Κόσμος
Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2011 20:55

Ομπάμα: Ο Καντάφι πρέπει να φύγει

Να εγκαταλείψει την εξουσία κάλεσε εκ νέου τον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Λευκό Οίκο με τον Μεξικανό πρόεδρο Φελίπε Καλδερόν. Επισήμανε ακόμη ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν όλες τις επιλογές για τη λιβυκή κρίση, στρατιωτικές ή μη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε εκ νέου σήμερα τον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λευκό Οίκο με τον Μεξικανό πρόεδρο Φελίπε Καλδερόν, ο κ. Ομπάμα ανέφερε ότι ο Καντάφι έχει χάσει τη νομιμότητα να διοικεί και πρέπει να φύγει.

Σημείωσε επίσης ότι έχει εγκρίνει τη χρήση αμερικανικών στρατιωτικών αεροσκαφών για να προσφέρουν βοήθεια σε Αιγύπτιους που έχουν παγιδευτεί στα σύνορα Λιβύης-Τυνησίας ώστε να επιστρέψουν σώοι στην πατρίδα τους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ακόμη ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν όλες τις επιλογές για την λιβυκή κρίση, στρατιωτικές ή μη. Παράλληλα, ανέφερε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να είναι έτοιμη να δράσει γρήγορα αν υπάρξει ανθρωπιστική κρίση ή για να σταματήσει την βία κατά των αμάχων στην Λιβύη.

Καντάφι και Αραβικός Σύνδεσμος «ενδιαφέρονται για το σχέδιο Τσάβες»

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της Λιβύης και ο Αραβικός Σύνδεσμος εξέφρασαν ενδιαφέρον για τη μεσολαβητική πρωτοβουλία του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, προκειμένου να εξευρεθεί μια ειρηνική λύση στην κρίση, δήλωσε ο υπουργός Πληροφοριών της Βενεζουέλας, Αντρες Ισάρα.

«Επιβεβαιώνουμε το λιβυκό ενδιαφέρον για την αποδοχή αυτής της πρότασης, όπως και αυτό του Αραβικού Συνδέσμου. Σήμερα η Βενεζουέλα συνεχίζει τα διαβήματά της προς τον αραβικό κόσμο και ολόκληρο τον κόσμο για να φέρουμε την ειρήνη στη Λιβύη», είπε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον Ισάρα, ο Τσάβες έχει ήδη συζητήσει την πρόταση αυτή με τον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι και καταδίκασε κάθε ενδεχόμενη διεθνή στρατιωτική παρέμβαση στη χώρα που, όπως είπε, θα ήταν «καταστροφική».

Η Βενεζουέλα και η Λιβύη διατηρούν πολύ στενές σχέσεις τα τελευταία χρόνια. Το 2009 ο Τσάβες, υποδεχόμενος τον Καντάφι στο Καράκας, είχε δηλώσει ότι οι δύο χώρες είναι «ενωμένες από την ίδια μοίρα, στον ίδιο αγώνα κατά του κοινού εχθρού», δηλαδή του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.

Αποδεκτή έχει γίνει η πρόταση του Τσάβες από τον Καντάφι και από τον Αραβικό Σύνδεσμο, σύμφωνα και με δημοσίευμα της αραβικής εφημερίδας Yosberides, που δεν αναφέρει την πηγή της.

Αντίθετα, η λιβυκή αντιπολίτευση απορρίπτει την προσφορά διαμεσολάβησης του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην κρίση με τη Λιβύη, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου που σχηματίστηκε από τους εξεγερμένους.

«Έχουμε μια πολύ σαφή θέση: είναι πολύ αργά, έχει χυθεί πολύ αίμα», δήλωσε ο Μουστάφα Γεριάνι, υπεύθυνος Τύπου του Εθνικού Συμβουλίου το οποίο εκπροσωπεί τις πόλεις που ελέγχονται από την εξέγερση και εδρεύει στη Βεγγάζη.

Εν τω μεταξύ, οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί, οι οποίοι έχουν συστήσει το Εθνικό Συμβούλιο με έδρα τη Βεγγάζη, δέχονται συνομιλίες με μοναδικό θέμα την παραίτηση του Μουάμαρ Καντάφι ή την εξορία του, όπως δήλωσε ο Αχμεντ Ζαμπρίλ, βοηθός του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης της χώρας Μουστάφα Αμπντέλ Τζαλίλ και επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου.

«Εάν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις θα υπάρξουν για ένα και μοναδικό θέμα: πώς θα φύγει ή θα ανατραπεί ο Καντάφι για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Τίποτε άλλο δεν υπάρχει για διαπραγμάτευση», ανέφερε μιλώντας στο Reuters εκ μέρους του επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η δημιουργία ζώνης εναέριου αποκλεισμού θα βοηθήσει να σταματήσουν οι αεροπορικές επιθέσεις κατά των ανταρτών αλλά και στην ανατροπή του Καντάφι, που αρνείται να εγκαταλείψει την εξουσία.