Κόσμος
Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2011 20:10

Λιβύη: Νέες συγκρούσεις στη Ζαουίγια

Νέες μάχες μεταξύ αντικαθεστωτικών και δυνάμεων του Καντάφι σημειώθηκαν σήμερα στην πόλη Ζαουίγια, στη δυτική Λιβύη. Νωρίτερα, το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι στη διάρκεια των συγκρούσεων σκοτώθηκαν πολλοί ανώτατοι αξιωματικοί των δυνάμεων του Καντάφι, μεταξύ των οποίων ένας στρατηγός και ένας συνταγματάρχης.

Νέες μάχες μεταξύ αντικαθεστωτικών και δυνάμεων του Καντάφι σημειώθηκαν σήμερα στην πόλη Ζαουίγια, στη δυτική Λιβύη.

Οι εξεγερμένοι ανακατέλαβαν την κεντρική πλατεία της πόλης, λίγο αφότου οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι είχαν πάρει τον έλεγχο μέσα στην ημέρα, δήλωσε στο Reuters ένας εκ των μαχητών.

Νωρίτερα, το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι πολλοί ανώτατοι αξιωματικοί των δυνάμεων του Καντάφι, μεταξύ των οποίων ένας στρατηγός και ένας συνταγματάρχης, σκοτώθηκαν στις μάχες αυτές.

Εν τω μεταξύ, με το ποσό των 500.000 δηναρίων (400.000 δολάρια, 287.000 ευρώ) επικήρυξαν οι αρχές της Λιβύης τον ηγέτη των εξεγερμένων Μουστάφα Αμπντελ Τζαλίλ.

Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας, θα δοθεί αμοιβή 200.000 δηναρίων σε όποιον παράσχει πληροφορίες για τη σύλληψή του, ενώ όποιος τον συλλάβει και τον παραδώσει στις αρχές θα λάβει ως αμοιβή 500.000 δηνάρια.

Εκρήξεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

Την ίδια ώρα, αλληλοκατηγορίες για τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας αντάλλαξαν η λιβυκή κυβέρνηση και οι αντικαθεστωτικοί.

Οι εξεγερμένοι δήλωσαν ότι οι δυνάμεις που είναι πιστές στο Μουάμαρ Καντάφι έπληξαν αγωγό πετρελαίου που οδηγεί στο Ες Σίντερ και βομβάρδισαν πετρελαϊκές δεξαμενές στην περιοχή της Ρας Λανούφ.

Η κρατική τηλεόραση της Λιβύης επέρριψε την ευθύνη των εκρήξεων στις πετρελαϊκές δεξαμενές σε στοιχεία «που έχουν τη στήριξη της Αλ Κάιντα».

Αξιωματούχος των εξεγερμένων στη Βεγγάζη έκανε λόγο για «βρώμικα παιχνίδια» του Καντάφι.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, «τεράστια έκρηξη» ακούστηκε το απόγευμα κοντά σε διυλιστήριο που βρίσκεται στα περίχωρα του Ρας Λανούφ, τον έλεγχο του οποίου έχουν οι αντικαθεστωτικοί

Από το σημείο της έκρηξης αναδύονται φλόγες ύψους «πολλών εκατοντάδων μέτρων».

Καταδιωκτικό αεροσκάφος πραγματοποίησε επίθεση σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από το διυλιστήριο του Ρας Λανούφ, στο οποίο μαίνονται σφοδρές μάχες.

Το αεροσκάφος πέταξε χαμηλά προτού ανοίξει πυρ μεταξύ του διυλιστηρίου και της μεσογειακής ακτής. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν από την επιδρομή έχουν προκληθεί θύματα ή ζημιές.

Παράλληλα σύμφωνα με πρακτορείο, πολλοί αντικαθεστωτικοί με δεκάδες οχήματα αναδιπλώνονται αυτήν την ώρα προς το Ρας Λανούφ αφού δέχθηκαν πυρά πυροβολικού και αεροπορικά πλήγματα.

Προερχόμενοι από τα δυτικά, οι αντικαθεστωτικοί άρχισαν να αναδιπλώνονται έπειτα από πολλές ώρες που σφυροκοπούνταν από το πυροβολικό των δυνάμεων που είναι πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι και δέχθηκαν τρεις αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων δυτικά του Ρας Λανούφ.

Οι αντικαθεστωτικοί φαινόταν ωστόσο λίγο νωρίτερα ότι κέρδιζαν έδαφος, αφού είχαν ρίξει περίπου 50 ρουκέτες. Ωστόσο οι κυβερνητικές δυνάμεις έριξαν περίπου δέκα οβίδες και οι αντικαθεστωτικοί αναγκάστηκαν να οπισθοχωρήσουν προς τα ανατολικά, το οποίο δείχνει ότι η γραμμή του μετώπου προσεγγίζει όλο και περισσότερο το Ρας Λανούφ.

Τουλάχιστον 400 νεκροί στο ανατολικό τμήμα

Τουλάχιστον 400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 2.000 έχουν τραυματιστεί στο ανατολικό τμήμα της χώρας στη διάρκεια της εξέγερσης στη Λιβύη μετά την έναρξή της στα μέσα Φεβρουαρίου, όπως δήλωσαν γιατροί στη Βεγγάζη.

«Υπάρχουν 400 νεκροί από την αρχή της εξέγερσης στη Ντέρνα, τη Μπάιντα τη Μπρέγκα, τη Βεγγάζη, τη Ρας Λανούφ και τη Μπεν Τζαουάντ», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τζαμπάρ Σαλάχ.