Κόσμος
Δευτέρα, 07 Μαρτίου 2011 17:22

Λιβύη: Εκκληση ΟΗΕ για παροχή οικονομικής βοήθειας στα θύματα των συγκρούσεων

Κοινή έκκληση για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 114 εκατομμυρίων ευρώ στα θύματα των συγκρούσεων στη Λιβύη απηύθυναν σήμερα ο ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Κοινή έκκληση για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 114 εκατομμυρίων ευρώ στα θύματα των συγκρούσεων στη Λιβύη απηύθυναν σήμερα ο ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

«Για να αντιμετωπίσουμε την κρίση στη Λιβύη, που έχει φέρει περισσότερους από 190.000 ανθρώπους στις γειτονικές χώρες, Τυνησία, Αίγυπτο και Νίγηρα, ο ΟΗΕ και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, αλλά και πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις απευθύνουν επείγουσα έκκληση στην περιοχή», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, αρμόδια για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, Βάλερι Αμος, η έκκληση βασίζεται σε σενάριο που προβλέπει ότι ως 400.000 άνθρωποι θα εγκαταλείψουν την Λιβύη, συμπεριλαμβανομένων και των 200.000 που έχουν ήδη φύγει, και πως άλλοι 600.000 στο εσωτερικό της χώρας έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας.

Τα χρήματα προορίζονται για να καλύψουν συγκεκριμένα τις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, αλλά και τις ανάγκες, για τους τρεις επόμενους μήνες, αυτών που υφίστανται τα δεινά των συγκρούσεων στο εσωτερικο της, σημειώνεται στην ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν 17 οργανισμοί και οργανώσεις, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Unicef και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ, την Κυριακή το λιβυκό καθεστώς αποδέχτηκε την μετάβαση στην Τρίπολη ομάδας που θα εκτιμήσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό πρακτορείο