Κόσμος
Κυριακή, 06 Μαρτίου 2011 23:42

Ε.Ε.: Στο 20% παραμένει ο στόχος για μείωση των εκπομπών

Την Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει τα αποκαλυπτήρια του «οδικού χάρτη» της για την κλιματική και ενεργειακή της πολιτική.

Την Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει τα αποκαλυπτήρια του «οδικού χάρτη» της για την κλιματική και ενεργειακή της πολιτική.

Σύμφωνα ωστόσο με αξιωματούχους, παρά τις αναλύσεις που κατεδείκνυαν ότι θα μπορούσε εύκολα να πετύχει περιορισμό της παραγωγής εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 25% έως το 2020 -και μάλιστα με μεγαλύτερο οικονομικό όφελος- ο στόχος θα παραμείνει το 20%.

Η Κομισιόν θα προτείνει επίσης ο στόχος αυτός να επιτευχθεί εν μέρει μέσω της αγοράς πιστώσεων άνθρακα από τρίτες χώρες, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο της υιοθέτησης στόχου για μείωση της παραγωγής εκπομπών κατά 30%, εάν επιτευχθεί παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Πέρυσι, η κοινοτική επίτροπος κλίματος Κόνι Χέντεγκαρντ έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που έδειχναν ότι η οικονομική ύφεση είχε και ένα παράπλευρο όφελος: τη μείωση των εκπομπών σε τέτοιο βαθμό που η επίτευξη ενός στόχου της τάξης του 20 ή ακόμη και του 30% θα ήταν πολύ φθηνότερη σε σχέση με το 2008, όταν είχαν υιοθετηθεί οι στόχοι. Μόνο το 2009 άλλωστε, η παραγωγή εκπομπών από τη βιομηχανία έπεσε κατά 12%. Ερευνητές είχαν τότε υπολογίσει ότι η μείωσή τους κατά 20% θα μπορούσε να επιτευχθεί... χωρίς καμία προσπάθεια.

Ο κοινοτικός επίτροπος Γκύντερ Έτινγκερ ωστόσο είχε αντίθετη άποψη, μια άποψη που την Τρίτη αναμένεται να φανεί ότι υπερίσχυσε. Όπως δήλωσε πρόσφατα, οποιοσδήποτε στόχος μεγαλύτερος του 20% θα οδηγούσε σε «απο-βιομηχανοποίηση» της Ευρώπης.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις που πίεζαν για την υιοθέτηση ακόμη πιο φιλόδοξων στόχων -της τάξεως του 40%- δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους. «Για ακόμη μια φορά, οι εκφοβιστικές τακτικές που χρησιμοποιούν μερικοί καλά δικτυωμένοι λομπίστες της βιομηχανίας, κατόρθωσαν να ευνουχίσουν τις κλιματικές φιλοδοξίες της Ευρώπης», λέει η Βαρόνη Ουέρθινγκτον που διευθύνει τη βρετανική οργάνωση Sandbag.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι από την πλευρά της βιομηχανίας, υπήρξαν εκκλήσεις για την υιοθέτηση στόχου για μείωση των εκπομπών τουλάχιστον κατά 25%.

Ένα παράδειγμα είναι οι επιχειρήσεις του κλάδου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κατά τις οποίες «τα οφέλη της έγκαιρης ανάληψης δράσης είναι πολύ μεγαλύτερα από το κόστος της αδράνειας ή της καθυστερημένης ανάληψης δράσης.» Εκτίμησαν ότι εάν τεθούν πιο φιλόδοξοι στόχοι, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρεθεί σε πλεονεκτική θέση στον κλάδο.