Συνάντηση με τον Λίβυο απεσταλμένο Μοχάμεντ Ταχίρ Σιάλα αναμένεται να έχει την Πέμπτη ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Δόλλης, κατόπιν συνεννόησης του υπ. Εξωτερικών Δ. Δρούτσα με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον. Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Λιβύη. Απαγόρευση πώλησης όπλων από τη Ρωσία.
Συνάντηση με τον Λίβυο απεσταλμένο Μοχάμεντ Ταχίρ Σιάλα αναμένεται να έχει την Πέμπτη ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης, κατόπιν συνεννόησης του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, με την επικεφαλής της Ε.Ε. σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Κάθριν Αστον.
Η συνάντηση, στην οποία θα συμμετάσχει και ο γενικός γραμματέας του υπουργού Εξωτερικών, πρέσβης Α.Ζέππος, γίνεται ενόψει της ειδικής συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. που πραγματοποιείται σήμερα για τη Λιβύη (την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Δ. Δρούτσας). Αύριο Παρασκευή, έχει προγραμματιστεί έκτακτη σύνοδος των ηγετών της Ε.Ε. για τις εξελίξεις στη βορειοαφρικανική χώρα.
Χθες Τετάρτη, όπως έκανε γνωστό ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, απεσταλμένοι της λιβυκής κυβέρνησης μετέβησαν αεροπορικώς στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με αξιωματούχους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Από την πλευρά τους, Βρετανία και Γερμανία κάλεσαν όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να μην συνεργάζονται με το καθεστώς Καντάφι.
Εν τω μεταξύ, Αμερικανός στρατηγός δήλωσε πως ο στρατός των ΗΠΑ θα είναι σε θέση να θέσει σε εφαρμογή πιθανή απόφαση της διεθνούς κοινότητας για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τον εναέριο χώρο της Λιβύης, μέσα σε μόλις δύο μέρες.
Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί - Εκκληση από τον επικεφαλής των αντικαθεστωτικών
Στη Λιβύη, όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό κανάλι Αλ Αραμπίγια, συνεχίζονται οι σφοδροί βομβαρδισμοί της Ζαουίγια, ενώ ο δυνάμεις του Καντάφι επιτίθενται και σε άλλες στρατηγικής σημασίας πόλεις. Την ίδια ώρα κυβερνητικοί και αντικαθεστωτικοί αλληλοκατηγορούνται για την ανατίναξη των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Σύμφωνα με τους εξεγερμένους, οι δυνάμεις του Καντάφι έπληξαν πετρελαιαγωγό που καταλήγει στο Ελ Σιντέρ και έρριξαν βόμβες σε δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου στην περιοχή του Ρας Λανούφ.
Έκκληση στη διεθνή κοινότητα για βοήθεια απηύθυνε ο ηγέτης των αντικαθεστωτικών Μουστάφα Αμπντελ Τζαλίλ, τονίζοντας πως σε αντίθετη περίπτωση «ο Καντάφι θα καταστρέψει τη χώρα».
«Αν δεν υπάρξει διεθνής επέμβαση, ο Καντάφι θα καταστρέψει τη χώρα μας και αυτό είναι το ίδιο με το να πεθαίνουν άνθρωποι», προειδοποίησε ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Die Welt.
Ο Τζαλίλ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, επανέλαβε πως ελπίζει να επιβληθεί ζώνη εναέριου αποκλεισμού ώστε να αποφευχθούν οι βομβαρδισμοί των αμάχων. «Μια ζώνη εναέριου αποκλεισμού είναι όλα όσα ζητάμε...Όμως δεν θέλουμε ξένους στρατιώτες στη Λιβύη», διευκρίνισε.
Την Τρίτη, σε ομιλία του προς τους ευρωβουλευτές, ένας από τους εκπροσώπους του συμβουλίου των αντικαθεστωτικών, ο Μαχμούντ Τζεμπρίλ είχε ζητήσει από τους Ευρωπαίους στρατιωτική, οικονομική, ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια. Ο ίδιος δήλωσε πως περιμένει από την ΕΕ να αναγνωρίσει το συντομότερο δυνατόν την λιβυκή αντιπολίτευση ως τη μόνη νόμιμη αρχή. ΧΘες όμως, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον αρνήθηκε να δεσμευτεί και να στηρίξει το αίτημα για αναγνώριση του συμβουλίου, εκφράζοντας παράλληλα τις επιφυλάξεις της για την σκοπιμότητα μιας ζώνης εναέριου αποκλεισμού.
Σήμερα εξάλλου, η Ρωσία ανακοίνωσε απαγόρευση πώλησης όπλων προς τη Λιβύη. Σύμφωνα με ανακοίνωση το Κρεμλίνου, αναστέλλονται όλα τα συμβόλαια πώλησης όπλων που έχει υπογράψει η χώρα με την κυβέρνηση του Καντάφι.
«Ανοιγμα» Καντάφι στην Τουρκία
Από την πλευρά του, ο συνταγματάρχης Καντάφι με τη φράση «Λίβυοι και Τούρκοι είναι αδέλφια» σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι TRT, επιχείρησε διπλωματικό άνοιγμα προς την Τουρκία.
Στη συνέντευξή του, ο Λίβυος ηγέτης επανέλαβε τους ισχυρισμούς του για δραστηριοποίηση «πυρήνων» της Αλ Κάιντα στις πολεμικές συγκρούσεις που σημειώνονται στη Λιβύη, προσλαμβάνοντας χαρακτήρα εμφυλίου πόλεμου, ενώ παράλληλα εξέφρασε τη λύπη του για την αποχώρηση μεγάλου αριθμού από τους 25.000 Τούρκους εργάτες που δούλευαν στη Λιβύη.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με τις κινήσεις που θα κάνει εάν παραμείνει στην ηγεσία της Λιβύης, ο συνταγματάρχης Καντάφι, δήλωσε ότι θα προχωρήσει στην ενίσχυση του ρόλου των τοπικών συμβουλίων διοίκησης, ενώ θα οργανώσει κοινή επιτροπή για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα.
Σημειώνεται ότι η τουρκική διπλωματία έχει επίσημα ταχθεί κατά ενδεχόμενης διεθνούς στρατιωτικής επέμβαση στη Λιβύη.