Κόσμος
Κυριακή, 13 Μαρτίου 2011 13:11

Στον έλεγχο του Καντάφι και η Μπρέγκα

Στον έλεγχο των δυνάμεων που είναι πιστές στο Μουάμαρ Καντάφι φαίνεται πως έχει περιέλθει η στρατηγικής σημασίας πόλη Μπρέγκα, στην ανατολική Λιβύη. Υπέρ της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη τάσσονται ΗΠΑ και Βρετανία.

Στον έλεγχο των δυνάμεων που είναι πιστές στο Μουάμαρ Καντάφι φαίνεται πως έχει περιέλθει η στρατηγικής σημασίας πόλη Μπρέγκα, στην ανατολική Λιβύη.

Η πόλη έχει «καθαρίσει» από τους αντάρτες, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση της χώρας. «Η πόλη Μπρέγκα έχει καθαρίσει από τις ένοπλες συμμορίες», ανέφερε η κρατική τηλεόραση επικαλούμενη στρατιωτική πηγή.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, δεκάδες αντικαθεστωτικοί υποχωρούσαν σήμερα από την Μπρέγκα μετά τον σφοδρό βομβαρδισμό από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Φωνάζοντας «ο θεός είναι μεγάλος», οι αντικαθεστωτικοί, νεαροί στην πλειοψηφία τους που είχαν παραταχθεί στην είσοδο της πόλης, υποχωρούσαν με οχήματα με τα οποία μετέφεραν αντιαεροπορικές συστοιχίες με κατεύθυνση την πόλη Ατζνταμπίγια.

Η γραμμή του μετώπου μετακινείται προς τα ανατολικά, καθώς οι πόλεις που είχαν καταλάβει οι αντικαθεστωτικοί πέφτουν η μία μετά την άλλη στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων, που πλέον βρίσκονται 240 χιλιόμετρα μακριά από τη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων.

Πάντως, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια, οι αντικαθεστωτικοί ανεκτήσαν σήμερα τον έλεγχο της Μιζουράτα, στη δυτική Λιβύη, μετά τις προσπάθειες των κυβερνητικών στρατευμάτων να πάρουν υπό τον έλεγχό τους την πόλη.

Όπως μετέδωσε το δίκτυο, διαμάχη ξέσπασε στην Μεραρχία Χάμις - της οποίας ηγείται ένας από τους γιους του λίβυου ηγέτη, ο Χάμις Καντάφι - την ώρα που κατευθυνόταν προς τη Μιζουράτα.

Κάποιοι στρατιώτες αρνήθηκαν να υπακούσουν σε εντολές και να επιτεθούν σε πολίτες, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ανταλλαγή πυρών. Περισσότεροι από 30 στρατιώτες αυτομόλησαν από τη μεραρχία και συντάχθηκαν με τους εξεγερμένους, σύμφωνα με το αλ Αραμπίγια.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι συγκρούσεις στα ανατολικά της Λιβύης. Στη Ρας Λανούφ συνεχίζονται οι μάχες, μία ημέρα αφού οι δυνάμεις του Καντάφι ανακοίνωσαν ότι ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης.

Το ίδιο συμβαίνει και περίπου 30 χιλιόμετρα έξω από την πόλη αλ Μπουράικα, στην ανατολική Λιβύη, την οποία έχουν επίσης πλέον υπό τον έλεγχό τους οι κυβερνητικές δυνάμεις.

Στη Βεγγάζη, όλες οι επικοινωνίες με κινητά τηλέφωνα διακόπηκαν σήμερα, την ώρα που οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι προελαύνουν κατά της πόλης.

Οι υπηρεσίες των εταιρειών Libyana και Al Madar δεν λειτουργούν πλέον και κανείς δεν γνωρίζει μέχρι πότε θα διαρκέσει η διακοπή αυτή.

Υπέρ της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων ΗΠΑ και Βρετανία

Στο μεταξύ, υπέρ της πρότασης των αντικαθεστωτικών για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη τάχθηκαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Ο Αραβικός σύνδεσμος έχει καταθέσει επίσημη πρόταση στον ΟΗΕ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο