Αθλητικά
Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2011 22:06

Europa League: Προβάδισμα για Πόρτο, Βιγιαρεάλ, Ντιναμό, Σπαρτάκ και Τβέντε

Σαφές προβάδισμα πρόκρισης για τα προημιτελικά του Europa League πήρε η Βιγιαρεάλ με τη νίκη της με 2-3 μέσα στο Λεβερκούζεν επί της Μπάγερ, όπως και η Πόρτο που επικράτησε με 0-1 στη Μόσχα της ΤΣΣΚΑ. Νίκες και για Ντιναμό Κιέβου, Τβέντε, Μπενφίκα και Σπαρτάκ Μόσχας.

Σαφές προβάδισμα πρόκρισης για τα προημιτελικά του Europa League πήρε η Βιγιαρεάλ με τη νίκη της με 2-3 μέσα στο Λεβερκούζεν επί της Μπάγερ, όπως και η Πόρτο που επικράτησε με 0-1 στη Μόσχα της ΤΣΣΚΑ.

Η δεύτερη γερμανοϊσπανική αναμέτρηση των τελευταίων ημερών μετά το Σάλκε-Βαλένθια ήταν το πλέον εντυπωσιακό ματς της βραδιάς, μόνο που αυτή τη φορά οι Ίβηρες ήταν που χαμογέλασαν.

Οι γηπεδούχοι της Μπάγερ μπορεί να πήραν το προβάδισμα λίγο μετά τη συμπλήρωση μισής ώρας παιχνιδιού με τον Κάντλετς, όμως ο Ρόσι στο 42' έφερε το ματς στα ίσια για τα «κίτρινα υποβρύχια» και στο 70' ο Νιλμάρ τους έδωσε τα έβαλε σε θέση οδηγού. Οι Γερμανοί αντεπιτέθηκαν και δυο λεπτά αργότερα ισοφάρισαν με τον Κάστρο, αλλά με το δεύτερο προσωπικό τέρμα του Νιλμάρ στις καθυστερήσει η Βιγιαρεάλ πήρε τη νίκη.

Στη Μόσχα οι «δράκοι» της Πόρτο ήταν εκείνοι που έκαναν το πρώτο βήμα για τους «8», επικρατώντας χάρη στο εντυπωσιακό τέρμα του Γκουαρίν με μακρινό σουτ ένα 20λεπτο πριν τη λήξη της αναμέτρησης.

Τη νίκη πανηγύρισε και η έτερη πορτογαλική ομάδα, της οποίας το παιχνίδι ξεκινούσε στις 20:00. Ο λόγος για τη Μπράγκα, που με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Αλάν στο 18ο λεπτό της επικράτησε με 1-0 εντός έδρας της Λίβερπουλ. Την εσχάτη των ποινών είχε δώσει ο διαιτητής για ανατροπή του Μασορό από τον Κυργιάκο μέσα στην περιοχή.

Λευκή ισοπαλία ήταν το αποτέλεσμα της αναμέτρησης της Αϊντχόφεν με τη Ρέιντζερς στην Ολλανδία.

Τα παιχνίδια των 22:00

Μεγάλη νίκη κόντρα στην ομάδα που απέκλεισε τον Αρη από τη συνέχεια του Europa League πέτυχε η Ντιναμό Κιέβου. Οι Ουκρανοί που στην προηγούμενη φάση ξεφορτώθηκαν με δύο τεσσάρες την Μπεσίκτας δεν σταμάτησαν ούτε κόντρα στους ακριβοπληρωμένους Πολίτες και τους καθάρισαν με 2-0 με ένα γκολ σε κάθε ημίχρονο. Στο 25' ο Αντρέι Σεφτσένκο άνοιξε το σκορ με κοντινή προβολή και στο δεύτερο μέρος ο Γκούσεφ (77') μέσα από την περιοχή με τρομερό σουτ, σφράγισε τη νίκη (2-0) για τους γηπεδούχους που θα πάνε στην ρεβάνς του «Σίτι οφ Μάντσεστερ» με σαφές προβάδισμα πρόκρισης κόντρα στο σύνολο του Ρομπέρτο Μαντσίνι.

