Ειδικοί σε θέματα πυρηνικής ενέργειας από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται στις Βρυξέλλες αυτήν την εβδομάδα, στη σκιά της πυρηνικής κρίσης στην Ιαπωνία, μετά το σεισμό και το τσουνάμι της Παρασκευής, και εν μέσω φόβων για επιπτώσεις και στην Ευρώπη.
Ειδικοί σε θέματα πυρηνικής ενέργειας από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται στις Βρυξέλλες αυτήν την εβδομάδα, στη σκιά της πυρηνικής κρίσης στην Ιαπωνία, μετά το σεισμό και το τσουνάμι της Παρασκευής, και εν μέσω φόβων για επιπτώσεις και στην Ευρώπη. Συναντήσεις με εκπροσώπους των αρμοδίων αρχών των «27» θα έχει και ο κοινοτικός επίτροπος για θέματα ενέργειας, Γκύντερ Έτινγκερ - υπέρμαχος της πυρηνικής ενέργειας- προκειμένου «να αξιολογηθούν οι συνέπειες του ατυχήματος» στο σταθμό πυρηνικής ενέργειας της Φουκουσίμα και να αντληθούν χρήσιμα συμπεράσματα για την πυρηνική ασφάλεια στην Ευρώπη.
Το περασμένο Σάββατο, 60.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους του γερμανικού κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης -όπου υπάρχουν 4 από τους 17 πυρηνικούς αντιδραστήρες της χώρας- για να διαδηλώσουν κατά της πυρηνικής ενέργειας. Η Αυστρία απηύθυνε έκκληση για τη διεξαγωγή «στρες τεστ» στις ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις, ανάλογων με αυτά, στα οποία είχαν υποβληθεί οι ευρωπαϊκές τράπεζες μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει και τους Ευρωπαίους υπουργούς Περιβάλλοντος, οι οποίοι συναντώνται στη βελγική πρωτεύουσα.
Υπενθυμίζεται ότι το Νοέμβριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε την ταφή των ραδιενεργών αποβλήτων, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση περιβαλλοντικών οργανώσεων, οι οποίες έκαναν τότε λόγο για «επικοινωνιακή άσκηση» με σκοπό οι Ευρωπαίοι να δουν ότι είναι εφικτή η διαχείριση των αποβλήτων αυτών.
Ανησυχία για επιπτώσεις στο περιβάλλον
Την ίδια ώρα, η Greenpeace προειδοποιεί ότι οι ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός σε δύο σταθμούς πυρηνικής ενέργειας, σημαίνουν ότι «η Ιαπωνία βρίσκεται εν μέσω μιας πυρηνικής κρίσης με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες».
«Η έκλυση οποιασδήποτε ποσότητας ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή», λέει ο επικεφαλής της εκστρατείας για τα πυρηνικά της Greenpeace Γιαν Μπεράνεκ. «Το γεγονός ότι υπάρχει διαρροή στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα ή το ότι προχώρησαν στην αναγκαστική απελευθέρωση μολυσμένων αερίων από τον αντιδραστήρα στην ατμόσφαιρα, σημαίνει ότι κατέρρευσε οποιοδήποτε μέσο προστασίας, το οποίο θα έπρεπε να απομονώσει τη ραδιενέργεια από το περιβάλλον. Πόσες προειδοποιήσεις χρειάζεται ο κόσμος για να καταλάβει ότι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες είναι εγγενώς επικίνδυνοι;»
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ιαπωνικής κυβέρνησης, από τους περίπου 200 ανθρώπους, οι οποίοι εκτέθηκαν στη ραδιενέργεια, μολύνθηκαν οι 22.