Δυνάμεις του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου αναμένεται να φθάσουν στο Μπαχρέιν για να μετάσχουν στη διατήρηση της τάξης και να προστατεύσουν στρατηγικές εγκαταστάσεις, ύστερα από τον αποκλεισμό δρόμων από διαδηλωτές, σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας.
Δυνάμεις του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου αναμένεται να φθάσουν στο Μπαχρέιν για να μετάσχουν στη διατήρηση της τάξης και να προστατεύσουν στρατηγικές εγκαταστάσεις, ύστερα από τον αποκλεισμό δρόμων από διαδηλωτές, σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας.
«Μαθαίνουμε από καλά πληροφορημένες πηγές ότι δυνάμεις του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου αναμένεται να φθάσουν στο Μπαχρέιν για να συμμετάσχουν στη διατήρηση της τάξης», γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η Alyam, που πρόσκειται στη βασιλική οικογένεια των Αλ Χαλίφα.
«Οι δυνάμεις έφθασαν ήδη στο Μπαχρέιν για να διατηρήσουν την τάξη και την ασφάλεια», δήλωσε ο Ναμπίλ αλ Χάμερ, ένας πρώην υπουργός Ενημέρωσης και νυν σύμβουλος των Ανακτόρων, σύμφωνα με δήλωσή του στον ιστότοπο Twitter.
Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου που συγκροτούν οι αραβικές μοναρχίες του Κόλπου στις οποίες ανήκει το βασίλειο του Μπαχρέιν, εξέφρασε επανειλημμένα την «αλληλεγγύη» του προς τις αρχές του Μπαχρέιν που αντιμετωπίζουν ένα κίνημα αμφισβήτησης κυρίως από υποστηρικτές της σιιτικής αντιπολίτευσης.
Διαδηλωτές μπλόκαραν την Κυριακή το οικονομικό κέντρο της πρωτεύουσας, Μανάμα, πριν διαλυθούν ύστερα από παρέμβαση της αστυνομίας. Ωστόσο το βράδυ άλλοι διαδηλωτές απέκλεισαν τους δρόμους που οδηγούν στην επιχειρηματική αυτή συνοικία.
Έντονες φήμες για μια επέμβαση στις 17 Φεβρουαρίου της σαουδαραβικής εθνοφρουράς σε επιχείρηση καταστολής κινητοποίησης κατά την οποία διαδηλωτές που είχαν κατασκηνώσει στην πλατεία Μαργαριταριού, ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν.
Το Μπαχρέιν συνδέεται με το σαουδαραβικό έδαφος μέσω γέφυρας.
Το βασίλειο του Μπαχρέιν έχει συνάψει πολλές συμφωνίες σε θέματα ασφάλειας με τους εταίρους του στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου στο οποίο επίσης μετέχουν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), το Ομάν, το Κατάρ και το Κουβέιτ.
Το Συμβούλιο αποφάσισε στις 10 Μαρτίου να ιδρύσει αναπτυξιακό ταμείο 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει το Μπαχρέιν και το Ομάν που μαστίζονται από ταραχές.
Το Συμβούλιο έχει δεσμευτεί να αντιμετωπίσει «με αποφασιστικότητα» κάθε απειλή εναντίον της ασφάλειας κάθε μέλους του και έχει απορρίψει «κάθε απόπειρα ξένης επέμβασης».
Στο Μπαχρέιν, οι ακτιβιστές ζητούν πολιτικές μεταρρυθμίσεις και συνταγματική μοναρχία. Ορισμένοι δεν διστάζουν να ζητούν την απομάκρυνση της σουνιτικής δυναστείας των Αλ Χαλίφα που κυβερνά τη χώρα αυτή, της οποίας ο τοπικός πληθυσμός είναι στην πλειοψηφία του σιίτες στο θρήσκευμα.