Bιαστική χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου την απόφαση του οίκου Moody’s να υποβαθμίσει τα ελληνικά ομόλογα κατά τρεις βαθμίδες, καλώντας ωστόσο την κυβέρνηση να ξαναβρεί το βηματισμό της και να ενημερώσει για την πορεία του μεταρρυθμιστικού έργου, τις προοπτικές της οικονομίας και το χρονοδιάγραμμα εξόδου από την κρίση.
Bιαστική χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου την απόφαση του οίκου Moody’s να υποβαθμίσει τα ελληνικά ομόλογα κατά τρεις βαθμίδες, καλώντας ωστόσο την κυβέρνηση να ξαναβρεί το βηματισμό της και να ενημερώσει για την πορεία του μεταρρυθμιστικού έργου, τις προοπτικές της οικονομίας και το χρονοδιάγραμμα εξόδου από την κρίση.
Όπως επισημαίνει ο κ. Γραμματίδης, η Moody’s ούτε ανάμεινε τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου, πού αναμένεται να επιβεβαιώσουν την αποφασιστικότητα των κρατών-μελών τής Ευρωζώνης να στηρίξουν τις ασθενέστερες οικονομίες της, ούτε έλαβε υπόψη τις θετικές εκτιμήσεις όλων ανεξαιρέτως των μελών της τρόϊκα σε σχέση με την πορεία τόσο του προγράμματος δημοσιονομικής εξισορρόπησης, όσο και του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της χώρας. «Πολύ φοβούμαστε», σημειώνει στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, «ότι η απόφαση της Moody’s λήφθηκε υπό το καθεστώς άγχους για την διασφάλιση της αξιολογικής της θέσης πού τέθηκε βάσιμα υπό αμφισβήτηση μετά την έκρηξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης» και εκφράζει την ελπίδα ότι τόσο οι ευρωπαϊκές εξελίξεις όσο και η περαιτέρω πορεία της ελληνικής οικονομίας να μην οδηγήσουν την Moody’s σε ανάλογες αποφάσεις στο άμεσο μέλλον.
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, για να συμβεί αυτό θα πρέπει η κυβέρνηση να ξαναβρεί τον βηματισμό και την αυτοπεποίθησή της μέσα στο γενικότερο κλίμα αμφισβήτησής της που καλλιεργείται τον τελευταίο καιρό στη χώρα. «Η Ελλάδα δεν αντέχει νέες περιπέτειες. Αντίθετα -τονίζει- είναι ανάγκη να ενθαρρυνθεί δραστικά η ανάπτυξη, πού είναι προϋπόθεση της επίτευξης των δημοσιονομικών μας στόχων, να επιταχυνθούν οι αποκρατικοποιήσεις και η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου με σύγχρονες μεθόδους και, παράλληλα, να συνεχισθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές χωρίς μακρές διαδικασίες διαβούλευσης και χρονοβόρες διαπραγματεύσεις με φορείς μεμονωμένων συμφερόντων και αμφισβητούμενης ουσιαστικής και κοινωνικής νομιμοποίησης και σε απόλυτο συντονισμό μεταξύ όλων των εμπλεκομένων υπουργείων και, τέλος, να ενταθεί η προσπάθεια αύξησης των εσόδων και περαιτέρω ορθολογικής περικοπής κρατικών δαπανών κατά τρόπο πού και η ανάπτυξη να μη περισταλεί περαιτέρω και η κοινωνική δικαιοσύνη να αποκατασταθεί».
«Είναι καιρός», εκτιμά ο κ. Γραμματίδης, «να κληθούν με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού σε εθελοντική στήριξη αυτής της προσπάθειας και του πολιτικού προσωπικού τεχνοκράτες και σύμβουλοι από τον ιδιωτικό τομέα πού και την εμπειρία έχουν και την γνώση των αναγκών της αγοράς και της κοινωνίας».
Επιπρόσθετα ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου καλεί την κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα, απλά και υπεύθυνα τον ελληνικό λαό για την πορεία του μεταρρυθμιστικού έργου, για τις προοπτικές της οικονομίας, για το ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα εξόδου από την κρίση και για τις πρωτοβουλίες της σε ευρωπαϊκό επίπεδο που αποσκοπούν στην θωράκιση των ευρωπαϊκών οικονομιών απέναντι σε ανάλογους μελλοντικούς κινδύνους, καθώς και να πείσει τον Ελληνικό λαό ότι οι θυσίες του δεν θα πάνε χαμένες.
Κλείνοντας την παρέμβασή του ο κ. Γραμματίδης καλεί και τα κόμματα της αντιπολίτευσης «να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων επιδεικνύοντας μετριοπάθεια και παραμερίζοντας τα στενά τους κομματικά συμφέροντα προτάσσοντας το συμφέρον της χώρας». «Δεν υπάρχει πια χρόνος ούτε για χάσιμο, ούτε για πολιτική εσωστρέφεια πού τελικά αφήνει παγερά αδιάφορη την κοινωνία», καταλήγει.