Αύξηση κατά 15% παρουσίασαν το 2010 οι θάνατοι αμάχων στο Αφγανιστάν, ξεπερνώντας τους 2.700 και καθιστώντας το την πλέον αιματηρή χρονιά του δεκαετούς πολέμου, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ. Διπλασιασμός των στοχευμένων επιθέσεων.
Αύξηση κατά 15% παρουσίασαν το 2010 οι θάνατοι αμάχων στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, η οποία επισημαίνει ακόμα ότι οι στοχευμένες επιθέσεις διπλασιάστηκαν.
Στην ετήσια έκθεσή του για τις απώλειες ανάμεσα σε αμάχους, ο ΟΗΕ αναφέρει ότι σκοτώθηκαν συνολικά 2.777 άμαχοι, καθιστώντας το 2010 ως την πλέον αιματηρή χρονιά του δεκαετούς πολέμου.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι Ταλιμπάν ευθύνονται για το 75% των θανάτων αμάχων. Παράλληλα, από τις 462 δολοφονίες που σημειώθηκαν το 2010, οι μισές έγιναν σε προπύργια των Ταλιμπάν στο νότιο Αφγανιστάν.
Οι απαγωγές αυξήθηκαν κατά 83% και η βία εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα, αναφέρεται στην έκθεση. Ειδικά στο βόρειο Αφγανιστάν, ο αριθμός των θανάτων αμάχων αυξήθηκε 76%.
Όμως η πιο «ανησυχητική τάση», επισημαίνεται στην έκθεση, είναι η κατά 105% αύξηση των στοχευμένων δολοφονικών επιθέσεων εναντίον κυβερνητικών αξιωματούχων, εργαζόμενων σε υπηρεσίες αρωγής και πολιτών που πιστεύεται ότι στηρίζουν την αφγανική κυβέρνηση ή τις νατοϊκές δυνάμεις.
Η «τάση» αυτή απειλεί να δυναμιτίσει ακόμα περισσότερο την παράδοση του ελέγχου της ασφάλειας της χώρας στην αφγανική κυβέρνηση, την αστυνομία και το στρατό όπως έχουν σχεδιάσει οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ώστε να αρχίσουν να αποσύρουν τις δυνάμεις τους -περίπου 150.000- από το Αφγανιστάν.
Σε πολλές περιοχές της χώρας, τοπικοί αξιωματούχοι ζουν σε προστατευμένες εγκαταστάσεις του αμερικανικού στρατού και αποφεύγουν να μετακινούνται σε περιφέρειες τις οποίες υποτίθεται ότι διοικούν.
Οι κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις των δολοφονιών αυτών είναι πιο καταστροφικές απ’ό,τι φανερώνει απλώς ο αριθμός των νεκρών, τονίζεται στην έκθεση.
«Ενας άνθρωπος που αποφασίζει να συμμετάσχει σε περιφερειακή σούρα (συνεδρίαση), να στηρίξει προεκλογικά κάποιον υποψήφιο, να αναλάβει μια δουλειά σε οργανισμό ανάπτυξης ή να μιλήσει ελεύθερα για έναν ηγέτη των Ταλιμπάν, γνωρίζει πως η απόφασή του αυτή είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου».
Η κατάργηση των ατομικών ελευθεριών έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που εμποδίζουν την διακυβέρνηση της χώρας και τις προσπάθειες ανάπτυξης, προστίθεται στην έκθεση.
Οι δολοφονίες αμάχων αυξήθηκαν κατά 588% και 248% στις επαρχίες Χελμάντ και Κανταχάρ αντίστοιχα, προπύργια των Ταλιμπάν και βασικοί στόχοι των αμερικανικών δυνάμεων.
Αντίθετα, μείωση σημείωσε ο αριθμός των θανάτων που προκλήθηκαν από κυβερνητικά και νατοϊκά στρατεύματα, με τον αριθμό να αντιστοιχεί στο 16% των συνολικών θανάτων.
Παρ'όλα αυτά, οι θάνατοι αμάχων σε νατοϊκές επιθέσεις αναδύθηκαν και πάλι ως σημαντικό σημείο τριβής ανάμεσα στην Καμπούλ και τους Δυτικούς, καθώς την περασμένη εβδομάδα ελικόπτερα της συμμαχίας σκότωσαν κατά λάθος εννιά παιδιά που μάζευαν ξύλα.
Οι θάνατοι γυναικών αυξήθηκαν κατά 6% και παιδιών κατά 21%.