Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος κατά τρεις μονάδες προχώρησε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Moody's. Εντελώς αδικαιολόγητη χαρακτηρίζει την κίνηση του οίκου το υπουργείο Οικονομικών.
Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος κατά τρεις μονάδες προχώρησε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Moody's.
Ο οίκος ανακοίνωσε ότι υποβαθμίζει την ελληνική οικονομία από το Ba1 στο Β1, προειδοποιώντας παράλληλα για περαιτέρω υποβάθμιση, επικαλούμενη τις επίμονες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα και τον αμείωτο κίνδυνο χρεωκοπίας της.
Συγκεκριμένα, αιτιολογώντας την απόφασή της, η Moody's αναφέρεται στα «ιδιαίτερα φιλόδοξα και ανοικτά σε σημαντικούς κινδύνους εφαρμογής» μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτούνται για την σταθεροποίηση του ελληνικού χρέους, παρά, όπως επισημαίνει, την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.
Υποστηρίζει παράλληλα ότι η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες στη συλλογή εσόδων και υπογραμμίζει τον κίνδυνο οι προϋποθέσεις που θα συνοδεύσουν τη συνέχιση παροχής στήριξης από επίσημες πηγές μετά το 2013 να αντικατοπτρίσουν κριτήρια ρευστότητας που η χώρα δεν θα μπορέσει να ικανοποιήσει και να οδηγήσουν σε αναδιάρθρωση του υφιστάμενου χρέους.
Επισημαίνει επίσης ότι ο κίνδυνος μιας αναδιάρθρωσης μετά το 2013 μπορεί να οδηγήσει τις ελληνικές αρχές και τους επενδυτές να συμμετάσχουν σε επίπονους όρους ανταλλαγής χρέους ακόμη και νωρίτερα.
Υπενθυμίζεται ότι και η Fitch Ratings προειδοποίησε με έκθεσή της την περασμένη Πέμπτη για το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης της Ελλάδας, καθώς και της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.
Εντονη αντίδραση από το Υπουργείο Οικονομικών
Η κίνηση του οίκου Moody’s προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο με ανακοίνωσή του χαρακτήρισε «εντελώς αδικαιολόγητη» τη σημερινή υποβάθμιση, επισημαίνοντας ότι δεν βασίζεται σε μια αντικειμενική και ισορροπημένη αξιολόγηση των οικονομικών συνθηκών τις οποίες αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
Όπως υποστηρίζει συγκεκριμένα το οικονομικό επιτελείο, η απόφαση του οίκου βασίζεται αποκλειστικά στους εκτιμώμενους κινδύνους του προγράμματος και της διεθνούς κατάστασης, ενώ η πρόοδος που έχει επιτευχθεί απλώς αναφέρεται στην ανακοίνωση και δεν συνυπολογίζεται στην ανάλυση ούτε στις θετικές προοπτικές που αυτή δημιουργεί για την οικονομία.
«Τα επιχειρήματα που επικαλείται ο οίκος στη σχετική ανακοίνωσή του κατά κανένα τρόπο δεν ανταποκρίνονται στην πρόοδο που έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες και δεν αιτιολογούνται από καμία από τις εξελίξεις και τις πληροφορίες, που έχουν προστεθεί από τον Ιούνιο του 2010, όταν είχε αποφασιστεί η προηγούμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον ίδιο οίκο», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΥΠΟΙΚ.
Εκφράζεται επίσης έκπληξη για το γεγονός ότι προεξοφλείται η αποτυχία συγκεκριμένων πολιτικών, αλλά και οι αποφάσεις της Ε.Ε., τη στιγμή που όπως τονίζεται η διαπραγμάτευση για τη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος του μήνα , βρίσκεται σε εξέλιξη και οι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί.
Το υπουργείο υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα αξιολογείται κάθε τρεις μήνες την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, που σε πρόσφατη αξιολόγησή τους επιβεβαιώνουν την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα και ότι «οι εκτιμήσεις για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που υιοθετείται από τον συγκεκριμένο οίκο αξιολόγησης».
Με αφορμή τη σημερινή υποβάθμιση, η ηγεσία του υπουργείου αφήνει επίσης αιχμές κατά των οίκων αξιολόγησης, οι οποίοι, όπως αναφέρει, ενώ δεν αντιμετώπισαν έγκαιρα την αύξηση του κινδύνου στον χρηματοπιστωτικό τομέα που οδήγησε στην κρίση του 2008, «τώρα ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την πρωτιά στην “ανακάλυψη” κινδύνων που θα οδηγήσουν στην επόμενη κρίση».
Καταλήγοντας, επισημαίνει ότι η κίνηση της Moody’s δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση την χρηματοδότηση της Ελλάδας, που συνεχίζει να αντλεί κεφάλαια από τον μηχανισμό στήριξης.
Κομισιόν: Έχουμε τις δικές μας αξιολογήσεις
Την πάγια τακτική της Κομισιόν να μη σχολιάζει τις ανακοινώσεις οίκων αξιολόγησης, υπογράμμισε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αμέλια Τόρες, κληθείσα να σχολιάσει την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Moody’s.
