Για ενδεχόμενη έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νο 1 εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου στον αντιδραστήρα 3 προειδοποίησε σήμερα η ιαπωνική κυβέρνηση. Ναότο Καν: Δεν υπάρχει κίνδυνος νέου Τσερνόμπιλ. Αυξάνεται δραματικά ο απολογισμός των νεκρών από το σεισμό και το τσουνάμι.
Για ενδεχόμενη έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νο 1 εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου στον αντιδραστήρα 3 προειδοποίησε σήμερα η ιαπωνική κυβέρνηση.
«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι δεν θα προκληθεί έκρηξη στον αντιδραστήρα 3 εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο.
Ο ίδιος διευκρίνισε πάντως πως σε περίπτωση έκρηξης «δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα στον αντιδραστήρα» και υπενθύμισε την αντίστοιχη χθεσινή έκρηξη στον αντιδραστήρα 1 του ιδίου σταθμού, που απέχει 250 χλμ από το Τόκιο.
«Είναι πιθανό η έκρηξη αυτή να οφείλεται στη συγκέντρωση υδρογόνου στο ανώτερο τμήμα του κτηρίου, όπου βρίσκεται ο αντιδραστήρας», ανέφερε.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Κιόντο, ειδικοί στη βορειοανατολική επαρχία Μιγιάγκι ανακοίνωσαν σήμερα πως μέτρησαν επίπεδα ραδιενέργειας 400 φορές πάνω από το κανονικό όριο.
Εκπρόσωπος της τοπικής ηλεκτρικής εταιρείας Tohuku διαβεβαίωσε πως οι αντιδραστήρες στην περιοχή είναι σώοι και αβλαβείς. Τα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας μετρήθηκαν στην περίμετρο του πυρηνικού σταθμού στην Οναγκάουα, ωστόσο πιστεύεται πως η ραδιενέργεια δεν προέρχεται από τις εγκαταστάσεις του.
Η ραδιενέργεια αποδίδεται στη διαρροή που μεταφέρθηκε με τον αέρα από την επαρχία Φουκουσίμα, όπου δύο πυρηνικά εργοστάσια υπέστησαν ζημιές από τον ισχυρό σεισμό της Παρασκευής και όπου οι τεχνικοί πασχίζουν να αποτρέψουν μία ενδεχόμενη τήξη του πυρήνα των αντιδραστήρων.
Μέχρι στιγμής δεν υφίσταται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, διαβεβαιώνουν σε τηλεοπτικό τους ανακοινωθέν οι ειδικοί.
Ναότο Καν: Δεν υπάρχει κίνδυνος νέου Τσερνόμπιλ
Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν προειδοποίησε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ότι η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1 παραμένει κρίσιμη.
Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι η πυρηνική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα δεν έχει ομοιότητες με το δυστύχημα του Τσερνόμπιλ το 1986.
Φόβοι για χιλιάδες νεκρούς από το σεισμό
Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ, επικαλούμενο αξιωματικό της αστυνομίας, ο αριθμός των νεκρών από τον καταστροφικό σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι θα μπορούσε να φτάσει τους 10.000.
Οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις δεν έκαναν λόγο για περισσότερους από 1.800 νεκρούς. Σήμερα πάνω από το 600 σοροί ανακαλύφθηκαν κατά μήκους των ακτών των βορειοανατολικών επαρχιών Μιγιάγκι και Ιουάτε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Κιόντο.
Στα βορειοανατολικά, όπου βρισκόταν και το επίκεντρο της καταστροφής, οι αρχές έχουν χάσει επαφή με δεκάδες χιλιάδες κατοίκους μετά τον σεισμό και το τσουνάμι.
Η ιαπωνική κυβέρνηση προειδοποίησε ότι η διακοπή λειτουργίας πολλών πυρηνικών αντιδραστήρων έπειτα από την καταστροφική σεισμική δόνηση ενδέχεται να προκαλέσει ελλείψεις στην τροφοδοσία σε ηλεκτρικό ρεύμα, ιδίως στην περιοχή του Τόκιο.
Έτσι, η κυβέρνηση κάλεσε τους χρήστες, και ιδίως τις επιχειρήσεις, να μειώσουν σημαντικά την κατανάλωση, προκειμένου να εξοικονομηθούν αποθέματα.
Στο μεταξύ, η μετεωρολογική και γεωφυσική υπηρεσία της Ιαπωνίας αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμησή της για το μέγεθος του σεισμού, στους 9 βαθμούς από 8,8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Το γεωφυσικό ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) είχε αναφέρει ότι το μέγεθος της δόνησης ήταν 8,9 βαθμών. Γεωφυσικός της αμερικανικής υπηρεσίας είπε στο CNN ότι ο σεισμός μετακίνησε την Ιαπωνία κατά σχεδόν 2,4 μέτρα και μετέβαλε τον άξονα της γης κατά περίπου 8 εκατοστά.
Σημαντικές οι οικονομικές επιπτώσεις από το σεισμό
«Σημαντικές» αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις του καταστροφικού σεισμού στη βορειοανατολική Ιαπωνία στην οικονομία της χώρας, σύμφωνα με την κυβέρνηση.
«Ο σεισμός αναμένεται ότι θα έχει σημαντική επίπτωση στις οικονομικές δραστηριότητες μεγάλου τμήματος του τομέα», προειδοποίησε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο.
Ο ισχυρότατος σεισμός της Παρασκευής και το τσουνάμι που ακολούθησε έχουν καταστρέψει συνολικά το 8% του ΑΕΠ της τρίτης οικονομίας του κόσμου. Μεγάλο τμήμα της παράκτιας οικονομικής δραστηριότητας έχει ουσιαστικά νεκρωθεί, ενώ οι υποδομές καταστράφηκαν από τα ύψους 10μ. κύματα που έπληξαν την μητρόπολη του βορρά Σεντάι.
Αλλά και η περιοχή του Κάντο, λίγο νοτιότερα, στην οποία περιλαμβάνεται και η πρωτεύουσα Τόκιο και η οποία αντιπροσωπεύει το 40% του ΑΕΠ, έχει πληγεί σε σημαντικό βαθμό, όπως επίσης και η Ιιτσιχάρα, ανατολικά της πρωτεύουσας, όπου τα διυλιστήρια της πετρελαϊκής εταιρείας Cosmo Oil καταστράφηκαν εν μέρει από πυρκαγιές.
Πάντως, στη στρατηγική από οικονομικής πλευράς ζώνη, η πλειονότητα των υποδομών και των κτηρίων άντεξαν τη δοκιμασία του σεισμού.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλ. Πρακτορείο, Γερμ. Πρακτορείο