Πολιτική
Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2011 12:31

Αντιπαράθεση για τους χειρισμούς της απεργίας πείνας

Το μήνυμα που έστειλε η κυβέρνηση είναι ότι η Ελλάδα δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς και δεν δίνει άδειες παραμονής, υποστήριξε o υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης.

Το μήνυμα που έστειλε η κυβέρνηση είναι ότι η Ελλάδα δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς και δεν δίνει άδειες παραμονής, υποστήριξε o υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, χαρακτηρίζοντας τους χθεσινούς πανηγυρισμούς των μεταναστών απεργών πείνας στο μέγαρο Υπατίας «προκλητική και ψεύτικη επικοινωνιακή συμπεριφορά».

Πετύχαμε οι απεργοί πείνας να εγκαταλείψουν το μοναδικό τους αίτημα, να λάβουν άδεια παραμονής, τόνισε ο κ. Ραγκούσης σε δηλώσεις του στον Real FM για να διευκρινίσει πως ουδέποτε η κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι θα μειωθεί από 12 σε 8 χρόνια το περιθώριο παραμονής στη χώρα για την υποβολή αιτήματος για άδεια παραμονής.

Όπως είπε, η κυβέρνηση δεν νομιμοποιεί σε καμία περίπτωση τους 300 μετανάστες, παρά μόνο τους φέρνει σε επαφή με την ελληνική αστυνομία, η οποία είναι η αποκλειστικά αρμόδια να δώσει, αφού εξετάσει κατά περίπτωση, το καθεστώς ανοχής.

Επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση πέτυχε μετά από 45 ημέρες να εγκαταλείψουν οι απεργοί πείνας το αίτημα για άδεια παραμονής, ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε χαρακτηριστικά: «Το γεγονός ότι πετύχαμε και να σταματήσουν την απεργία πείνας και να υπάρχει κοινωνική ηρεμία και ταυτόχρονα να μην υποχωρήσουμε, αποτελεί τρίπτυχο επίτευξης στόχων. Όποιος υποστήριξε κάτι τέτοιο τις προηγούμενες ημέρες, θα αποτελούσε οικτρή μειοψηφία».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο αλλαγής του χρόνου παραμονής στη χώρα από τα 12 στα 8 χρόνια, ο κ. Ραγκούσης επεσήμανε ότι ήδη μέσα στο νόμο υπάρχει πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία πρέπει να συμπληρωθούν 12 χρόνια προκειμένου ένας παράνομος μετανάστης να υποβάλει αίτηση για να πάρει άδεια παραμονής. «Δεν έχουμε δώσει 16 μήνες ούτε μία άδεια παραμονής» παρατήρησε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι ουδέποτε η κυβέρνηση είπε ότι θα μειωθεί ο χρονικός προσδιορισμός στα 8 χρόνια. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία η οποία ακολουθείται και θα συνεχίσει να ισχύει, ακόμη και αν μειωθεί από τα 12 χρόνια, είναι να υποβάλει πάντα ο παράνομος μετανάστης αίτηση, με την οποία θα ζητά προτάσσοντας εξαιρετικούς λόγους, άδεια παραμονής.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το θέμα της διασάλευσης της δημόσιας τάξης με την κατάληψη του κτιρίου της Νομικής, ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι η υπόθεση εξετάζεται από τη Δικαιοσύνη και αν διαπιστωθούν ευθύνες των 300, τότε αυτομάτως θα έχουν πρόβλημα, όπως προβλέπεται από το νόμο.

ΝΔ: Το ΠΑΣΟΚ υπέκυψε σε εκβιασμούς

Ταπεινωτική για την ελληνική πολιτεία χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης ο Γιάννης Μιχελάκης, επισημαίνοντας πως το ΠΑΣΟΚ «υπέκυψε σε εκβιασμούς».

«Ακόμα η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει τι έχει πει, τι έχουν υποσχεθεί στους λαθρομετανάστες. Ας ξεκαθαρίσουν στον ελληνικό λαό τι έχουν κάνει για να καταλάβουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ υποστηριξε ακόμη ότι «η κυβέρνηση έχει υποκύψει στα αιτήματα και όλα αυτά σε μια κρίσιμη στιγμή όπου η Βόρειος Αφρική ταράσσεται από γεγονότα, κάτι που μπορεί να έχει επιπτώσεις στο θέμα της λαθρομετανάστευσης».

