Χωρίς εκπλήξεις ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, στο πλαίσιο των οποίων διαπιστώθηκε μεγάλο φάσμα διαφωνίας και ελάχιστα σημεία σύγκλισης.
Χωρίς εκπλήξεις ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, στο πλαίσιο των οποίων διαπιστώθηκε μεγάλο φάσμα διαφωνίας και ελάχιστα σημεία σύγκλισης εν όψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για τις Συνόδους Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε.
Στον κύκλο των επαφών του, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να αναλάβουν τις ευθύνες τους όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα διεκδικήσει και θα υποστηρίξει μόνο μία λύση-πακέτο στις Βρυξέλλες. «Ο,τιδήποτε αλλο», παρατήρησε, «δεν αποτελεί λύση και εγώ σε αυτή τη βάση θα δώσω τη μάχη».
Δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του, ο κ. Παπανδρέου τόνισε κατά τη συνάντηση που είχε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι η κυβέρνηση σέβεται τις διαφορετικές προσεγγίσεις των πολιτικών δυνάμεων γι’ αυτό, όπως είπε, οι συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων έχουν στόχο τη συνεννόηση για τη στήριξη της εθνικής προσπάθειας ενόψει της Συνόδου Κορυφής.
Σημειώνεται ότι για τις 6 ήταν προγραμματισμένη η συνάντηση του Πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ θα ακολουθούσε συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη.
Δραστική αλλαγή των όρων του μνημονίου ζήτησε ο Αντ. Σαμαράς
Ο πρώτος αρχηγός κόμματος που υποδέχθηκε ο Πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος σχολιάζοντας το περιεχόμενο της συνάντησής του με τον κ. Παπανδρέου επανέλαβε την άποψη ότι το μνημόνιο προκαλεί ασφυξία στην ελληνική οικονομία και για το λόγο αυτό ζήτησε τη δραστική αλλαγή των όρων του.
Από τα γραφεία του κόμματος στη λεωφόρο Συγγρού ο κ. Σαμαράς επανέλαβε πως η Νέα Δημοκρατία στηρίζει αποφασιστικά το ευρωομόλογο, το αναπτυξιακό ευρωπαϊκό ομόλογο, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, τη μείωση του κόστους δανεισμού και την επαναγορά ελληνικών ομολόγων.
Σημείωσε πάντως ότι κατά τις επαφές του με ευρωπαίους αξιωματούχους, κατά τις οποίες προωθεί τις παραπάνω θέσεις, έχει επανειλημμένα τονίσει ότι «η ικανοποίηση αυτού του πακέτου σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να συνοδευτεί από νεα σκληρά μέτρα».
«Είναι για μας αυτονόητο, ότι ακόμα και αν εξασφαλίζαμε ευνοϊκές αποφάσεις για τη διαχείριση του χρέους, όπως π.χ. για την επιμήκυνση, κάτι τέτοιο από μόνο του δεν θα μας έλυνε το πρόβλημα», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.
«Το πρόβλημα σήμερα είναι η ασφυξία που προκαλεί στην ελληνική οικονομία το ίδιο το μνημόνιο», παρατήρησε ο πρόεδρος της ΝΔ και συνέχισε: «Βασική του λύση είναι η δραστική αλλαγή των όρων του μνημονίου».
Αλ. Παπαρήγα: Συναίνεση δεν μπορεί να υπάρξει
Κατηγορηματική όσον αφορά στην πρόσκληση που απηύθυνε ο κ. Παπανδρέου για συναίνεση, ήταν η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Συναίνεση δεν μπορεί να υπάρξει, τόνισε εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής της με τον Πρωθυπουργό, σημειώνοντας πως το ΚΚΕ δεν μπορεί να συμμετέχει σε μια διαδικασία που στην ουσία σημαίνει «να διαλέξουμε με ποιο σχοινί, αν θα ναι μεταξωτό ή τρίχινο, θα κρεμάσουν τον ελληνικό λαό».
Προέβλεψε επίσης ότι «τα χειρότερα έρχονται» και ότι θα υπάρξει κάποια συμφωνία για ελεγχόμενη χρεοκοπία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εξέφρασε ωστόσο την εκτίμηση ότι οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί σε επίπεδο Ε.Ε. θα φέρει νέα δυσβάσταχτα μέτρα κατά του ελληνικού λαού και των λαών της Ευρώπης.
