Πολιτική
Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2011 08:50

Λήξαν το θέμα με Γ. Ραγκούση - Ευ. Βενιζέλο

Λήξαν θεωρείται από την κυβέρνηση το θέμα που δημιουργήθηκε μετά τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας για τους μετανάστες απεργούς πείνας και την απάντηση του υπουργού Εσωτερικών. Ευ. Βενιζέλος: «Το θέμα μου ούτε ήταν, ούτε είναι ο κ. Ραγκούσης».

Λήξαν θεωρείται από την κυβέρνηση το θέμα που δημιουργήθηκε μετά τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας για τους μετανάστες απεργούς πείνας και την απάντηση -σε οξύ ύφος- του υπουργού Εσωτερικών.

«Μόνον ο κ. Βενιζέλος μπορεί να διευκρινίσει αν προτείνει τη νομιμοποίηση των παράνομων μεταναστών», παρατήρησε με νόημα ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, μετά τις δηλώσεις Βενιζέλου από το βήμα της Βουλής ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγηθούμε στο τραγικό σημείο της απώλειας μιας ανθρώπινης ζωής» και τη δέσμευσή του ότι «θα ασκήσει όποια πίεση μπορεί προς τους αρμοδίους συναδέλφους του για να αποτραπεί πάση θυσία και πάση δυνάμει αυτό το ενδεχόμενο».

Σε μια προσπάθεια να κλείσει το θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής γνωστοποίησε με δήλωσή του αργά τη νύχτα, πως οι δύο υπουργοί επικοινώνησαν μεταξύ τους και κρίθηκε ότι δεν υφίσταται πλέον κανένα πρόβλημα.

«Το θέμα μου ούτε ήταν, ούτε είναι ο κ. Ραγκούσης. Την άποψή μου την είπα άλλωστε στον πρωθυπουργό, με καλύπτει συνεπώς η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου», δήλωσε σήμερα ο κ.Βενιζέλος, κατά την προσέλευσή του στις εργασίες της 11ης Συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

«Το θέμα μας, το θέμα που έχει η χώρα είναι άλλο: Η Ελλάδα βρίσκεται σε βαθιά κρίση, υπάρχει διάχυτη κοινωνική ένταση, το κλίμα δεν πρέπει να φορτίζεται, η διαχείριση της κρίσης απαιτεί από όλους μας -από την κυβέρνηση, από την αντιπολίτευση, από την κοινωνία, από τους πολίτες- ψυχραιμία, υπευθυνότητα, επινοητικότητα, ευελιξία, αποφασιστικότητα και συγκατάβαση. Για την κυβέρνηση, το ξέρουμε πάρα πολύ καλά, αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα, το ασφαλές μέλλον της χώρας και η συνοχή της κοινωνίας», υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, επανέλαβε την Πέμπτη την πρόταση για υπαγωγή των μεταναστών απεργών πείνας στο καθεστώς εξάμηνης ανοχής, το οποίο μπορεί να ανανεωθεί για άλλους έξι μήνες. Όπως εξήγησε, η απόφαση αναβολής απομάκρυνσης από τη χώρα σημαίνει για κάθε αλλοδαπό απεργό πείνας στο κτίριο Υπατία γραπτή βεβαίωση με εξάμηνη ισχύ που δικαιολογεί τη διαμονή στην Ελλάδα. Μετά την παρέλευση του εξαμήνου η βεβαίωση μπορεί να ανανεώνεται μετά από νέα κρίση αν συνεχίσει να είναι ανέφικτη η απομάκρυνση.

Επισημαίνεται επίσης ότι η γραπτή βεβαίωση για τη μη εκτέλεση της απόφασης επιστροφής γίνεται μόνο εάν οι μετανάστες απεργοί πείνας καταγραφούν και τακτοποιηθούν μέσω των αστυνομικών αρχών.

Ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι στη διαδικασία αυτή θα μπορούσαν να συμβάλλουν με τη συνδρομή τους οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και κάθε επιστημονικός φορέας που υποστηρίζουν τον διάλογο και την εξεύρεση λύσης.

«Όση είναι η υποχρέωσή μας να μην χαθεί ούτε μια ανθρώπινη ζωή, άλλη τόσο είναι η υποχρέωση να μην εκβιάζεται η χώρα», σχολίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης και απέκλεισε τη νομιμοποίηση.

Δημοκρατική Συμμαχία: Δείγμα κυβερνητικής παραλυσίας

«Ο δημόσιος καβγάς κορυφαίων υπουργών για το θέμα των μεταναστών-απεργών πείνας είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα της παραλυσίας και της έλλειψης συντονισμού που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιάννης Οικονόμου.

«Το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι υπουργούς που θα αποφεύγουν τις δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις και θα αντιλαμβάνονται τις κρίσεις σαν ευκαιρία ξεκαθαρίσματος εσωκομματικών διαφορών», πρόσθεσε.