Πολιτική
Σάββατο, 05 Μαρτίου 2011 12:19

Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού στη συνάντηση των ηγετών του ΕΣΚ

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γ. Παπανδρέου, στη συνάντηση των ηγετών του ΕΣΚ:

«Σε ευχαριστώ πολύ, Poul. Πριν ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας, με τους φίλους και συντρόφους μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, γι' αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα, θέλω και πάλι να σας καλωσορίσω στην Αθήνα.

Φίλες και φίλοι, θέλω να σας καλωσορίσω και να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας εδώ. Και σας ευχαριστώ ιδιαίτερα που βρίσκεστε εδώ, στην Αθήνα, με ένα αίσθημα αλληλεγγύης απέναντι σε μια χώρα και ένα λαό, που κάνει τεράστιες προσπάθειες για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και την κληρονομιά του παρελθόντος και να δημιουργήσει μια Ελλάδα με προοδευτικές αξίες, μια δίκαιη οικονομία και μια δίκαιη κοινωνία. Αποδεικνύετε, με την παρουσία σας εδώ, τη δική σας αλληλεγγύη.

Είναι κρίσιμη η στιγμή, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Και εμείς, οι ηγέτες των Σοσιαλιστικών, Σοσιαλδημοκρατικών και Εργατικών Κομμάτων, που συμμετέχουμε στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, έχουμε ένα ακόμα μεγαλύτερο καθήκον.

Σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών, η Ευρώπη κυριαρχείται από συντηρητικές δυνάμεις και, άρα, εμείς καλούμαστε να έχουμε ακόμα πιο δυνατή φωνή, μια πιο συλλογική, ενωμένη και ισχυρή φωνή, για να μπορούμε να εκφράσουμε τις ανησυχίες, αλλά και τα οράματα των Ευρωπαίων πολιτών, που ζητούν περισσότερη Δημοκρατία, περισσότερη συμμετοχή, περισσότερη ισότητα, κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους, περισσότερες ευκαιρίες για δουλειά και προοπτική για όλους.

Μια φωνή της προόδου, τη δική μας φωνή, των Δημοκρατών και Σοσιαλιστών της Ευρώπης, που αναδεικνύει τις τεράστιες δυνατότητες που έχουμε ως Ευρώπη. Όταν συνεργαζόμαστε οι λαοί, όταν συνεργαζόμαστε οι πολίτες, όταν συνεργαζόμαστε οι κυβερνήσεις κι έχουμε κοινούς στόχους, μπορούμε να κάνουμε πολλά, όταν υπάρχει αυτή η αλληλεγγύη και αυτή η συνέργεια.

Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κρίσεις, όπως είναι η οικονομική κρίση, η περιβαλλοντική κρίση, η ενεργειακή κρίση, αλλά και οι κρίσεις στην ευρύτερη περιοχή μας. Ο πόθος των λαών της περιοχής, της ευρύτερης περιοχής, της γειτονιάς μας, όπως στον αραβικό κόσμο, είναι να ζήσουν και αυτοί με ελευθερία και Δημοκρατία.

Με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και τον Πρόεδρό του, τον Poul Rasmussen, μας συνδέουν κοινοί αγώνες για μια Ευρώπη με προοδευτικά χαρακτηριστικά, με όραμα και σχέδιο. Και καλούμαστε, σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, όταν οι συντηρητικές δυνάμεις, δυστυχώς, αρνούνται να εξάγουν τα συμπεράσματα, τα προφανή συμπεράσματα, τα αυτονόητα συμπεράσματα, για τα αίτια και την ένταση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Και παρότι έχουμε ακούσει πολλά, έχουν ειπωθεί πολλά και έχουν υπάρξει υποσχέσεις, δεν βλέπουμε μια νέα αρχιτεκτονική του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, δεν βλέπουμε την απαραίτητη εποπτεία, την απαραίτητη διαφάνεια, δεν βλέπουμε να αντιμετωπίζεται η κερδοσκοπία, δεν βλέπουμε να ελέγχονται και οι οίκοι αξιολόγησης, που μας ελέγχουν και που, πολλές φορές, είναι πιο καθοριστικοί για την πορεία μιας χώρας, απ’ ό,τι είναι οι δημοκρατικές αποφάσεις των κυβερνήσεων.

