Αθλητικά
Τρίτη, 08 Μαρτίου 2011 23:49

Champions League: Λύγισε η Αρσεναλ στο Καμπ Νου

Όπως συνέβη και πέρσι, η Μπαρτσελόνα με μεγάλο όπλο τον κόσμο της στο Καμπ Νου κατάφερε και έκαμψε την αντίσταση της Αρσεναλ με 3-1, ανατρέποντας το εις βάρος της 2-1 στο Λονδίνο και παίρνοντας την πρόκριση για τα προημιτελικά του Champions League. Στους «8» και η Σαχτάρ.

Όπως συνέβη και πέρσι, η Μπαρτσελόνα με μεγάλο όπλο τον κόσμο της στο Καμπ Νου κατάφερε και έκαμψε την αντίσταση της Αρσεναλ με 3-1, ανατρέποντας το εις βάρος της 2-1 στο Λονδίνο και παίρνοντας την πρόκριση για τα προημιτελικά του Champions League.

Οι «μπλαουγκράνα» ήταν για μια ακόμα φορά καταιγιστικοί, μετατρέποντας κατά διαστήματα τους αντιπάλους τους σε απλούς κομπάρσους, όμως η αλήθεια είναι πως ίσως να έχαναν την πρόκριση, αν ο Ιταλός ρέφερι Μάσιμο Μπουζάκα δεν τους ευνοούσε με την απίστευτη απόφασή του να αποβάλλει τον Ρόμπιν Φαν Πέρσι στο 56ο λεπτό της συνάντησης. Απίστευτη γιατί ο Ολλανδός επιθετικός είδε τη δεύτερη κίτρινη κάρτα εξαιτίας της ενέργειάς του να συνεχίσει μια φάση, στην οποία είχε υποδεχθεί σε θέση οφσάιντ, παρά το σφύριγμα του διαιτητή, που βέβαια δεν μπορούσε ποτέ να ακούσει μέσα στον κακό χαμό που γινόταν στο γήπεδο από σχεδόν 90.000 φίλους των γηπεδούχων.

Το παιχνίδι σε εκείνο το σημείο βρισκόταν στο 1-1, σκορ που έδινε την πρόκριση στους Λονδρέζους, και ήταν ουσιαστικά το μόνο διάστημα της συνάντησης που η Αρσεναλ είχε το πάνω χέρι. Η Μπαρτσελόνα είχε προηγηθεί απολύτως δίκαια στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους με τον Μέσι, όμως στο ξεκίνημα της επανάληψης και πιο συγκεκριμένα στο 52' ο Μπουσκέτς με κεφαλιά σε κόρνερ του Νασρί έστειλε κατά λάθος τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του, φέρνοντας το ματς στα ίσια.

Αν όμως οι Καταλανοί ήλεγχαν μια φορά το ματς, όταν επικρατούσε αριθμητική ισορροπία στο γήπεδο, με το που έμεινε η Αρσεναλ με δέκα παίκτες, το γήπεδο απέκτησε κλίση 90 μοιρών... Οι παίκτες του Πεπ Γκουαρδιόλα έχαναν τη μια ευκαιρία μετά την άλλη και φαινόταν πως το γκολ ήταν θέμα χρόνου. Εν τέλει ήρθε στο 68' με τον Τσάβι να ολοκληρώνει με πλασέ τρομερή ενέργεια του ίδιου και των συμπαικτών του, που έκρυψαν τη μπάλα μπροστά από την περιοχή των αντιπάλων τους.

Η Μπαρτσελόνα χρειαζόταν άλλο ένα γκολ και σίγουρα δεν θα περίμενε την παράταση για να ψάξει. Δυο μόλις λεπτά μετά το 2-1 ο Μέσι έβγαλε για τον Πέδρο και ο τελευταίος ανατράπηκε μέσα στην περιοχή από τον Κονσιελνί. Ο Μπουζάκα έδειξε τη βούλα και από τα 11 βήματα ο Αργεντινός σούπερσταρ των «μπλαουγκράνα» δεν δυσκολεύτηκε να δώσει σκορ πρόκρισης στην ομάδα του.

Στο 20λεπτο που απέμενε η Αρσεναλ προσπάθησε με κάποιες απέλπιδες προσπάθειες να βγει μπροστά, όμως αν δεν ήταν ο Αλμούνια και οι αποκρούσεις του, ίσως η Μπαρτσελόνα είχε δώσει διαστάσεις απίστευτου θριάμβου στη νίκη της.

Οι συνθέσεις:

Μπαρτσελόνα (Πεπ Γκουαρδιόλα): Βαλδές, Αλβες, Αντριάνο (90' Μάξουελ), Αμπιντάλ, Μπουσκέτς, Μασεράνο (88' Κεϊτά), Τσάβι, Ινιέστα, Πέδρο, Μέσι, Βίγια (82' Αφελάι)

Αρσεναλ (Αρσέν Βενγκέρ): Σέζνι (19' Αλμούνια), Σανιά, Κλισί, Κονσιελνί, Τζουρού, Ντιάμπί, Γουίλσιρ, Φάμπρεγας (78' Μπέντνερ), Ροζίτσκι (73' Αρσάβιν), Νασρί, Φαν Πέρσι

Την πρόκριση για τους «8» εν τω μεταξύ πήρε εύκολα και η Σαχτάρ, η οποία επιβλήθηκε της Ρόμα και στη δεύτερη μεταξύ τους αναμέτρηση, αυτή τη φορά με 3-0 στην Ουκρανία.

Έχοντας επικρατήσει με 2-3 μέσα στο Ολίμπικο, οι γηπεδούχοι γνώριζαν καλά πως οι Ιταλοί ήταν εκείνοι που όφειλαν να κυνηγήσουν το γκολ και ήταν αναμενόμενο πως έτσι θα έβρισκαν τα κενά για να τους χτυπήσουν στις αντεπιθέσεις. Έτσι και έγινε με τους Ουκρανούς να παίρνουν το προβάδισμα στην πρώτη τους μόλις καλή προσπάθεια με τον Χούμπσμαν στο 18'.

Από κει και πέρα όλα έγινα πολύ πιο απλά. Στο 58' ο Γουίλιαν έκανε το 2-0, ενώ τρία λεπτά πριν τη συμπλήρωση των 90' ο Εντουάρντο διαμόρφωσε το τελικό σκορ.

Η Ρόμα, πάντως, από το 41' έπαιζε με παίκτη λιγότερο μετά την αποβολή του Φιλίπ Μεξές με δεύτερη κίτρινη κάρτα.

Οι συνθέσεις:

Σαχτάρ (Μιρτσέα Λουτσέσκου): Πιατόφ, Σρνα, Τσιγκρίνσκι, Ρακίτσκι, Ρατ, Χούμπσμαν, Ντάγκλας Κόστα (60' Εντουάρντο), Ζάντσον, Γουϊλιαν, Μχιταριάν (67' Αλεξ Τεϊσέιρα), Λουϊς Αντριάνο (75' Μορένο)

Ρόμα (Βιντσέντσο Μοντέλα): Ντόνι, Μπουρντίσο, Ζουάν, Μεξές, Ρίισε, Ταντέι (46' Ρόζι), Ντε Ρόσι, Περότα (86' Καπράρι), Πιζάρο, Βούτσινιτς (65' Μπρίγκι), Μποριέλο