Ο Χάρα ήταν εκείνος που έδωσε τη νίκη στη Μπενφίκα με αντίπαλο τη Στουτγκάρδη στη Λισσαβόνα για τη φάση των «32» της διοργάνωσης με γκολ που πέτυχε στο 82', για να διαμορφώσει το τελικό 2-1. Αυτή τη φορά θύμα του ήταν η Παρί, καθώς ο Αργεντίνος μεσοεπιθετικός πέτυχε και πάλι γκολ στο ίδιο λεπτό, για να δώσει και πάλι τη νίκη στην ομάδα του με το ίδιο σκορ! Οι Παριζιάνοι μπήκαν καλά στο παιχνίδι και άνοιξαν το σκορ μόλις στο 14' με τον Λουιντουλά. Ο Νενέ του έβγαλε εκπληκτική κάθετη πάσα και ο Γάλλος επιθετικός δε συδκολεύτηκε να νικήσει τον Ρομπέρτο. Οι Πορτογάλοι έφεραν το παιχνίδι στα ίσα στο 42' με τον Μάξι Περέιρα να προωθείται και να εκμεταλλεύται εξαιρετική κάθετη πάσα του Κάρλος Μάρτινς και με πλασέ πάνω στην κίνηση έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Εντέλ. Το τελικό αποτέλεσμα διαμόρφωσε ο Χάρα στο 82' με αριστερό σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής.

Ο Άγιαξ ήταν καλύτερος από τη Σπαρτάκ σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης, όμως το εκπληκτικό γκολ του Άλεξ στο 57' ήταν αρκετό να δώσει τη νίκη στην ομάδα του Βαλερί Κάρπιν και να την καταστήσει φαβορί για την πρόκριση στα προημιτελικά. Οι Ολλανδοί έχασαν πάρα πολλές ευκαιρίες για να πετύχουν κάποιο τέρμα και πίεσαν μέχρι το τελευταίο λεπτό χωρίς αποτέλεσμα. Μοιραίος για την ομάδα του Φρανκ Ντε Μπουρ αποδείχθηκε ο Ντε Γιονγκ, ο οποίος έχασε τις σημαντικότερες ευκαιρίες της ομάδας του, με τον Ντικάν να κρατάει το μηδέν με τις επεμβάσεις του. Εμπεσίλιο και Ντε Ζέουφ είχαν επίσης καλές στιγμές, όμως ο Ρώσος τερματοφύλακας δήλωσε παρών όποτε χρειάστηκε. Από τη στιγμή που οι Μοσχοβίτες μπόρεσαν και διατήρησαν, έστω και δύσκολα, ανέπαφη την εστία τους, ο Άλεξ με εκπληκτικό σουτ έξω από την περιοχή δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον Στεκέλενμπουργκ και διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα στο 57'.

Η Τβέντε μετά τον αποκλεισμό της Ρούμπιν Καζάν βρίσκεται πολύ κοντά στο να αποκλείσει ακόμη μία ρωσική ομάδα, καθώς επικράτησε στην Ολλανδία της Ζενίτ με 3-0! Η ομάδα του Λοπυτσιάνο Σπαλέτι μπήκε στον αγωνιστικό χώρο με το γνώριμο στιλ της. Προσπάθησε να επιβάλει το ρυθμό της και να κρατήσει τον αντίπαλο μακριά από την περιοχή του Μαλαφέεφ. Όλα αυτά μέχρι το 25'... Οι γηπεδούχοι βγήκαν στην αντεπίθεση, ο Τσανλτί έβγαλε τη σέντρα και η μπάλα μετά από κόντρες κατέληξε στον Ντε Γιονγκ, ο οποίος δε δυσκολεύτηκε να σκοράρει από κοντά. Ο τραυματισμός του Μπιστρόφ, η αποχώρηση του Ροσίνα και η παρουσία του Κερζακόφ στον πάγκο δεν άφηναν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας στον Ιταλό προπονητή, ο οποίος είδε τους παίκτες της Τβέντε και κυριαρχούν στον αγωνιστικό χώρο για την υπόλοιπη διάρκεια της αναμέτρησης... Στο 56' ο Λάντζαατ με πολύ ωραίο σουτ από το ύψος της περιοχής έκανε το 2-0, με τους φιλοξενούμενους να μην μπορούν σε καμία περίπτωση να απειλήσουν την εστία του Μιχαϊλοφ. Το θριαμβευτικό 3-0, που στέλνει την Τβέντε με το... ένα πόδι στα προημιτελικά πέτυχε και πάλι ο Ντε Γιονγκ στο 2' των καθυστερήσεων.

Με πληροφορίες από www.gazzetta.gr