Στη Δύση και την Αλ Κάιντα επέρριψε την ευθύνη της εξέγερσης ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι, προειδοποιώντας ότι ο λαός θα πάρει τα όπλα αν επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Τηλεφωνική επικοινωνία χθες Καντάφι-Παπανδρέου.
Στη Δύση και την Αλ Κάιντα επέρριψε την ευθύνη της εξέγερσης ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι, προειδοποιώντας ότι ο λαός θα πάρει τα όπλα αν επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, ενώ οι δυνάμεις του επιχειρούν να ανακαταλάβουν τη Ζαουίγια.
Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, η λιβυκή τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από ομιλία του Καντάφι σε υποστηρικτές του.
«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή για το λαό της Βεγγάζης παρά να βγουν στους δρόμους –άνδρες, γυναίκες, παιδιά- προκειμένου να απαλλάξουν τη Βεγγάζη από αυτή την προδοσία. Η Βεγγάζη, που ήταν όμορφη, μετατρέπεται σε ερείπια. Πρέπει να απελευθερωθεί», όπως είπε.
Σε χωριστή συνέντευξη στο γαλλικό δίκτυο LCI, ο Καντάφι έκανε λόγο για «αποικιοκρατική συνωμοσία».
«Δεν μπορώ να πολεμήσω εναντίον του λαού μου: αυτό είναι ψέμα των αποικιοκρατικών χωρών: της Γαλλίας, της Βρετανίας και των Αμερικανών», όπως είπε.
Σε ερώτηση σχετικά με τη στάση των Δυτικών και ειδικά του Παρισιού, που στηρίζει τους αντικαθεστωτικούς, ο Καντάφι απάντησε: «Θέλουν να αποικήσουν ξανά τη Λιβύη. Πρόκειται για μια αποικιοκρατική συνωμοσία».
Σε συνέντευξή του στο τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, ο Λίβυος ηγέτης δήλωσε πως αν η Αλ-Κάιντα καταλάβει τη χώρα του, ολόκληρη η περιοχή ως το Ισραήλ θα παραδοθεί στο χάος.
Στη διάρκεια της συνέντευξης που έγινε αργά χθες το βράδυ στην Τρίπολη και μεταδόθηκε με τουρκικούς υπότιτλους, ο συνταγματάρχης Καντάφι απέδωσε και πάλι στην Αλ-Κάιντα την ευθύνη για την εξέγερση στη χώρα του.
«Αν η Αλ-Κάιντα καταφέρει να καταλάβει τη Λιβύη, τότε ολόκληρη η περιοχή, μέχρι το Ισραήλ, θα παραδοθεί στο χάος», δήλωσε.
«Η διεθνής κοινότητα άρχισε τώρα να καταλαβαίνει ότι εμποδίζουμε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν να πάρει το έλεγχο της Λιβύης και της Αφρικής», υποστήριξε ο συνταγματάρχης Καντάφι.
Παράλληλα είπε ότι ο λαός θα πάρει τα όπλα αν οι δυτικές δυνάμεις επιβάλουν ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού.
«Αν λάβουν τέτοια απόφαση (για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, θα είναι χρήσιμο για τη Λιβύη, γιατί ο λαός θα δει την αλήθεια, ότι αυτό που θέλουν είναι να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη Λιβύη και να κλέψουν το πετρέλαιό τους. Τότε ο λιβυκός λαός θα πάρει τα όπλα ενανντίον τους», όπως είπε.
Εντείνονται οι επιχειρήσεις εναντίον των αντικαθεστωτικών
Εν τω μεταξύ, τα τανκς των πιστών στον Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεων κατευθύνονται προς την κεντρική πλατεία της πόλης Ζαουίγια που τελεί υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων, όπως δήλωσε αντικαθεστωτικός στο πρακτορείο Reuters.
«Βλέπουμε τανκς. Παντού υπάρχουν τανκς», δήλωσε τηλεφωνικά ο μαχητής προθέτοντας ότι στρατιωτικές δυνάμεις πιστές στον Καντάφι ελέγχουν την κύρια οδική αρτηρία και τα περίχωρα της Ζαουίγια.
Οι δυνάμεις των εξεγερμένων ελέγχουν ακόμη την κεντρική πλατεία και οι δυνάμεις του Καντάφι βρίσκονται σε απόσταση 1.500 μέτρων, σύμφωνα με τον ίδιο.
Όπως ανέφερε, ελεύθεροι σκοπευτές έχουν λάβει θέσεις στις στέγες κτηρίων, πυροβολώντας οποιονδήποτε τολμά να βγει από το σπίτι του, ενώ η πόλη έχει καταστραφεί από τις αεροπορικές επιδρομές.
«Υπάρχουν πολλοί νεκροί και δεν μπορούν ούτε να τούς θάψουν. Η Ζαουίγια είναι έρημη. Κανείς δεν κυκλοφορεί στους δρόμους. Δεν υπάρχουν ούτε ζώα, ούτε καν πουλιά στον ουρανό», είπε.
Οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις σκότωσαν πριν από δύο ημέρες έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο, ξάδελφο του Μουάμαρ Καντάφι, στην πόλη, «γι΄αυτό βομβαρδίσθηκε. Ηθελαν να πάρουν το πτώμα και το κατάφεραν», είπε ο μαχητής.