Όλα αυτά, παρά τα μεγάλα λόγια, δεν μπόρεσε η συντήρηση της Ευρώπης, μέχρι σήμερα, να τα αντιμετωπίσει. Η συντηρητική Ευρώπη έχει δείξει ότι, αντί να αξιοποιήσει τις αγορές, όπως εμείς θέλουμε, ως ένα εργαλείο που θα συμβάλλει στην ευημερία των πολιτών και στην ανάπτυξη, έχει θεοποιήσει τις αγορές και ζητάει από τους λαούς να τις υπηρετήσουν.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, δυστυχώς, καλλιεργείται απαισιοδοξία και ανασφάλεια, καλλιεργείται ένας φόβος, μια εσωστρέφεια και μια ξενοφοβία. Και δυστυχώς, η συντήρηση στην Ευρώπη αξιοποιεί αυτή την ανασφάλεια, καλλιεργεί αυτή την ανασφάλεια, καλλιεργεί αυτό το φόβο και κάνει την πολιτική του φόβου και της ξενοφοβίας, βάση της δικής της πολιτικής.

Εμείς, αυτά πρέπει να τα σπάσουμε, προτείνοντας άλλες λύσεις και αυτό κάνουμε. Έχουμε πει ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση μόνο με μια δημοσιονομική προσαρμογή και έχουμε μιλήσει για μια ισχυρή οικονομική διακυβέρνηση.

Έχουμε μιλήσει για τη στήριξη της ανάπτυξης, και μάλιστα σε μια κατεύθυνση πράσινης ανάπτυξης, που θα ενισχύσει και την απασχόληση, αλλά θα βοηθήσει και με την επένδυση στην παιδεία και την καινοτομία, κάνοντάς μας πιο ανταγωνιστικούς, μέσα από μια άλλη πολιτική.

Αυτά διαμορφώνουμε και γι’ αυτά μιλήσαμε και χθες εδώ, στη συνάντησή μας. Ρεαλιστικές λύσεις, λύσεις που κινητοποιούν και δίνουν αισιοδοξία στους Ευρωπαίους πολίτες, λύσεις που μας επιτρέπουν να αντιμετωπίσουμε πραγματικές προκλήσεις που υπάρχουν στη γειτονιά μας, αλλά και παγκοσμίως, όπως βεβαίως και μέσα στην Ευρώπη.

Τολμηρές, ουσιαστικές, καθαρές, ρεαλιστικές και οραματικές λύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε καταθέσει και καινοτόμες ιδέες, όπως είναι το ευρωομόλογο και ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών - και θα μας πει δυο λόγια για την εκστρατεία που εμείς θα ανακοινώσουμε, ο Poul Rasmussen. Αυτά είναι θετικά και δείχνουν τις δικές μας δυνατότητες, αλλά και τη βούληση της πολιτικής μας οικογένειας.

Θέλω λοιπόν και σήμερα, από την Αθήνα, να σας ευχαριστήσω και πάλι. Συνεχίζουμε αυτή τη μεγάλη μάχη για το κοινό μας όραμα, για μια προοδευτική Ευρώπη του αύριο. Θέλω να σας πω ότι εμείς, οι Έλληνες Σοσιαλιστές, συμβάλλουμε και θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις σε αυτή την κοινή προσπάθεια.

Εμείς έχουμε βεβαίως το μεγάλο βάρος να κάνουμε τεράστιες αλλαγές στην Ελλάδα, αλλά γνωρίζουμε ότι και αυτές οι αλλαγές έχουν τα όριά τους, εάν δεν γίνουν και στην Ευρώπη μεγάλες αλλαγές. Γι’ αυτό, για εμάς, είναι ένας παράλληλος και κοινός αγώνας.

Οι αλλαγές στην Ελλάδα, οι αλλαγές στην Ευρώπη, είναι για εμάς μια κοινή προσέγγιση, για μια Ευρώπη των αξιών, της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης και, βεβαίως, της ανάπτυξης, έτσι ώστε να ξεπεράσουμε και εδώ, στην Ελλάδα, τον οικονομικό κίνδυνο, αλλά και να δώσουμε προοπτική στους λαούς της Ευρώπης, ανάπτυξη και ευημερία.

Και πάλι σας ευχαριστώ για την παρουσία σας και εύχομαι σε όλους καλή επιτυχία.»