«Επιθετικό παιχνίδι» προς την Ευρώπη συνέστησε ο Γ. Καρατζαφέρης
Την πρόταση να προσέλθει η χώρα μας στις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις εν όψει των κρίσιμων Συνόδων Κορυφής με επιθετική πολιτική και όχι, όπως είπε, με διάθεση άμυνας, διατύπωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό.
«Στις 25 Μαρτίου δεν διακυβεύεται το μέλλον της Ελλάδας, διακυβεύεται το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κατά πόσο θα είμαστε μια γερμανική αποικία», τόνισε. Το αμυντικό παιχνίδι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε, δεν απέδωσε, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επιθετική πολιτική μπορεί να φέρει καλύτερα αποτελέσματα για τις ελληνικές διεκδικήσεις. «Το να διεκδικήσεις για την πατρίδα σου δεν είναι ποτέ ταπεινωτικό. Η δική μου εισήγηση είναι να πάμε επιθετικά», κατέληξε.
Αλ. Τσίπρας: Πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας
Να αρνηθεί το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και να προσφύγει σε δημοψήφισμα στον ελληνικό λαό πρότεινε στον Πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Κοινοβολευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Παπανδρέου, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας αποτελεί το ευρωπαϊκό Μνημόνιο, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι είναι πιο σκληρό και πιο επώδυνο.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να υιοθετήσει μια τέτοια πολιτική ερήμην της λαϊκής βούλησης.
Επιπλέον ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι αυτοί που πρέπει να πιεστούν είναι οι δανειστές και οι εταίροι όχι ο λαός, σημειώνοντας παράλληλα πως το τελευταίο διαπραγματευτικό όπλο είναι ο πρωθυπουργός να πει δημόσια την αλήθεια για την αποτυχία του Μνημονίου που μας βυθίζει στην ύφεση.
«Αν δεν ακολουθήσουμε μια εντελώς διαφοερετική πολιτική δεν θα καταφέρουμε να γλιτώσουμε τη χρεοκοπία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε, επανέλαβε ακόμη την πρόταση της ευρωπαϊκής Αριστεράς για επαναδιαπραγμάτευση του χρέους.
Καταλήγοντας, ανέφερε πως είχε την ευκαιρία να ζητήσει από τον κ. Παπανδρέου να δώσει σήμερα λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει από την απεργία πείνας των μεταναστών, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να δώσει λύση γιατί βρισκόμαστε μπροστά σε μια ανθρωπιστική τραγωδία.
Ντ. Μπακογιάννη: Ώρα να πούμε όλη την αλήθεια στο λαό
Το διαπραγματευτικό πακέτο το οποίο θα έρθει ως σύμφωνο στη Βουλή των Ελλήνων, να συμφωνηθεί και να ψηφιστεί από 180 βουλευτές, καθώς θα αφορά μία θητεία πολύ πέραν της κυβερνητικής θητείας της σημερινής, προτείνει η Δημοκρατική Συμμαχία, όπως γνωστοποίησε η πρόεδρος του Κινήματος, Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό.
Η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε πως «η Ελλάδα προσέρχεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση».
Σημείωσε, ωστόσο, πως «τα κόμματα είναι βαθιά διχασμένα». Όπως είπε, «η ΝΔ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν και υποστηρίζουν την αντιμνημονιακή τους λογική, η δε κυβέρνηση ακόμη και σήμερα δεν λέει την πλήρη αλήθεια στον ελληνικό λαό».
Σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη, η κυβέρνηση «έχει αρχίσει από τα εύκολα κόβοντας μισθούς και συντάξεις, αλλά τώρα που έρχονται τα δύσκολα που είναι οι πραγματικές διαρθρωτικές αλλαγές και η σύγκρουση με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ουσιαστικά κάνει βήμα σημειωτόν για να μην πω ότι κάνει πίσω».
Η αρχηγός της Δημοκρατικής Συμμαχίας τόνισε πως «έφτασε η ώρα να πούμε όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Έφτασε η ώρα να ξέρει ο κόσμος ότι σήμερα πρέπει να προχωρήσουμε το ταχύτερο δυνατόν στη μείωση του κράτους, για να έχουμε αποτελέσματα και για να μην πληρώνουν οι πολλοί τα λάθη των λίγων».