Στις θέσεις της κατά της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και στη σύνδεσή της με το casus belli εμμένει η Τουρκία. ΥΠΕΞ: Τουλάχιστον άστοχος ο συσχετισμός.
Στις θέσεις της κατά της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια εμμένει η Τουρκία.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ερωτηθείς για το ψήφισμα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης το 1996 που χαρακτηρίζει ως «αιτία πολέμου» το ενδεχόμενο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο σημείωσε ότι «ήταν πράξη απάντησης στο ψήφισμα του ελληνικού κοινοβουλίου που έδινε στην ελληνική κυβέρνηση τη δυνατότητα να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια».
Πρόσθεσε πως «η τουρκική εθνοσυνέλευση έδωσε έγκριση στην τουρκική κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα σε περίπτωση που η Ελλάδα εφάρμοζε την απόφασή της». «Η Τουρκία θα μπορούσε να άρει την απόφαση αυτή αν και η ελληνική πλευρά άρει την αντίστοιχη απόφαση» συμπλήρωσε.
«Σχολιάζοντας τη δήλωσή μου, κάποια όργανα του Τύπου στην Ελλάδα εξέλαβαν τα λεγόμενά μου ως θετικό μήνυμα σε σχέση με την άρση του casus belli ενώ άλλοι τα θεώρησαν ως 'όρους' που τέθηκαν από την Τουρκία. Όπως και να εξέλαβαν τις δηλώσεις μου, αυτή είναι η πραγματική κατάσταση. Ελπίζω οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία να ενισχυθούν ώστε ζητήματα όπως το casus belli να μην απασχολούν την ημερήσια διάταξη» κατέληξε.
Γρ. Δελαβέκουρας: Αστοχος ο συσχετισμός Νταβούτογλου
«Ο συσχετισμός που επιχειρείται από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας είναι τουλάχιστον άστοχος», σχολίασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας.
«Η απόφαση της Ελληνικής Βουλής αφορά στην άσκηση νομίμου δικαιώματος, συμφώνως με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, τόσο το συμβατικό όσο και το εθιμικό», τόνισε ο κ. Δελαβέκουρας και συνέχισε: «Το ψήφισμα της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης περιέχει το γνωστό casus belli, που κείται εκτός των ορίων της διεθνούς νομιμότητας και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, εξακολουθεί να δηλητηριάζει τις διμερείς μας σχέσεις και υποθηκεύει το μέλλον τους καθώς και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας».
Επαναλαμβάνοντας πως «η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις προσπάθειες βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων», ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι «τα προβλήματα δε θα λυθούν με κινήσεις επικοινωνιακού εντυπωσιασμού, αλλά με σκληρή προσπάθεια, υπευθυνότητα, ειλικρίνεια, πολιτική βούληση και την επένδυση σε ένα κοινό μέλλον ειρήνης».
«Προϋπόθεση για αυτό και υποχρέωση της Τουρκίας είναι η άρση της απειλής πολέμου», κατέληξε.