Κόσμος
Σάββατο, 05 Μαρτίου 2011 10:40

Σκληρές μάχες για τον έλεγχο πόλεων της Λιβύης

Και στην Τρίπολη μεταφέρθηκαν οι συγκρούσεις αντικαθεστωτικών και πιστών στον Καντάφι δυνάμεων την ώρα που, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία, στα χέρια των εξεγερμένων έχει πέσει το λιμάνι Ρας Λανούφ στην ανατολική Λιβύη.

Και στην Τρίπολη μεταφέρθηκαν οι συγκρούσεις αντικαθεστωτικών και πιστών στον Καντάφι δυνάμεων την ώρα που, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία, στα χέρια των εξεγερμένων έχει πέσει το λιμάνι Ρας Λανούφ στην ανατολική Λιβύη. Το αντίθετο πάντως υποστηρίζει ο Λίβυος υφυπουργός Εξωτερικών Χάλεντ Καΐμ, ο οποίος δήλωσε ότι η πόλη παραμένει υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων.

Μία μέρα μετά την κατάληψη της Ρας Λάνουφ οι αντικαθεστωτικοί άνοιξαν πυρ κατά ελικοπτέρου που υπερίπτατο των γραμμών τους, μετέδωσε ανταποκριτής του πρακτορείου Reuters.

Σήμερα δεν υπήρχαν ίχνη της παρουσίας στρατευμάτων πιστών στον Καντάφι σε όλη την πόλη, μολονότι η κυβέρνηση διαψεύδει τις χθεσινές ανακοινώσεις των εξεγερθέντων ότι την ελέγχουν πλήρως.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα από νοσοκομειακές πηγές, οι νεκροί από τις συγκρούσεις στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι της ανατολικής Λιβύης, είναι τουλάχιστον οκτώ και οι τραυματίες 21.

Χθες το βράδυ, τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίσθηκαν από δύο εκρήξεις, οι οποίες σημειώθηκαν σε αποθήκη πυρομαχικών κοντά στη Βεγγάζη, προπύργιο της εξέγερσης στην ανατολική Λιβύη. Αγνωστη παραμένει η αιτία των εκρήξεων.

Συγκρούσεις και στην Πράσινη πλατεία

Διαδηλωτές από τα δύο στρατόπεδα συνεπλάκησαν την Παρασκευή στην Πράσινη πλατεία στο κέντρο της πρωτεύουσας της Λιβύης, όπου έχουν παραταχθεί οι δυνάμεις ασφαλείας.

«Ήρθε η ώρα της Τρίπολης», λένε οι αντικαθεστωτικοί, τονίζοντας ότι όταν επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης εναέριας κυκλοφορίας, θα επιτεθούν.

Τουλάχιστον 30 πολίτες έχουν χάσει εν τω μεταξύ τη ζωή τους στη Ζαουίγια, δυτικά της πρωτεύουσας Τρίπολης, την οποία βομβαρδίζουν δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Καντάφι. Σύγχυση επικρατεί σχετικά με το αν η πόλη έχει πέσει στα χέρια των δυνάμεων που υποστηρίζουν τον Καντάφι. Όπως μεταδίδουν αραβικά δορυφορικά δίκτυα, οι δυνάμεις του Καντάφι βομβάρδισαν σήμερα με άρματα μάχης κατοικημένες περιοχές στην Ζαουΐγια.

«Τώρα πλέον με όλη τη δύναμη του πυροβολικού, με άρματα μάχης και τεθωρακισμένα, βλέπουμε μάχες και σκοτωμούς που δεν έχουμε δει ούτε στο Ιράκ. Τη θεωρώ μία πλήρη γενοκτονία», τόνισε αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στο δίκτυο Αλ Αραμπίγια. «Οι μάχες έχουν φθάσει πλέον μέσα στην πόλη. Πάνω από 15 τεθωρακισμένα εισήλθαν πριν δύο ώρες στην πόλη συνοδεία ενός άρματος μάχης. Υπάρχουν σφοδρές ανταλλαγές πυρών σε όλες τις περιοχές και τα τεμένη της πόλης κήρυξαν "τζιχάντ" ενάντια σε όλες τις ταξιαρχίες», δήλωσε ο ίδιος στο Αλ Αραμπίγια.

Το έτερο αραβόφωνο δορυφορικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μεταδίδει και αυτό ειδήσεις για μάχες στη Ζαουΐγια και προσθέτει πως εβλήθησαν πυρά εναντίον κατοικιών.

Νωρίτερα, η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε ότι ο στρατός του Καντάφι έχει ανακαταλάβει την Ζαουίγια. Από την άλλη πλευρά, αντικαθεστωτικός, μιλώντας απευθείας στο Αλ Τζαζίρα, διέψευσε αυτές τις πληροφορίες. Πάντως παραδέχθηκε ότι η πόλη είναι περικυκλωμένη.

Όσον αφορά την Μπρέγκα, κυβερνητική πηγή διέψευσε άλλη επίσημη πηγή που είχε δηλώσει νωρίτερα ότι βρίσκεται υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων. «Η Μπρέγκα δεν έπεσε», υποστήριξε ο κυβερνητικός αξιωματούχος, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. Η αντιπολίτευση πάντως, υποστηρίζει ότι ελέγχει την πόλη αυτή ήδη από την Τετάρτη.