Κόσμος
Τρίτη, 13 Αυγούστου 2002 09:32

Την Καμπούλ επισκέπτεται ο Ιρανός πρόεδρος Χαταμί

ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΟΥΛ έφθασε σήμερα για επίσημη επίσκεψη ο Ιρανός πρόεδρος Μωχάμεντ Χαταμί, με στόχο την ενίσχυση των αφγανο-ιρανικών σχέσεων.

Τον Ιρανό πρόεδρο υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ο ηγέτης του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάϊ, κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας. «Στόχος μας είναι να προσφέρουμε την υποστήριξη του Ιράν στην ανοικοδόμηση, τη σταθερότητα και την ασφάλεια του Αφγανιστάν», τόνισε ο Χαταμί κατά την άφιξή του στην Καμπούλ.

Τον Χαταμί, που θα παραμείνει 16 ώρες στην αφγανική πρωτεύουσα, συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών, Καμάλ Χαραζί, ο υπουργός Οικονομικών, Ταχμάσμπ Μαζαχερί, όπως επίσης και ο διοικητής της ιρανικής αστυνομίας,στρατηγός Μωχάμεντ Μπάχερ Γκαλιμπάφ. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη ιρανού προέδρου στο Αφγανιστάν μετά την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν. «Η ασφάλεια του Ιράν είναι αναπόσπαστη με εκείνη του Αφγανιστάν και για τον λόγο αυτό η Τεχεράνη υποστήριζε ανέκαθεν και ιδιαίτερα μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979 ένα σταθερό και ειρηνικό Αφγανιστάν», τόνισε ο Χαταμί.

Στις συνομιλίες ανάμεσα στους δύο ηγέτες θα εξεταστεί η χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Καμπούλ,η ενίσχυση της ασφάλειας στη μήκους 920 χιλιομέτρων μεθόριο των δύο χωρών και η επιστροφή στο Αφγανιστάν των περίπου 2,3 εκατομμυρίων προσφύγων.