Αλέκα Παπαρήγα: «Όχι» στην ποινικοποίηση

«Από την αρχή είχαμε ορισμένες επιφυλάξεις με όλο τον τρόπο που οργανώθηκε αυτή η υπόθεση, που κατά κάποιο τρόπο προκαλούσε πρόσθετες δυσκολίες, όχι ο αγώνας για τους μετανάστες. Παρ' όλα αυτά εμείς δεν πάψαμε ούτε ένα λεπτό να είμαστε υπέρ των μεταναστών», σχολίασε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, εκτιμώντας πως η κυβέρνηση μπορούσε να αξιοποιήσει πολύ νωρίτερα τα νομικά όπλα που είχε στη διάθεσή της.

Ερωτηθείσα σε συνέντευξή της στο Radio 9 αν το ΚΚΕ θα οδηγούσε τους μετανάστες στη Νομική, η κ. Παπαρήγα απήντησε αρνητικά λέγοντας: «Σεβόμαστε τις μορφές πάλης που επιλέγει ο κάθε χώρος και την απεργία πείνας κτλ., εφόσον το επιλέγει συνειδητά. Όλη αυτή η ιστορία είχε αρκετά προβλήματα, αλλά να το ξεκαθαρίσω, είμαστε εναντίον της ποινικοποίησης».

Αδ. Γεωργιάδης: «Ο κ. Ραγκούσης λεει ασύστολα ψεύδη»

Για ασύστολα ψεύδη κατηγόρησε τον υπουργό από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ίδιο ραδιοσταθμό.

Όπως επεσήμανε, το καθεστώς ανοχής δίνεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις και ατομικά από γνωμοδοτική επιτροπή της Αστυνομίας, ενώ παράλληλα εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να περάσει τυχόν αλλαγή του νόμου για μείωση των ετών που χρειάζονται για να κατατεθεί αίτημα νομιμοποίησης παραμονής στη χώρα.

«Όλος ο τσαμπουκάς της κυβέρνησης εξαντλήθηκε σε φαρμακοποιούς, γιατρούς, αγρότες, φορτηγατζήδες και οδηγούς λεωφορείων», παρατήρησε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης.

«Μπροστά στο δίδυμο “λαθρομετανάστες - ΣΥΡΙΖΑ” ετράπη σε άτακτο φυγή η κυβέρνηση», συμπλήρωσε.

ΣΥΡΙΖΑ: Εντιμος συμβιβασμός

«Ο αγώνας στην Υπατία έληξε με ένα έντιμο συμβιβασμό. Κέρδισε η κοινή λογική και ο ανθρωπισμός. Έχασε η μισαλλοδοξία και η αδιαλλαξία», σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Συνολική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζήτησε η ΔΗΜ.ΑΡ

Η λύση που δόθηκε με τους απεργούς πείνας δεν σημαίνει ότι αποτελεί λύση και για το συνολικό πρόβλημα που προκύπτει από την έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής στη χώρα μας, επισημαίνει η Δημοκρατική Αριστερά ζητώντας συντεταγμένο διάλογο για μια συνολική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος «χωρίς κραυγές που αγνοούν είτε τις συνέπειες από μια άναρχη μεταναστευτική ροή είτε από τις ευθύνες της ελληνικής πολιτείας απέναντι σε όσους μετανάστες επί μακρόν ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα».

ΔΗ.ΣΥ: Ανοιξαν τον ασκό του Αιόλου

Η κυβέρνηση σύρθηκε σε διαπραγμάτευση με αυτούς που εκμεταλλεύτηκαν τον ανθρωπινο πόνο, σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Γιάννης Οικονόμου, για την κατάληξη της υπόθεσης με τους μετανάστες της Υπατίας, εκτιμώντας ότι με τους χειρισμούς της η κυβέρνηση άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στο μεταναστευτικό.

«Έπειτα από σωρεία κακών χειρισμών και προκλητική ανοχή στην ανομία, η κυβέρνηση σύρθηκε σε μια διαπραγμάτευση με εκείνους που εκμεταλλεύτηκαν τον ανθρώπινο πόνο και έβαλαν μπροστά τους μετανάστες, παίζοντας ακόμη και με τη ζωή τους.

Ούτε η παράνομη διακίνηση από τα Χανιά μέχρι τη Νομική ούτε η κατάληψη στη Νομική ούτε η εξόφθαλμη παράβαση καθήκοντος πανεπιστημιακών και υπηρεσιακών παραγόντων, στάθηκαν αρκετές προκειμένου η κυβέρνηση να εφαρμόσει τη νομιμότητα», παρατήρησε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε:

«Τώρα με αυθαίρετες αποφάσεις και παραχωρήσεις που κινούνται στα όρια ή και έξω από τη νομιμότητα, η κυβέρνηση ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για ένα ζήτημα που προβληματίζει και σε πολλές περιπτώσεις διχάζει την ελληνική κοινωνία».