Κόσμος
Δευτέρα, 07 Μαρτίου 2011 11:46

Νέα αεροπορική επιδρομή των δυνάμεων Καντάφι στο Ρας Λάνουφ

Με νέα αεροπορική επιδρομή στην στρατηγικής σημασίας πετρελαιοπαραγωγό πόλη Ρας Λάνουφ απάντησαν σήμερα στο αντικαθεστωτικό κύμα οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι.

Με νέα αεροπορική επιδρομή στην στρατηγικής σημασίας πετρελαιοπαραγωγό πόλη Ρας Λάνουφ απάντησαν σήμερα στο αντικαθεστωτικό κύμα οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι, ενώ σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες οι εξεγερμένοι που ελέγχουν την περιοχή έκαναν χρήση αντιαεροπορικών πυροβόλων έπειτα από έκρηξη που έγινε αισθητή και στην πόλη.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, ο οποίος βρισκόταν σε σημείο ελέγχου σε μία από τις εξόδους της πόλης, άκουσε την έκρηξη και είδε καπνούς σε απόσταση δύο χιλιομέτρων στα ανατολικά της πόλης, στην περιοχή της ερήμου.

Έξι στοιχεία πυροβολικού, που βρίσκονταν στο σημείο ελέγχου άρχισαν τότε να ρίχνουν προς τον ουρανό. Από την Παρασκευή, τα πολεμικά αεροσκάφη του Καντάφι έχουν πραγματοποιήσει δύο επιδρομές κατά της Ρας Λάνουφ, στα ανατολικά της Λιβύης, που βρίσκεται στα χέρια των εξεγερμένων από την Παρασκευή, χωρίς να προκαλέσουν θύματα.

Σύμφωνα παράλληλα με πληροφορίες, προσκείμενες στον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεις προήλασαν ανατολικά της ανακαταληφθείσας πόλης Μπεν Ζαουάντ, και κατευθύνονται στο Ρας Λάνουφ.

«Πήγα στο Μπεν Ζαουάντ και περίπου 20 χλμ. πριν από αυτό είδα δυνάμεις του Καντάφι, ένα μεγάλο φορτηγό και στρατιωτικά οχήματα, όπως και ένα μαχητικό αεροσκάφος, και προχωρούσαν αργά προς αυτήν την κατεύθυνση», ανέφερε χαρακτηριστικά οδηγός που κινείτο στην περιοχή.

Όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, κάτοικοι του Ρας Λάνουφ, όπου έχουν καταφύγει οι πρόσφυγες που εκδιώχθηκαν από τη γειτονική πόλη Μπεν Ζαουάντ, άρχισαν να εγκαταλείπουν την κατεχόμενη από τους αντικαθεστωτικούς στρατηγικής σημασίας πόλη φοβούμενοι επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι. Ανταποκρίσεις δημοσιογράφων κάνουν λόγο για δεκάδες οχήματα που εγκαταλείπουν την πόλη με κατεύθυνση την Μπρέγκα, η οποία ελέγχεται από τους εξεγερμένους από την περασμένη εβδομάδα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο μόνο οδόφραγμα ελέγχου της πόλης, που έχουν στήσει οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις από την Παρασκευή, βρίσκονται μόλις 15 στρατιώτες με δύο αντιαρματικά πολυβόλα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό πρακτορείο