«Εχουμε τις δικές μας αξιολογήσεις τις οποίες γνωρίζετε και τις οποίες δημοσιοποιούμε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτή η θέση δεν αλλάζει είτε πρόκειται για την Ελλάδα είτε για τη Moody’s», τόνισε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος της Επιτροπής, κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου.
Ερωτηθείσα παράλληλα σχετικά με τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου του ΕΛΚ όσον αφορά στην ανάγκη να υπάρξει ευελιξία στα προγράμματα δανεισμού της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, η κ. Τόρες είπε ότι αυτή την περίοδο διεξάγονται συζητήσεις για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και τα επιτόκια δανεισμού, τονίζοντας πως τα δύο θέματα είναι αλληλένδετα. Απέφυγε ωστόσο να εκφράσει συγκεκριμένες εκτιμήσεις για τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης τέτοιας απόφασης.
ΝΔ: Αδικαιολόγητη η χρονική στιγμή της ανακοίνωσης
Tην απορία της για την χρονική στιγμή που έγινε η ανακοίνωση της υποβάθμισης εξέφρασε από την πλευρά της η ΝΔ, διά του εκπροσώπου του κόμματος, Γ. Μιχελάκη.
«Χωρίς να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να κινείται σε λάθος κατεύθυνση, η ανακοίνωση του Οίκου Moody's έρχεται σε στιγμή αδικαιολόγητη. Λίγο πριν την αυριανή δημοπρασία των εξαμηνιαίων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου και λίγες ημέρες πριν τις κρίσιμες αποφάσεις για την αντιμετώπιση του χρέους στην Ευρώπη», δήλωσε, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη ρύθμισης της λειτουργίας των οίκων αξιολόγησης.
ΛΑΟΣ: Στημένες διαδικασίες
Για στημένες διαδικασίες έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης. «Στημένες διαδικασίες, καλοπληρωμένα αποτελέσματα. Εμείς δεν ποντάρουμε σε αυτούς που παίζουν στην πτώχευση της Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας τη σημερινή υποβάθμιση.
ΣΥΝ: Ένα ακόμη επεισόδιο στο φαύλο κύκλο της ύφεσης
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας άσκησε εκ μέρους του ΣΥΝ, ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής, Γ. Μηλιός.
«Η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody's κατά τρεις μονάδες αποτελεί ένα ακόμα επεισόδιο στο φαύλο κύκλο «συρρίκνωση του λαϊκού εισοδήματος, ύφεση, εκτίναξη του δημόσιου χρέους, στο οποίο βυθίζουν την ελληνική κοινωνία οι κυβερνητικές πολιτικές και το Μνημόνιο της κοινωνικές χρεοκοπίας», επισήμανε ο κ. Μηλιός.
Εκρουσε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για την επιβολή πρόσθετων μέτρων, με στόχο, όπως είπε, την υφαρπαγή του εισοδήματος και των κατακτήσεων των εργαζομένων προς όφελος του κεφαλαίου.
Τι μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία
Εκτενείς αναφορές στο θέμα της υποβάθμισης της Ελλάδας φιλοξενούν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.
Όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, η απόφαση του οίκου αξιολόγησης Moody’s να υποβαθμίσει κατά τρεις βαθμίδες το αξιόχρεο της Ελλάδας, αυξάνει την πίεση στους Ευρωπαίους ηγέτες να χαλαρώσουν τους όρους αποπληρωμής των δανείων της.
Το δημοσίευμα υποστηρίζει, ότι η πίεση ασκείται την ώρα που η Γερμανία και οι «σύμμαχοί» της φαίνεται να μη στηρίζουν ριζοσπαστικά μέτρα για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας μέσω της αγοράς ή επαναγοράς ομολόγων. Συμπληρώνει, ακόμη, ότι την ανακοίνωση της Moody’s ακολούθησε η αύξηση των spreads των ομολόγων της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.
Δήλωση της αναλύτριας του οίκου Moody’s για την Ελλάδα, Σάρα Κάρλσον, φιλοξενεί δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, σύμφωνα με την οποία, το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών συνόδων κορυφής το Μάρτιο δεν θα επηρεάσει σημαντικά τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας. «Εξετάσαμε μια σειρά πιθανών αποτελεσμάτων, αλλά η ανησυχία μας είναι πράγματι πολύ περισσότερο μακροπρόθεσμη», τόνισε η κυρία Κάρλσον στο πρακτορείο, προσθέτοντας ότι «οποιεσδήποτε αποφάσεις ληφθούν στο τέλος του μήνα, δεν θα αλλάξουν τη μακροπρόθεσμη προοπτική μας».
Βασική θέση του οίκου σύμφωνα με την ίδια, είναι ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της. «Η κεντρική μας άποψη είναι ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους της και δεν θα χρειασθεί να επιβάλει ζημιές στους κατόχους των δανείων, αλλά υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι σε σχέση με αυτό το αποτέλεσμα», ανέφερε.