969) έδωσαν την εξουσία στο λαό. Εγώ έφερα εις πέρας την επανάσταση για να ελευθερώσω τη Λιβύη το 1969, παρέδωσα την εξουσία στον λαό και μετά έμεινα στη σκηνή μου», υποστήριξε.
Υπενθυμίζεται ότι ο Καντάφι ανέβηκε στην εξουσία ανατρέποντας τον βασιλιά Ιντρίς την 1η Σεπτεμβρίου του 1969. Το 1977 ανακήρυξε την «Τζαμαχιρίγια», την οποία προσδιόρισε ως ένα «κράτος των μαζών», το οποίο κυβερνάται μέσω εκλεγμένων λαϊκών επιτροπών και έδωσε στον εαυτό του τον τίτλο του «Ηγέτη της Επανάστασης».
«Ο κόσμος δεν κατανοεί το λιβυκό σύστημα στο οποίο την εξουσία έχει ο λαός … Μπαίνουμε στο μάτι αυτών που αμφισβητούν ότι η Λιβύη δεν κυβερνάται από κανέναν άλλο παρά από το λαό της», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Καντάφι στην ομιλία του που μεταδίδεται από τη λιβυκή τηλεόραση.
Για μία ακόμη φορά απέρριψε τα περί διαδηλώσεων στη Λιβύη, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τις ταραχές στην Αλ Κάιντα, ενώ έκανε λόγο για υπερβολές των μέσων ενημέρωσης για τον αριθμό των νεκρών και τις αντιδράσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας του. «Δεν υπάρχουν διαδηλώσεις στη Λιβύη (...) Δεν υπήρξαν καθόλου διαμαρτυρίες στο ανατολικό τμήμα», ισχυρίστηκε, λέγοντας πως έχουν χάσει τη ζωή τους μόνο 150 άτομα, την ώρα που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διεθνούς κοινότητας, οι νεκροί ανέρχονται σε 2.000. «Πυρήνες της Αλ Κάιντα επιτέθηκαν στις δυνάμεις ασφαλείας και πήραν τα όπλα τους … Πώς άρχισαν όλα αυτά; Μικροί, άσημοι πυρήνες της Αλ Κάιντα», ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι οι ειδήσεις έφταναν στον κόσμο από σταθμούς και υπηρεσίες που δεν είχαν ανταποκριτές στη Λιβύη.
Παρ' όλα αυτά ο Καντάφι, κατά την αναφορά του στην Αλ Κάιντα, δήλωσε έτοιμος να συζητήσει με οποιονδήποτε από τους εμίρηδες, που θα προσέλθει σε διαβουλεύσεις μαζί του, όμως όπως υποστήριξε, «δεν επιθυμούν τη συζήτηση ... δεν έχουν κανένα αίτημα».
Στις εικόνες που μετέδωσε η λιβυκή τηλεόραση ο κόσμος υποδεχόταν τα λόγια του Καντάφι με ζητωκραυγές και συνθήματα όπως «Θα παραμείνεις σπουδαίος» και «Πώς μπορείς να φύγεις; Δεν θα φύγεις και δεν θα εγκαταλείψεις ποτέ: Εσύ μόνο είσαι καλός! (...) Είσαι ένα σπαθί που δεν λυγίζει!».
Εν τω μεταξύ, στην πρόβλεψη ότι το λιβυκό καθεστώς θα ανακτήσει τον έλεγχο της χώρας εντός δύο ημερών προέβη ένας εκ των υιών του Καντάφι, ο Σάιφ αλ Ισλάμ, σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα Le Figaro.
«Είναι αλήθεια ότι είναι λίγο ανάστατα τα πράγματα στο ανατολικό τμήμα της χώρας… Μερικές εκατοντάδες άνθρωποι πέθαναν εκεί. Εντός δύο ημερών, όμως, όλα θα έχουν επανέλθει στην τάξη», ισχυρίστηκε ο Σάιφ αλ Ισλάμ, απορρίπτοντας ταυτόχρονα τις κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ως προπαγάνδα των ξένων μέσων ενημέρωσης.
«Όταν άρχισαν οι συγκρούσεις, οι οποίες περιορίστηκαν κυρίως στη Βεγγάζη και την Αλ Μπάιντα, η αστυνομία πανικοβλήθηκε και πυροβόλησε δεκάδες διαδηλωτές που επιτέθηκαν στα αστυνομικά τμήματα», είπε ο υιός Καντάφι, για να επισημάνει πως δεν έγιναν αεροπορικές επιδρομές κατά του πλήθους ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η λιβυκή κυβέρνηση, συμπλήρωσε, αδημονεί να αρχίσει ένα ευρύ σχέδιο μεταρρυθμίσεων το ταχύτερο δυνατό.
