Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2011 13:19

Πρόταση Βέμπερ για τριετές «μορατόριουμ» αποπληρωμής χρεών

Αυτοματοποιημένο τριετές «μορατόριουμ» στην αποπληρωμή των χρεών όσων χωρών προσφεύγουν στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM προτείνει ο απερχόμενος πρόεδρος της Bundesbank Αξελ Βέμπερ. Τάσσεται κατά της μείωσης των επιτοκίων.

Αυτοματοποιημένο τριετές «μορατόριουμ» στην αποπληρωμή των χρεών όσων χωρών προσφεύγουν στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM προτείνει ο απερχόμενος πρόεδρος της Bundesbank Αξελ Βέμπερ.

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης εξηγεί ότι στην περίπτωση αυτή η εξυπηρέτηση του χρέους των χωρών αυτών προς τους πιστωτές τους θα επιμηκύνεται αυτόματα κατά τρία έτη.

Ο κ. Βέμπερ υποστηρίζει ότι η συμπλήρωση του μηχανισμού σταθερότητας με την αυτόματη τριετή επιμήκυνση έχει «σημαντικά πλεονεκτήματα» για όλες τις πλευρές, «για τις χώρες που χορηγούν τη βοήθεια, για την χρηματοοικονομική σταθερότητα και για τις χώρες που δέχονται τη βοήθεια του ESM».

Ένα τέτοιο συμπλήρωμα, τονίζει, είναι «νομικά εφικτό, διαφανές και η επιμήκυνση δεν θα είναι πιστοληπτικό γεγονός με όλα τα αρνητικά επακόλουθα που θα συνεπάγονταν κάτι τέτοιο». Επιπρόσθετα «απαντά σε όλα τα επίκαιρα προβλήματα» που σχετίζονται με τη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού πλαισίου, ενισχύοντας τη «χρήσιμη προσήλωση στη σταθερότητα της ΟΝΕ».

Παράλληλα ο κ. Βέμπερ απορρίπτει «την πληθώρα αξιώσεων» που προβάλλονται αυτό το διάστημα, όπως «η αγορά ομολόγων προβληματικών χωρών από τον ESM, η αισθητή μείωση των επιτοκίων, η παραίτηση από την προτεραιότητα εξυπηρέτησης των πιστώσεων βοήθειας, είτε η ομοφωνία των πιστωτριών χωρών σε σημαντικές αποφάσεις».

Κατά τη γνώμη του, οι αξιώσεις αυτές θα άλλαζαν σε μεγάλο βαθμό το χαρακτήρα των βασικών αποφάσεων του Συμβουλίου της ΕΕ.

Όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα, το υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο χαιρέτισε την πρόταση Βέμπερ. Εκπρόσωπός του δήλωσε ότι το υπουργείο είναι ανοιχτό σε προτάσεις που στηρίζουν τις διαπραγματεύσεις με τις άλλες χώρες.

Βασικός στόχος είναι να προσανατολιστούν οι προϋποθέσεις πιστώσεων που θα ισχύουν από τον Ιούνιο του 2013 σε όσα προβλέπει ήδη το βρετανικό και αμερικανικό δίκαιο. «Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε συνθήκες που θα αντέχει η αγορά, που γνωρίζουν και αποδέχονται ήδη οι σημαντικοί παγκόσμιοι επενδυτές», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών στη FAZ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