Κόσμος
Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2011 15:44

Αίγυπτος: Διαδήλωση κατά των θρησκευτικών συγκρούσεων

Εκατοντάδες Αιγύπτιοι με σταυρούς και αντίτυπα του κορανίου στα χέρια συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου για να καταδικάσουν τους θρησκευτικούς διχασμούς, μετά τις συγκρούσεις μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών κατά τις οποίες τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Εκατοντάδες Αιγύπτιοι με σταυρούς και αντίτυπα του κορανίου στα χέρια συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου για να καταδικάσουν τους θρησκευτικούς διχασμούς, μετά τις συγκρούσεις μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών κατά τις οποίες τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το βράδυ της Τρίτης.

«Μουσουλμάνοι και χριστιανοί είναι ένα», φώναζαν οι διαδηλωτές εκ των οποίων ορισμένοι ύψωναν σημαίες και λάβαρα με το σταυρό και την ημισέληνο.

Ο «Συνασπισμός των Νέων της Επανάστασης» στον οποίο μετέχουν οι νεαροί Αιγύπτιοι που πήραν μέρος στη λαϊκή εξέγερση κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ, είχε καλέσει μέσω του Facebook για μια «ειρηνική» συγκέντρωση υπέρ της «εθνικής ενότητας».

Στόχος της συγκέντρωσης στην πλατεία Ταχρίρ --σύμβολο της εξέγερσης-- ήταν να υπογραμμιστεί η «ενότητα μεταξύ των Αιγύπτιων» και ότι «ο αιγυπτιακός λαός θα εμποδίσει οποιαδήποτε απόπειρα πρόκλησης διχόνοιας και χάους», σύμφωνα με τον συνασπισμό.

Δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν το βράδυ της Τρίτης στις συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στη φτωχή συνοικία Μοκάταμ, στο ανατολικό Κάιρο, όπου χίλιοι χριστιανοί είχαν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν για τον εμπρησμό σε κοπτική εκκλησία.

Ο εμπρησμός της εκκλησίας στις 5 Μαρτίου σημειώθηκε κατά τα βίαια επεισόδια που προκλήθηκαν με αφορμή την ερωτική σχέση μιας μουσουλμάνας με ένα χριστιανό.

Αρκετές ημέρες τώρα οι Κόπτες (χριστιανοί της Αιγύπτου) συγκεντρώνονται μπροστά από την έδρα της τηλεόρασης στο Κάιρο ζητώντας την ανοικοδόμηση της εκκλησίας. Μια αντιπροσωπεία τους έγινε δεκτή χθες Πέμπτη από αξιωματικούς του στρατού, οι οποίοι έχουν αναλάβει τη διακυβέρνηση τη χώρας μετά την πτώση του Μουμπάρακ στις 11 Φεβρουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο