Πολιτική
Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2011 17:36

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας βελτιωτικής ρύθμισης για τις περιοχές Natura

Σε νέα βελτιωτική αλλαγή στο επίμαχο άρθρο 9 του νομοσχεδίου για την βιοποικιλότητα, που αφορά τους περιοριστικούς όρους οικοδόμησης σε περιοχές Natura ενδέχεται να προχωρήσει στην απογευματινή και τελευταία συνεδρίαση, η υπουργός Περιβάλλοντος.

Σε νέα βελτιωτική αλλαγή στο επίμαχο άρθρο 9 του νομοσχεδίου για την βιοποικιλότητα, που αφορά τους περιοριστικούς όρους οικοδόμησης σε περιοχές Natura ενδέχεται να προχωρήσει στην απογευματινή και τελευταία συνεδρίαση, η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη.

«Θα είναι μια ρύθμιση που πιστεύω ότι όλοι οι βουλευτές θα συμφωνήσουν γιατί όλοι θέλουν την προστασία του περιβάλλοντος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ν. Σηφουνάκης, επιβεβαιώνοντας το ενδεχόμενο περαιτέρω αποσαφήνισης της διάταξης.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που δεν έμειναν ικανοποιημένοι με τη δυνατότητα που έδωσε η κ. Μπιρμπίλη, να θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα όλα τα οικόπεδα με έκταση τουλάχιστον 4 στρεμμάτων τα οποία έχουν μετεγγραφεί νόμιμα, μέχρι την 1η Μαρτίου 2011, συνέχισαν και σήμερα τις πιέσεις για «περισσότερες νομικές αποσαφηνίσεις».

Για «νομοτεχνικές διατάξεις με ατέλειες, που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρότερη ζημιά και να ρίξουν τη ζυγαριά υπέρ της ανάπτυξης σε βάρος του περιβάλλοντος» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης.

Οι νομικές ασάφειες εμπεριέχουν τον κίνδυνο, να ερμηνευτούν υπό προϋποθέσεις οι διατάξεις κατά το δοκούν, σημείωσε από την πλευρά της η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αθανασία Μερεντίτη.

Περαιτέρω αποσαφηνίσεις ζήτησαν και βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κώστας Κιλτίδης.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, έκανε λόγο για «στοχοποίηση της υπουργού Περιβάλλοντος» με αναφορές για δογματικές αντιλήψεις, που, όμως, όπως είπε, δεν υπάρχουν, καθώς η ίδια απέδειξε ότι ακούει τους βουλευτές.

«Σε μια χώρα που έχει βαριά βιομηχανία τον τουρισμό της δεν μπορείς να κάνεις εκπτώσεις στο περιβάλλον», παρατήρησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Κουκολόπουλος.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης, υπεραμύνθηκε της τροπολογίας που θέσπισε ειδικούς κανόνες δόμησης σε νησιά, απαντώντας στο βουλευτή της ΝΔ Πάνο Καμμένο που την χαρακτήρισε «θανατική εκτέλεση 24 νησιών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