Κόσμος
Τρίτη, 08 Μαρτίου 2011 23:46

Λιβύη: Διεθνή στήριξη της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων ζητούν οι ΗΠΑ

Στήριξη της πρότασης για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη ζητούν από τη διεθνή κοινότητα οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Στήριξη της πρότασης για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη ζητούν από τη διεθνή κοινότητα οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Θέλουμε να δούμε τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίζει τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», ανέφερε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, τονίζοντας πως είναι σημαντικό να μην αποτελέσει μία αμερικανικής πρωτοβουλίας προσπάθεια, διότι προέρχεται από τον ίδιο τον λαό της Λιβύης.

Τόνισε επίσης πως έχει μεγάλη σημασία να λάβει ο ΟΗΕ μία απόφαση για το τι θα πράξει σχετικά με τη Λιβύη και όχι να το κάνουν οι ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συζήτησαν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία «όλο το φάσμα» των πιθανών δράσεων κατά της βίας στη Λιβύη, περιλαμβανομένης και της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Στη διάρκεια της συνομιλίας του οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν να προωθήσουν το σχεδιασμό, ακόμη και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, κάθε πιθανής αντίδρασης» στην κατάσταση στη Λιβύη, προστίθεται στο ανακοινωθέν.

Τα μέτρα αυτά θα περιλαμβάνουν «την επιτήρηση, την ανθρωπιστική βοήθεια, την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων και η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» και οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν να «συντονίσουν στενά» τη δράση τους, τόνισε ο Λευκός Οίκος.