Πολιτική
Δευτέρα, 07 Μαρτίου 2011 11:54

Σούδα: Συνεχίζονται οι έρευνες για τους αγνοούμενους μετανάστες

Ακαρπες είναι μέχρι στιγμής οι έρευνες για τον εντοπισμό των 11 αγνοούμενων μεταναστών από το Μπαγκλαντές, που μαζί με ομοεθνείς τους έπεσαν στη θάλασσα κατά τον κατάπλου του Ε/Γ-Ο/Γ Ιonian King χθες στο λιμάνι της Σούδας.

Ακαρπες είναι μέχρι στιγμής οι έρευνες για τον εντοπισμό των 11 αγνοούμενων μεταναστών από το Μπαγκλαντές, που μαζί με ομοεθνείς τους έπεσαν στη θάλασσα κατά τον κατάπλου του Ε/Γ-Ο/Γ Ιonian King χθες στο λιμάνι της Σούδας.

Σύμφωνα με τον κεντρικό λιμενάρχη Χανίων Αντώνη Δασκαλάκη, στις έρευνες συμμετέχουν περιπολικά του Λιμενικού Σώματος και τις Αστυνομίας στη στεριά, ενώ στις έρευνες από τη θάλασσα συμμετέχουν δυο πλωτά του Λιμενικού Σώματος και δυο του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι μετανάστες, όλοι τους εργάτες από τη Λιβύη, πήδηξαν από το πλοίο προκειμένου να αποφύγουν τον επαναπατρισμό στη χώρα τους.

Δύο από αυτούς πνίγηκαν και ένας κατέληξε κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο, ενώ εντοπίστηκαν και περισυνελέγησαν 29 άτομα, εκ των οποίων, τα 25 διεκομίστηκαν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Χανίων.

Τα υπόλοιπα τέσσερα άτομα οδηγήθηκαν στο Ναυτικό Νοσοκομείο για την παροχή των πρώτων βοηθειών, ενώ το μεσημέρι της Κυριακής άλλοι δύο αγνοούμενοι εντοπίστηκαν κοντά στις εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου του Πολεμικού Ναυτικού Κρήτης.

Οπως εικάζουν οι αρχές κάποιοι από τους μετανάστες χρησιμοποίησαν σχοινί για να πέσουν στη θάλασσα. Η άποψη αυτή επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι στις παλάμες τους βρέθηκαν εγκαύματα, όπως έδειξαν και οι ιατρικές εξετάσεις, ενώ το σχοινί ανασύρθηκε από δύτες από το βυθό κοντά στο πλοίο.

Στο «Ionian King» βρίσκονται 1.277 άνθρωποι, ενώ όλοι οι μετανάστες που νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο έχουν επιστρέψει στο πλοίο.

Ο κεντρικός λιμενάρχης Χανίων έκανε γνωστό ότι εν όψει της άφιξης, αργά το βράδυ, ενός ακόμα πλοίου με μετανάστες, θα ληφθούν επί πλέον μέτρα ασφαλείας.

Τα ξημερώματα της Τρίτης, στο αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης», αναμένονται δυο ακόμα αεροσκάφη, προκειμένου να μεταφέρουν στις πατρίδες τους όσους παραμένουν στο «Ionian King».

«Ο καθένας που επιχειρεί μια απόδραση γνωρίζει εξ' αρχής ότι υπάρχει και το σχετικό ρίσκο. Λυπούμαστε σε ανθρωπιστικό επίπεδο, αλλά σε εθνικό επίπεδο είμαστε ανυποχώρητοι», σχολίασε εκ μέρους του ΛΑΟΣ με αφορμή το τραγικό συμβάν στη Σούδα, ο Κωστής Αϊβαλιώτης.