Μάλιστα, λόγω των σφοδρών μαχών, έχει κλείσει το διυλιστήριο της Ζαουίγια, ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας.
«Βαρέα όπλα πλήττουν θέσεις κοντά και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τη λειτουργία του διυλιστηρίου υπ’ αυτές τις συνθήκες», δήλωσε αξιωματούχος του διυλιστηρίου.
Ο αξιωματούχος είπε ότι το διυλιστήριο θα λειτουργήσει εκ νέου αργότερα σήμερα, όμως δεν είναι σαφές το εάν κάτι τέτοιο θα είναι εφικτό.
Την ίδια ώρα, αντικαθεστωτικοί στη Λιβύη δήλωσαν ότι οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι έπληξαν σήμερα δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου στον τερματικό σταθμό πετρελαίου του Ελ Σιντέρ στην ανατολική Λιβύη κατά τον σφοδρό βομβαρδισμό θέσεων αντικαθεστωτικών στην περιοχή.
Αυξάνονται οι φωνές που ζητούν στρατιωτική παρέμβαση
Και ενώ εντείνονται οι προσπάθειες των δυνάμεων πιστών στον Καντάφι να θέσουν υπό τον έλεγχο τους τις περιοχές των εξεγερμένων, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ εξετάζουν τη νομιμότητα επιβολής ζώνης εναέριου αποκλεισμού στη Λιβύη χωρίς την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα The Washington Post, επικαλούμενη Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Με την εντολή του ΟΗΕ να είναι αβέβαιη, οι χώρες που θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει άλλη μορφή στρατιωτικής επέμβασης -ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία- μελετούν την πιθανότητα κάποιας άλλης διεθνούς στήριξης, ανέφεραν οι ίδιοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι.
Οι αξιωματούχοι αυτοί υποστηρίζουν πως η διεθνής υποστήριξη θα μπορούσε να έρθει από περιφερειακά όργανα, όπως ο Αραβικός Σύνδεσμος, η Αφρικανική Ένωση ή η ΕΕ και υπενθυμίζουν πως οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί στη Σερβία το 1999 έγιναν χωρίς την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρει η εφημερίδα.
Εκτός από την ζώνη εναέριου αποκλεισμού, οι ΗΠΑ και οι κυβερνήσεις του ΝΑΤΟ εξετάζουν ένα ευρύ φάσμα στρατιωτικών λύσεων που δεν απαιτούν απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ, όπως η δημιουργία μιας αεροπορικής και ναυτικής γέφυρας για τη μεταφορά ανθρωπιστικών προμηθειών στη Λιβύη και ναυτικές περιπολίες για να αποκλειστεί κάθε μεταφορά όπλων στην λιβυκή κυβέρνηση, επισημαίνει η εφημερίδα.
Χθες αξιωματικοί του ΝΑΤΟ άρχισαν να ενημερώνουν τις κυβερνήσεις για τις προτεινόμενες λύσεις που θα παρουσιαστούν στους υπουργούς Άμυνας την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. ΗΠΑ και Βρετανία έχουν επισημάνει ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση θα πρέπει να έχει ευρεία διεθνή υποστήριξη.
Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον υπογράμμισε χθες ότι η απόφαση επιβολής ζώνης εναέριου αποκλεισμού δεν πρέπει να αποτελεί πρωτοβουλία μόνο των ΗΠΑ.
Τηλεφωνική επικοινωνία Καντάφι-Παπανδρέου
Παράλληλα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, έκαναν γνωστό ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον συνταγματάρχη Καντάφι, ύστερα από πρωτοβουλία του δεύτερου.
Ο πρωθυπουργός, κατά τις ίδιες πηγές, αφού άκουσε τις απόψεις του για τα συμβαίνοντα στη χώρα, υπογράμμισε στον συνταγματάρχη Καντάφι τη σημασία του Ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Τόνισε ακόμα την ανάγκη εξεύρεσης λύσης ώστε να αποφευχθεί η εξελισσόμενη ανθρωπιστική κρίση και η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης και της βίας που προκαλεί αυξανόμενο αριθμό θυμάτων και εντείνει την πιθανότητα εμφυλίου.
Το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο το κρατικό πρακτορείο της Λιβύης Jana, μετέδωσε νωρίτερα πως ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι προειδοποίησε σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου εναντίον «οιασδήποτε επιβουλής» κατά της χώρας του.
Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει πως ο Καντάφι, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία της συνδιάλεξης, προειδοποίησε πως «οιαδήποτε επιβουλή κατά της ασφάλειας και της σταθερότητας της Λιβύης θα έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια της Βορείου Αφρικής, στην περιφέρεια της Μεσογείου και στην Ευρώπη».
«Η Ελλάδα είναι μία χώρα φίλη της Λιβύης και δύναται να διαβιβάσει τη συμβουλή αυτή στις χώρες της ΕΕ», αναφέρει στο τηλεγράφημά του το Jana, χωρίς να προσθέτει άλλη λεπτομέρεια, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.