Μπαρόζο: Εχει έρθει η ώρα να φύγει
Πάντως και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο ζήτησε την αποχώρηση του Καντάφι: «Τα γεγονότα έδειξαν σαφώς ότι ο συνταγματάρχης Μουάμαρ Καντάφι είναι μέρος του προβλήματος κι όχι της λύσης. Έχει έρθει η ώρα να φύγει».
Παράλληλα ανέφερε ότι η ΕΕ έχει υπερδιπλασιάσει από 3 σε 10 εκατομμύρια ευρώ την ανθρωπιστική της βοήθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης με τους πρόσφυγες από τη Λιβύη και ότι θα αποστείλει την Επίτροπο της ΕΕ που είναι αρμόδια για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στην περιοχή αργότερα σήμερα.
Ο ίδιος σημείωσε ότι μίλησε με τον επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες νωρίτερα σήμερα, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι 140.000 πρόσφυγες από τη Λιβύη έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα της χώρας με την Τυνησία και την Αίγυπτο.
Τόσο ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης όσο και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ απηύθυναν επείγουσα έκκληση για μαζική ανθρωπιστική επιχείρηση απεγκλωβισμού των δεκάδων χιλιάδων Αιγυπτίων και άλλων υπηκόων τρίτων χωρών που έφυγαν από τη Λιβύη για την Τυνησία.
Οι δύο οργανισμοί, σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις της Αιγύπτου και της Τυνησίας, ξεκίνησαν από χθες (1/3) κοινό ανθρωπιστικό πρόγραμμα απεγκλωβισμού, προκειμένου να ενισχύσουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες άμβλυνσης της ανθρωπιστικής κρίσης στα σύνορα με την Τυνησία.
Αραβικός Σύνδεσμος: Οχι σε στρατιωτική επέμβαση
Παράλληλα ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα δήλωσε ότι η κατάσταση στη Λιβύη είναι "καταστροφική", την ώρα που οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών του οργανισμού, οι οποίοι συναντώνται στο Κάιρο, ετοιμάζονταν να απορρίψουν σε απόφασή τους οποιαδήποτε ξένη στρατιωτική επέμβαση στη χώρα.
Την ίδια ώρα η Γαλλία ανακοίνωσε πως θα στείλει μεταγωγικά αεροσκάφη και ένα πλοίο για να βοηθήσουν στον επαναπατρισμό χιλιάδων Αιγυπτίων από τα δυτικά σύνορα της Λιβύης με την Τυνησία.
Η ισπανική κυβέρνηση από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι θα παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία που έχει το καθεστώς του Λίβυου ηγέτη στην Ισπανία.
Λίγο αργότερα, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο οριοθέτησης και περιφρούρησης μιας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων στη Λιβύη, που έχει προταθεί από ορισμένους, επισήμανε πως κάτι τέτοιο θα απαιτούσε επίθεση στη χώρα αυτή ώστε να καταστραφεί η αντιαεροπορική άμυνά της: «Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Μια ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων αρχίζει με μια επίθεση στη Λιβύη για να καταστραφεί η αντιαεροπορική άμυνα (...) και μετά μπορείς να στείλεις να πετάξουν αεροπλάνα γύρω στη χώρα χωρίς να ανησυχείς ότι θα καταρριφθούν οι δικοί μας».
Από την πλευρά της η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον σημείωσε πως είναι απίθανο οι υπεύθυνοι στρατηγικού σχεδιασμού των ΗΠΑ να καταλήξουν σύντομα σε απόφαση σχετικά με το κατά πόσον θα οριοθετήσουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Πρόσθεσε ότι είναι πιθανόν στρατιωτικά μέσα των ΗΠΑ να μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να μεταφερθούν εξοπλισμός και προμήθειες σε περιοχές που τις έχουν ανάγκη και όπου είναι ευπρόσδεκτες.
Πάντως, ο Αραβικός Σύνδεσμος ανακοίνωσε πως θα επιβάλει «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» στη Λιβύη σε συντονισμό με την Αφρικανική Ένωση εάν συνεχισθούν οι συγκρούσεις.
Στο επίκεντρο των μαχών η πόλη Μπρέγκα
Στο πεδίο των μαχών, ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε πως λιβυκό στρατιωτικό αεροσκάφος έριξε στην πόλη Μπρέγκα, στην ανατολική Λιβύη, δύο πυραύλους κοντά σε πλατεία στην οποία οι κάτοικοι της πόλης γιόρταζαν την αποτυχία της αντεπίθεσης των δυνάμεων του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι. Οι πύραυλοι σχημάτισαν δύο κρατήρες σε απόσταση περίπου είκοσι μέτρων από την πλατεία.
Πριν από το πλήγμα αυτό, δεκάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία πανηγυρίζοντας για την εκδίωξη των πιστών στον Καντάφι δυνάμεων από την πόλη αυτή στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης.