Νέα έκρηξη σημειώθηκε στον αντιδραστήρα Νο. 2 στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα της Ιαπωνία. Πάντως, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) αποκλείει το ενδεχόμενο το ατύχημα να εξελιχθεί σε μια καταστροφή παρόμοια με αυτή του Τσερνόμπιλ.
Νέα έκρηξη σημειώθηκε στον πυρήνα του αντιδραστήρα Νο. 2 στο εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Φουκουσίμα της Ιαπωνίας.
Το γεγονός επιβεβαίωσαν σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι της εταιρείας διαχείρισης του πυρηνικού σταθμού Tokyo Electric Power (Tepco), οι οποίοι δεν θέλησαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, αν και τους ασκήθηκε έντονη πίεση.
Ανησυχία προκαλεί επίσης η απότομη αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας, που παρατηρήθηκε αμέσως μετά την έκρηξη, και το ότι μέρος του προσωπικού εκτάκτου ανάγκης απομακρύνθηκε από την περιοχή.
Η μέτρηση των επιπέδων ραδιενεργής ακτινοβολίας στις 8.30' το πρωί της Τρίτης τοπική ώρα, έφθασε στις 8,217 μονάδες μέτρησης από 1,941, που ήταν 40 λεπτά νωρίτερα και πριν από τη νέα έκρηξη.
Οι αρμόδιες αρχές, βέβαια, θέλησαν να παρουσιαστούν καθησυχαστικές, καθώς υποστηρίζουν ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα θα πρέπει να αγγίξουν το 1 εκατομμύριο περίπου, για να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες.
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Κιότο, επικαλούμενο αναφορές του υπεύθυνου του εργοστασίου, αμέσως μετά τη νέα έκρηξη, η πίεση μειώθηκε στον αντιδραστήρα, πράγμα που μαρτυρά πιθανή διαρροή υλικού.
Οι άνεμοι, την στιγμή που εκδηλώθηκε η έκρηξη, έπνεαν προς το νότο της χώρας, πράγμα που αυξάνει την πιθανότητα του κινδύνου, ραδιενεργά σωματίδια να φθάσουν πάνω από την πρωτεύουσα Τόκιο.
Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως το σύστημα ψύξης του ίδιου αντιδραστήρα είχε τεθεί εκτός λειτουργίας, ενώ όπως ανέφερε το δίκτυο Νέα του Κιότο, στους αντιδραστήρες Νο. 1 και Νο. 3 έχουν ήδη σημειωθεί εκρήξεις, αυξάνοντας έτσι τους φόβους για διαρροή ραδιενέργειας.
Αποκλείουν νέο Τσερνόμπιλ
Πάντως, την ίδια ώρα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) απέκλειε το ενδεχόμενο το ατύχημα να εξελιχθεί σε μια καταστροφή παρόμοια με αυτή του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία, πριν από 25 χρόνια.
Σύμφωνα με τον Ιάπωνα γενικό διευθυντή της ΙΑΕΑ, Γιουκίγια Αμάνο, η βασική διαφορά είναι ότι δεν υπάρχει αλυσιδωτή αντίδραση σε κανέναν από τους αντιδραστήρες του Φουκουσίμα. Επιπλέον, οι πυρήνες των αντιδραστήρων στο ιαπωνικό εργοστάσιο στεγάζονται σε χαλύβδινα περιβλήματα που δεν υπήρχαν στο Τσερνόμπιλ.
Το ενδεχόμενο αυτό το ατύχημα να εξελιχθεί σε καταστροφή αντίστοιχη με εκείνη του Τσερνόμπιλ είναι απίθανο, σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Ανησυχητική» χαρακτήρισε, ωστόσο, τη κατάσταση μετά το ατύχημα ο υπουργός Βιομηχανίας της Γαλλίας Ερίκ Μπεσόν, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να αποκλεισθεί το σενάριο μίας πυρηνικής καταστροφής.
«Η κατάσταση είναι ανησυχητική», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter. «Εχουμε ένας σοβαρό πυρηνικό ατύχημα, αφού υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας, αλλά δεν έχουμε μία καταστροφή», πρόσθεσε.
Αυτό το σενάριο δεν αποκλείεται πλέον. «Δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, σε καμία περίπτωση», είπε διευκρινίζοντας ότι η καταστροφή θα προέλθει «από την τήξη του αντιδραστήρα και κυρίως τη διάρρηξη του κελύφους που τον περιβάλλει».
Εξάλλου, η αρχή πυρηνικής ασφάλειας της Γαλλίας ASN ανακοίνωσε ότι το πυρηνικό δυστύχημα στην Ιαπωνία θα μπορούσε να καταταχθεί ως επιπέδου 5 ή 6 στη διεθνή κλίμακα που έχει 1 ως 7 βαθμίδες, δηλαδή ήταν ανάλογο με το πυρηνικό δυστύχημα του 1979 στο Θρι Μάιλ Αιλαντ στις ΗΠΑ.
Νωρίτερα έγινε γνωστό πως η Ιαπωνία ζήτησε επισήμως από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) την αποστολή ομάδας ειδικών μετά τις εκρήξεις στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.
Ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ Γιουκίγια Αμάνο πρόσθεσε ότι ο πολύ ισχυρός σεισμός και το τσουνάμι προκάλεσαν προβλήματα και πλημμύρισαν πυρηνικούς σταθμούς στην Ιαπωνία, αλλά σημείωσε ότι το κέλυφος των αντιδραστήρων των σταθμών αυτών παραμένει ανέπαφο και η διαρροή ραδιενέργειας ήταν περιορισμένη.
Επιπλέον, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής Ρυθμιστικής Επιτροπής Πυρηνικών, η Ιαπωνία ζήτησε από τις ΗΠΑ επιπρόσθετο εξοπλισμό για την παροχή νερού και άλλων πόρων που βοηθούν στη διατήρηση της ψύξης των πυρηνικών της αντιδραστήρων.
Το πρόβλημα στον αντιδραστήρα Νο. 2
Από νωρίς το απόγευμα της Δευτέρα, πάντως, είχε φανεί επιδείνωση της κατάστασης στον αντιδραστήρα Νο. 2 του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα Νταϊτσί, όταν έγινε γνωστό πως το σύστημα ψύξης του αντιδραστήρα είχε τεθεί εκτός λετουργίας.
Είχαν προηγηθεί άλλες δύο εκρήξεις, που σημειώθηκαν στον αντιδραστήρα Νο. 3, αυξάνοντας τους φόβους διαρροής ραδιενέργειας http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1943405 .
Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν λίγο νωρίτερα, επικαλούμενα την εταιρεία διαχείρισης του πυρηνικού σταθμού Tokyo Electric Power (Tepco), ότι μειώθηκε εκ νέου το επίπεδο του νερού στον αντιδραστήρα Νο. 2 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα.
Η Tepco είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι κατάφερε να τροφοδοτήσει με θαλασσινό νερό τον αντιδραστήρα ώστε να βυθιστούν μέχρι το μέσον οι ράβδοι πυρηνικού καυσίμου, οι οποίοι είναι πιθανόν να έχουν ήδη αποκαλυφθεί μια πρώτη φορά.
Αν οι ράβδοι καυσίμου δεν ψυχθούν, εγκυμονείται ο κίνδυνος τήξης τους και ως εκ τούτου πρόκλησης βλάβης στον πυρήνα του αντιδραστήρα. Την επικίνδυνη αυτή κατάσταση θέλουν πάσει θυσία να αποτρέψουν οι ειδικοί της Tepco και οι αρχές.
Αμερικανικά πλοία και αεροπλάνα που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης και παροχής βοήθειας απομακρύνθηκαν προληπτικά από τις ιαπωνικές ακτές στον Ειρηνικό εξαιτίας της μικρής διαρροής ραδιενέργειας από το εργοστάσιο, ενώ οι αρχές επέβαλαν ζώνη αποκλεισμού ακτίνας είκοσι χιλιομέτρων γύρω από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα και δέκα χιλιομέτρων γύρω από άλλο κοντινό πυρηνικό εργοστάσιο.
Φόβοι για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς
Στους 6.000 ανέρχονται οι νεκροί και οι αγνοούμενοι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ υπάρχουν φόβοι για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Ναότο Καν, ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 15.000 άνθρωποι.
Την ίδια ώρα τμήματα της χώρας βυθίζονται κατά διαστήματα στο σκοτάδι λόγω της ανεπάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας.
Στην πόλη Οναγκάβα της επαρχίας Μιγιάγκι, που χτυπήθηκε σφοδρά από το σεισμό, έχουν ανασυρθεί περισσότερα από 1.000 πτώματα. Αλλες τόσες σοροί εντοπίστηκαν και στην πόλη Μιναμισανρίκου, όπου οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν τις 10.000.
Πληροφορίες από τα μέσα ενημέρωσης της Ιαπωνίας ανέφεραν ότι οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες. Σύμφωνα με τον Ιαπωνικό Οργανισμό Τουρισμού, έχουν χαθεί τα ίχνη περίπου 2.500 τουριστών που επισκέπτονταν την περιοχή. Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι δεν έχουν καταφέρει να επικοινωνήσουν με περίπου 8.000 κατοίκους της πόλης Οτσούτσι στην επαρχία Ιβάτε.
Από την καταμέτρηση που έχει κάνει μέχρι στιγμής το υπουργείο Εσωτερικών προκύπτει ότι συνολικά 72.945 κτήρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν καταστεί ακατοίκητα.
Η περιοχή εξακολουθεί, εν τω μεταξύ, να σείεται από μετασεισμικές δονήσεις, οι οποίες δυσχεραίνουν τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων.