Κόσμος
Τρίτη, 13 Αυγούστου 2002 08:29

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις ΗΠΑ, Ιράκ

Συνεχίζεται ο «φραστικός» πόλεμος ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράκ. Ο Ιρακινός υπουργός Πληροφόρησης με συνέντευξή του στο αραβικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, υποστήριξε ότι οι επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ είχαν ολοκληρώσει την εργασία τους πριν αποχωρήσουν από το Ιράκ, πριν από τέσσερα χρόνια και επομένως δεν υπάρχει λόγος να επιστρέψουν.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ουάσινγκτον, που έκανε λόγο για προσπάθεια του Ιράκ να «θολώσει» τα νερά. Ο εκπρόσωπος του State Department Φίλιπ Ρίκε, απάντησε ότι το ζήτημα δεν είναι η κατ'όνομα επιθεώρηση, αλλά ο πραγματικός αφοπλισμός και επανέλαβε τη θέση ότι το Ιράκ αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, δήλωσε ότι η χώρα του ετοιμάζει απαντητική επιστολή προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, σχετικά με το θέμα της επιστροφής των επιθεωρητών του οργανισμού για τον έλεγχο του ιρακινού οπλοστασίου, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιό ακριβώς είναι το περιεχόμενό της.

Την ίδια ώρα δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Washington Post, δείχνει ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών, ποσοστό 69% τάσσεται υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ, με δεδομένη όμως την υποστήριξη των συμμάχων.